Így alakíts ki olyan környezetet, ami támogat a céljaid elérésében

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban úgy, hogy közben fokozatosan veszed át az irányítást a saját életed felett. Szerzőnk ezúttal azt árulja el, milyen hatása van a környezetednek a teljesítményedre.

 Téged támogat vagy hátráltat a környezeted a céljaid elérésében?
Téged támogat vagy hátráltat a környezeted a céljaid elérésében?
Fotó: Getty images/Glamour

A Karrier Kedd rovat eddig megjelent self-leadership stratégiái elsősorban a készségekre és a gondolkodásmódra, illetve azok fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. Ebben a cikkben viszont a környezetet és annak hatását vizsgáljuk meg, valamint azt, hogyan alakíthatjuk és szabhatjuk személyre a környezetünket, hogy az támogasson minket a céljaink elérésében.

  1. Milyen az otthonod? Az első és legkézenfekvőbb része a környezetünknek nem más, mint az otthonunk. A tiéd milyen? Ha külső szemlélőként tekintesz a szobádra, a lakásodra, a házadra, mi lenne az első benyomásod? Azt a hatást kelti, amilyet szeretnél? Meghitt? Otthonos? Inspiráló? Boldogan térsz haza? Vagy inkább feszültséget kelt? Rendetlen vagy rendezett? Milyenek a bútorok, a színek, a fények, az illatok? Dobd ki a szemetet szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt! Tervezz egy nagytakarítást és dobd ki, add el vagy ajándékozz el mindent, amire már nincs szükséged. Szánj egy hétvégét arra, hogy kitakarítod a környezetedből azt, ami nem okoz már örömet, vagy ami nem szolgálja azt a jövőképet, amit elképzeltél magad számára. Szabadulj meg azoktól a tárgyaktól, környezeti elemektől, amelyekhez nem kapcsolódnak már kedves emlékek. Szelektálj és rendszerezz, takaríts ki! Meglátod, hogy mindössze egy nagytakarítás és rendszerezés is mennyit segíthet abban, hogy felszabadulj és megkönnyebbülj. Mintha ezzel a stresszt is kisöpörnéd az életedből. Ne vidd át a felesleges terheket 2023-ba! A nagytakarítást folytathatod a digitális térben is: szelektálj a social media felületeiden. Törölj ki és kövess ki minden olyan profilt, amely nem motivál és nem arról szól, amely irányba tartasz. Csak azokat a profilokat hagyd meg, amelyek örömet és inspirációt nyújtanak számodra. Rendszerezd a számítógépeden is a fájlokat, frissítsd a szoftvereket, töredezettség-mentesítsd a gépedet és töröld ki a duplikált vagy felesleges fájlokat, mappákat is. Alakíts ki egy számodra jól átlátható rendszert a digitális eszközeiden is.
  2. Az előző pontban leírtakat is segíti, ha egy “befejezési listát“ készítesz. Erre a listára összeírod mindazokat a teendőket, feladatokat, amelyek még befejezésre várnak vagy amelyekkel úgy érzed, még dolgod van. A befejezési listára felkerülhet a nagytakarítás és annak részletei, de ide írhatod a befejezésre váró projekteket, amelyeket halogatsz, a befejezésre váró könyveket, kurzusokat, illetve olyan teendők és tevékenységek is felkerülhetnek a listára, amelyeket már régen meg szerettél volna tenni, de valamiért nem került rá sor. Ilyen lehet egy egy fontos megbeszélés megszervezése, egy új kreatív projekt megvalósítása, vagy egy olyan étterembe vagy bárba ellátogatni, ami már régen a terveid között szerepel.
  3. Hallottál már az álomtabló kifejezésről? Az álomtabló olyan képeknek, szövegeknek, idézeteknek, dolgoknak a montázsa, összegyűjtése és elrendezése egy táblán, amire igazán vágysz. Mit szeretnél? Magasabb pozíciót? Saját vállalkozást? Harmonikus párkapcsolatot? Egy házat? Legyél aprólékos, dolgozd ki a részleteket az álomtablód készítése közben és élvezd a folyamatot! Már az álomtabló elkészítése is arra huzalozza a elmédet, amit szeretnél és eltereli a figyelmed arról, amit nem szeretnél. Tedd ki olyan helyre az álomtablódat az otthonodban, ahol minden nap szem előtt van, hogy tudatosan és tudat alatt is bevésődjenek vágyaid az elmédbe. Ha nem rajongsz a fizikai álomtablóért vagy nem szeretnéd, hogy illetéktelenek meglássák, készíts egy privát Pinterest fiókot és hozd létre a digitális Pinterest tablódat, de elkészítheted az álomtablódat mindnap avagy elmetérkép szoftverek segítségével is. Az álomtabló elvét a szervezetben is alkalmazhatod és kiváló csapatépítő workshopot szervezhetsz a cégen belül. Tegyétek ki a munkatársaitokkal közösen meghatározott célokat egy tablóra vagy egy flipchartra, és helyezzétek el úgy, hogy mindig szem előtt legyen!
  4. Milyen a munkahelyi környezeted? Az otthonod mellett a legtöbb időt a munkahelyeden töltöd, így fontos, milyen ez a környezet. A munkahelyi környezet ugyanis jelentős mértékben befolyásolja a hatékonyságodat és az eredményességedet, de az élettel való elégedettségedet is. Válaszold meg a következő kérdéseket, hogy beazonosítsd, hogyan viszonyulsz a munkahelyi környezetedhez: Milyen a szervezeti kultúra, ahol dolgozol? Milyen a kapcsolatod a munkatársaiddal? Mi az, ami jól működik? Mi az, amin érdemes lenne javítani? Milyen a fizikai környezet? Ergonomikus a munkakörnyezeted? Mennyire jellemző az együttműködés? Mik a szervezeti értékek? Összhangban vagy ezekkel az értékekkel? Ha nem, miért nem? Ha igen, miért? Hogyan tudnál egy konstruktívabb, építőbb munkakörnyezetet teremteni? Hogyan lehet egy kicsit jobb? Hogyan tudsz a leghatékonyabban dolgozni? Ha bejársz a cégbe vagy távmunkában? Vagy a hibrid munkavégzés számodra az ideális? Ha vállalkozó vagy, még nagyobb lehet a “játszótered”, ha a munkahelyi környezetről van szó. Teszteld le, hogyan, hol és mikor tudsz a legjobban dolgozni. Talán bagoly típus vagy és a késő esti órákban vagy a legkreatívabb, de az is lehet, hogy igazi pacsirta vagy, akinek a kora reggeli órákban van a legtöbb energiája. Tesztelj és tedd szórakoztatóvá ezt a tesztelést! Próbáld ki, milyen co-working irodában dolgozni: ha van szabadúszó vagy vállalkozó barátod, hívd el őt is vagy üljetek be együtt egy hangulatos kávézóba. A lényeg, hogy a környezeted jelentős hatással lesz a munkateljesítményedre és ezáltal az időbeosztásodra és a sikereidre is.
  5. Kik vesznek körül? A privát és munkakörnyezeted mellett az is meghatározó, kikkel veszed körbe magad. A barátaid, a partnered, a szüleid, a családod megértenek téged és azt az utat, amelyet be akarsz járni? Értik, mivel foglalkozol és ismerik a céljaidat? Támogatnak téged a céljaid elérésében érzelmileg vagy más egyéb módon? Bátran mesélhetsz nekik a terveidről, vagy inkább görcsöt érzel a gyomrodban, mert attól tartasz, hogy lehúznak téged? Brian Tracy híres mondása szerint a téged körülvevő öt ember átlaga vagy. Milyenek a hozzád legközelebb álló emberek? Kik állnak hozzád legközelebb és miért? Hogyan támogatnak téged? Te hogyan támogatod őket? Mennyire kölcsönösen inspiráló és lelkesítő a kapcsolatotok? Ha szeretnél egy támogató környezetet létrehozni, néha nehéz döntéseket is meg kell hoznod és lehet, hogy meg kell szakítanod a kapcsolatot vagy minimálisra csökkentened néhány emberrel, például egy családtaggal vagy egy barátoddal, ahhoz, hogy tovább tudj haladni. Gondold át alaposan kik voltak ott, amikor valóban nehézségeken mentél keresztül. Gondolt át, hogyan támogattak és te hogyan tudod a számodra fontos embereket támogatni.
  6. Hozz létre mesterelme szövetséget! A mesterelme szövetség elnevezés Napoleon Hill Gondolkodj és gazdagodj! című könyvéből származik, amely a XX. század meghatározó üzleti könyvének számított és mai napig a sikerirodalom alapműve. A könyvben Hill kiemeli, hogy a sikeres vállalkozáshoz és célkitűzéshez elengedhetetlen, hogy szövetségesekre találj, akikkel vagy közösen vagy pedig egymást segítve és kiegészítve haladtok a céljaitokért. Tudatosan létrehozhatsz mesterelme találkozókat, például kéthetente vagy havonta a barátaiddal, a partnereddel vagy vállalkozó társakkal, amelyekben átbeszélitek, hogyan haladtok a céljaitok elérése érdekében, hogyan és milyen eszközökkel tudjátok egymást segíteni.

Ki irányít a karrieredben? Te vagy a lehúzó, motiválatlan hangok?

A fenti 6 pontot alkalmazva és kipróbálva jelentős változásokat teremthetsz a környezetedben, amelyek pozitív hatással bírnak az élettel való elégedettségedre, a kapcsolataidra, az általános közérzetedre is. Válassz ki egy pontot a fentiek közül és próbáld ki még decemberben!

Fotó: GLAMOUR

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha lemaradtál a Karrier Kedd korábbi cikkeiről:

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói