Te a bőségre és a fejlődésre fókuszálsz vagy a hiányra? Most kiderül!

A Karrier Kedd rovat idei utolsó cikkéhez érkeztünk, ezért búcsúztassuk el 2022-őt úgy, hogy elültetjük a bőségszemlélet magvait a gondolkodásunkban.

Carol Dweck kétféle szemléletmódot különböztetett meg: a fejlődésfókuszú (growth mindset) és a rögzült gondolkodásmódot (fixed mindset)
Carol Dweck kétféle szemléletmódot különböztetett meg: a fejlődésfókuszú (growth mindset) és a rögzült gondolkodásmódot (fixed mindset)
Fotó: Paul Bradbury/Getty Images

Te hogyan tekintesz a világra? A lehetőségeket látod még a legkeményebb helyzetekben is és a fejlődésre fókuszálsz, vagy azonnal összeomlik minden, amint egyetlen elem nem a terveid szerint alakul? Carol Dweck, a Stanford egyetem világhírű pszichológusa évtizedeken át kutatta, mitől van az, hogy egyesek még a legnehezebb körülmények között is képesek fejlődni, adaptívan állnak kihívások elé és észreveszik a lehetőségeket, míg mások összeroppannak a változástól, pedig ugyanolyan tehetséggel és készségekkel rendelkeznek. Dweck kutatásai során arra jutott, hogy a legjelentősebb különbség a sikeres és a kevésbé eredményes emberek között nem a tehetségben vagy a készségekben keresendő, hanem a szemléletmódban és a hiedelemrendszerben. Ez alapján Dweck kétféle szemléletmódot különböztetett meg: a fejlődésfókuszú (growth mindkét) és a rögzült gondolkodásmódot (fixed mindset).

Mi a különbség a kétfajta szemléletmód között?

A rögzült gondolkodásmódú személyek a hiányra, a nehézségekre fókuszálnak. Ha éppen jól alakulnak a dolgaik, akkor azt a véletlen szerencsének tulajdonítják, ahogyan azt is, ha kihívásokkal találják szembe magukat, ezért jellemző rájuk a tehetetlenség érzése. Tartanak az ismeretlentől és a bizonytalanság megbénítja őket, így keresik a kényelmeset és a biztonságosat. Nehezen tudják elképzelni, hogy kalandokba vágjanak bele vagy kilépjenek a megszokott kerékvágásból. Véleménykülönbség esetén arra fókuszálnak csak, hogyan védjék meg magukat. A tehetség számukra születési adottság és aláássák a törekvés szerepét és hatását. A rögzült szemléletmódú egyének nem vágnak bele a kalandokba és félnek attól, hogy ha belekezdenek valami újba, akkor kudarcot vallanak. A hiányszemlélet vezérli a gondolkodásmódjukat, miszerint nincs elég jó, nem lehet mindenki sikeres és boldog, és csak a kivételes személyiségek érnek el kiemelkedő sikert. A rögzült szemléletmódú emberek csak az eredményekre és a célra fókuszálnak és csak túl akarnak lenni a dolgokon, így nehezen tanulnak a hibáikból. Úgy gondolják, hogy ők olyanok, amilyenek, és ha már évekig vagy évtizedekig ugyanazokat a helyzeteket vonzották be az életükbe, akkor ezentúl sem lesz másképp. Nem hisznek abban, hogy tudatos törekvéssel változtathatnak az életükön és meghaladhatják önmagukat.

Ezzel szemben a fejlődésfókuszú emberek hisznek abban, hogy kitartással, kemény munkával és állhatatossággal képesek fejleszteni magukat és elérni a céljaikat. Úgy gondolják, hogy a közvetlen környezetükben is rengeteg a lehetőség, és arra fókuszálnak, hogy ezeket ki is aknázzák. Az erősségeikre fókuszálnak, és váratlan változások esetén sem esnek kétségbe. Azonnal arra gondolnak, hogyan tudnak rugalmasan alkalmazkodni a helyzethez és megnézik, mit tanulhatnak belőle és hogyan segítheti a megváltozott helyzet a céljaikat. Mások sikere inspirálja őket a további erőfeszítések megtételére. A fejlődésfókuszú emberek bőségszemléletben gondolkodnak. Arra helyezik a hangsúlyt, hogy mennyi eszközük van és mennyi örömforrás, támogató forrás van már most is az életükben, magas az önbecsülésük és bíznak önmagukban és az értékeikben. A rögzült szemléletmóddal szemben ők nem csak az eredményeket várják, hanem élvezik az utat, a folyamat maga elégedettséggel tölti el őket. A fejlődésfókuszú emberek ezt a szemléletet a gyakorlatban is alkalmazzák és boldoggá teszi őket a fejlődés és a haladás, hiszen számukra értelmes és jelentőségteljes célokért dolgoznak. Az élethosszig tartó tanulás pedig alapértékük. A fejlődésfókuszú egyének tudják, hogy ha felismerik az elakadásaikat, akkor már megtették az első lépést a valódi változás felé. Ezek a személyek, ha tudatosítják azokat az életterületeiket, ahol elakadtak, megteszik a szükséges lépéseket, hogy ezen változtassanak.

Carol Dweck kutatásai során jelentős különbséget fedezett fel a kétfajta gondolkodásmódot képviselők között a hiedelemrendszerben és abban, hogy mire helyezik a fókuszukat. Azt találta, hogy a fejlődésfókuszú személyek az üzleti életben, a cégvezetésben és a sportban is sikeresebbek, gyakrabban érnek el eredményeket, de az emberi kapcsolataik is harmonikusabbak, hiszen a kapcsolatokat sem statikus, megváltoztathatatlan, jó-rossz dualitásban képzelik el, hanem folyamatosan, dinamikusan változó kapcsolódásként, ahol szintén lehet fejlődni.

Ki irányít a karrieredben? Te vagy a lehúzó, motiválatlan hangok?

Szerencsére a szemléletmódunk nincs kőbe vésve, ezért hoztam néhány tippet, hogy erősíthető meg a fejlődésfókuszú szemléletmód:

  1. Építsd be a cégkultúrába! Cégvezetőként vagy menedzserként építsd be a fejlődésbe vetett hitet a kultúrába! Legyen lehetőség hibázni és megbeszélni a kudarcokat, hogy valódi tanulás történjen szervezeti és egyéni szinten egyaránt. Támogasd a készségfejlesztő programokat, a szervezetfejlesztést, a tréningeket és a coachingot. Ha a csapatod tagjai motiváltak a tanulásra és a továbbképzésre, támogasd ezeket a törekvéseket. Vezetőként tarts vezetői mentorálást a kollégáidnak, legyen vezetői utánpótlás-képzés, találj ki tehetséggondozó lehetőségeket! Vállalkozóként légy naprakész a szakterületeden történő változásokkal kapcsolatban, ismerd a trendeket és azt, merre tart az ipar, járj el szakmai konferenciákra!
  2. Alkalmazd a 4D módszert! Gondold végig, hogy mely életterületeiden vagy a legsikeresebb és hol vagy elakadva. Feloszthatod az életedet karrier területre és magánéletre, vagy személyes célokra, karrier célokra, kapcsolati célokra vagy alkalmazhatod a 4D módszert is! A 4D módszer során 4 dimenzióra osztod az életedet: fizikai, mentális, érzelmi és spirituális dimenziókra. A fizikai dimenzióhoz tartozik a fizikai egészséged, az egészséges életmód, a táplálkozás, de ide tartozik a cselekvés, a pénzkeresés is. A mentális dimenzió a tudásodat, az intelligenciádat, a mentális képességeidet jelenti, az érzelmi dimenzióba tartoznak a legközelebbi kapcsolataid, az érzelmeid megélése, az érzelmi intelligenciád, az empatikus készségeid, míg a spirituális dimenzióhoz tartozik az intuíció, a hitrendszered, a vallás, minden, amiben hiszel és ami vezérel egyfajta iránytűként a mindennapokban. Tekintsd át, hogy melyik dimenzióban vagy a legerősebb és miért. Valószínűleg ebbe a dimenzióba tetted a legtöbb energiát, ezzel foglalkoztál a legtöbbet eddigi életed során, ezt a dimenziót tapasztaltad meg a legnagyobb mértékben. Azt is nézd meg, melyik dimenzióban tartod magad a leggyengébbnek és miért. Ki fog derülni, hogy egyes életterületeken nem azért vagy kevésbé sikeres, mert nem érdemelnéd meg a boldogságot és az örömöt, hanem egyszerűen azért, mert nem tettél bele elég energiát vagy nem helyeztél akkora fókuszt arra a területre. A gyakorlatot segíti, ha az egyes területeket és dimenziókat egy 1-től 10-ig terjedő skálán képzeled el, ahol az 1-es azt jelenti, hogy semmilyen szinten nem vagy jó az adott dimenzióban, a 10-es pedig amikor tökéletesen meg tudod élni az adott dimenziót. Hová tennéd magad ezeken a skálákon?
  3. Készíts magadnak képzési tervet 2023-ra! Ahogy az üzleti életben is jellemző, hogy egyéni vagy csoportos fejlődési tervek készülhetnek a teljesítményértékelési folyamat részeként, úgy ezt a gyakorlatot átveheted te magad is és készíthetsz magadnak egy tervet arra nézve, miben szeretnél fejlődni 2023-ban. Találd ki, a fenti gyakorlatot alkalmazva, hogy mely életterületeidet lenne leginkább érdemes fejlesztened, vagy mely készségeket szeretnéd mindenképpen elsajátítani, majd tervezd meg, mikor indítod a tanulást, milyen vizsgákra lesz szükséged és honnan fogod tudni, hogy elérted a vágyott szintet és mit tudsz ennek érdekében megtenni.

Ha lemaradtál a Karrier Kedd korábbi cikkeiről:

Ez is érdekelhet

Külföldön elfogadott, itthon bűnözőnek számítana, ha valaki béranyát fogadna

Külföldön elfogadott, itthon bűnözőnek számítana, ha valaki béranyát fogadna

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói