Ebből a tesztből kiderül, valaki pszichopata-e vagy sem

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nincs egészen pontos definíciója, rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és talán még annál is több a sztereotípia és félreértés, ami körülveszi, és csak úgy repked a köznyelvben a kifejezés, leginkább arra, aki az általunk elvárttól másképpen reagál valamire. De vajon ki pszichopata, és honnan indul a pszichopátia?

pszichopata
Sokkal több a pszichopata, mint gondolnád
Fotó: Profimedia

Előfordul, hogy a popkultúra romantizálja, vagy éppen végletekig gonosznak állítja be, és azonosítja a legkegyetlenebb bűnözővel, azonban a pszichopátia nem egy fekete-fehér, egyszerűen, definíció szerint leírható mentális állapot. Sőt, az is előfordulhat, hogy téged is érint.

Spektrum, nem egy általános állapot

Legelőször is fontos leszögezni, hogy az pszichopata nem a filmekből ismert különösen kegyetlen gyilkos. Még csak nem is az állatkínzó, akinek a cselekedeteit képtelen vagy megérteni. Pszichopatának lenni még csak nem is hivatalos mentális betegség, noha már az 1900-as évektől használja a fogalmat a pszichológia.

A pszichopátiának különböző árnyalatai vannak, nagyjából úgy lehet ezt jól megértetni, mint mikor a talán mára legismertebb spektrumról, az autizmusról beszélünk. Ott sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy autizmussal diagnosztizált emberre ez vagy az jellemző - vannak olyanok, akiknél alig befolyásol valamit az állapotuk a hétköznapi életüket, és vannak olyanok, akik folyamatos segítségre szorulnak. Bár a két állapotnak az égvilágon semmi köze egymáshoz, de hasonlóan kell értelmezni a pszichopátia spektrumait is, ami a kutatások szerint kifejezetten gyakori állapot, az emberek 30 százalékát érinti, és gyakoribb, mint a skizofrénia, anorexia vagy a bipoláris zavar.

A szakemberek szerint nagyjából olyan gyakori mint a bulimia vagy a pánikbetegség, és mindenfajta etnikai, társadalmi vagy iskolázottsági csoportot érint. Csak nem mindenkit ugyanúgy. Sőt, bár sokáig úgy tartották, hogy a nőket nem érinti, a kutatások szerint mindenki veszélyeztetett lehet, igaz, az adatok szerint a nők kevesebb százaléka érintett, mint a férfiaknál.

6 jel, amiről felismerheted, ha valaki pszichopata a környezetedben

6 jel, amiről felismerheted, ha valaki pszichopata a környezetedben

De akkor ki a pszichopata?

A pszichopátia egy személyiségzavar, amelyet az empátia, a lelkiismeret-furdalás és a bűntudat hiánya jellemez, felületes bájjal, manipulációval és impulzivitással párosulva. A pszichopátia nem korlátozódik azokra az egyénekre, akik bűncselekményeket követnek el, sőt még csak azt sem lehet mondani, hogy súlyos mentális betegség vagy hogy szélsőséges viselkedéssel párosul.

Minden a spektrumtól függ, illetve attól, hogy egészen pontosan milyen személyiségzavarral van dolgunk. Éppen ezért bár a tesztek arra jók, hogy eljátszunk gondolatban azzal, vajon mennyire normálisak a reakcióink bizonyos helyzetekre, és átgondoljuk a mentális egészségünk, arra nem alkalmas, hogy csak ezek alapján messzemenő következtetéseket levonjunk. A mindjárt bemutatott tesztet egyébként az orvosok használják ugyan, de fontos tudni, hogy a pontos kiértékelés vagy diagnózis felállítása szakember feladata. Éppen ezért ha úgy érezzük, hogy a mentális egészségünkkel kapcsolatban kérdéseink vannak, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Nézzük a tesztet!

A Michael R. Levenson által kifejlesztett teszt a pszichopata vonások jelenlétét és súlyosságát értékeli. Számos előnnyel jár a pszichopátia és megnyilvánulásainak megértésében. A pszichopata tulajdonságok kvantitatív mérésével a teszt segít azonosítani azokat az egyéneket, akiknél fennáll az antiszociális vagy káros viselkedés kockázata. Ezzel az információval a szakemberek tudnak mit kezdeni, és felállítani a megfelelő diagnózist, kezeléseket vagy megelőző intézkedéseket javasolni. A következő aspektusokra fókuszál:

  • Interperszonális készségek - olyan jellemzőket értékelnek, mint a bájolgás, a nagyképűség, a manipuláció és az álnokság, amelyek általában pszichopata egyénekhez kapcsolódnak.
  • Affektív tulajdonságok - a pszichopátia érzelmi vonatkozásait vizsgálja, beleértve az empátia hiányát, a lelkiismeret-furdalást és a bűntudat hiányát, valamint a felszínes érzelmeket és érzéketlenséget.
  • Életmód tulajdonságok - a pszichopata egyének gyakran fellépő impulzív, felelőtlen és szenzációhajhász magatartásait értékelik.
  • Antiszociális tulajdonságok - azt méri, hogy az egyén milyen mértékben vesz részt antiszociális viselkedésben, például agresszióban, szabályok megszegésében vagy bűncselekményben.

Fontos azt is tudni, hogy ennek a tesztnek is vannak korlátai. Például ahogy említettük, a pszichopátia komplex állapot, többféleképpen eltérő mértékben jelenhet meg. A teszteredményeket olyan tényezők is befolyásolhatják, mint az egyén kulturális háttere, a kérdések megválaszolásának őszintesége vagy akár az aktuális érzelmi állapota. Éppen ezért a pszichopátia spektrum tesztet nem egyedüli eszközként használják az egyén pszichopata tulajdonságainak értékelésére, mindenesetre érdekes és izgalmas valóban őszintén kitölteni, és elgondolkozni a válaszainkon.

A tesztet angol és még néhány nyelven itt éred el, a Noizz tesztjében pedig magyarul próbálhatod ki magad.

Érdekel a mentális egészséged? Ne maradj le cikkeinkről!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)