Gyakran hallgatsz szomorú zenéket? Így hat rád valójában

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te is érezted már úgy, hogy van egy semmihez sem fogható hangulata annak, ha szomorú zenéket hallgatsz? De mi az oka annak, ha olyan jól tudjuk érezni magunkat tőlük? Nos, egy új kutatás azt sugallja, hogy a szomorú zenék hallgatása pozitívan befolyásolhatja a hangulatunkat az általa nyújtott kapcsolódási érzés által. Vagyis kifejezetten kedvezhetünk magunknak azzal, ha szomorú zenéket hallgatunk.

Gyakran hallgatsz szomorú zenéket? Így hat rád valójában
Fotó: Delmaine Donson/Getty Images

Szomorú zenéket gyakran akkor hallgatunk, ha a legmélyebb érzelmeink kezdenek előtörni belőlünk, szívfájdalmunk van, magányosnak vagy boldogtalannak érezzük magunkat. Közben pedig talán azt is várjuk, hogy katartikus élményt váltson ki belőlünk, rájöjjünk, milyen döntéseket hozzunk meg, hogyan folytassuk az utunkat. A tudomány szerint pedig határozottan boldogabbnak is érezhetjük magunkat a szomorú zenéktől.

HIRDETÉS

Bármilyen zene hathat ránk

Amikor egy bulin vagy társasági összejövetelen veszünk részt, általában jó döntés lejátszani egy vidám zenét. Más napokon pedig talán jobban eshet egy komorabb, szomorú zenét hallgatnunk. De bármilyen zenét is hallgatsz a legszívesebben, legyen az rock, country, hiphop vagy jazz, bizonyára te is megtapasztaltad már, hogy befolyásolhatja a hangulatodat és az érzéseidet. Ez különösen igaz, ha egy szomorú zenéről van szó, még akkor is, ha alapvetően nem azért hallgatjuk, mert bánatosak vagyunk.

Az operaénekes dr. Tara Venkatesan szerint, aki egyben az Oxfordi Egyetem tudósa is, a dal különböző jellemzői, beleértve a tempót, a hangszerválasztást és a dinamikát is, negatív érzelmeket válthat ki a hallgatójából. Egy, a Journal of Aesthetic Educationban megjelent új tanulmány azonban, amelyben egyébként dr. Venkatesan is közreműködött, azt sugallja, hogy bár a szomorú zene hallgatása bizonyosan elszomoríthatja az embereket, pozitívan befolyásolhatja az egyén hangulatát.

Mitől olyan különlegesek a szomorú zenék?

A kutatók szerint a szomorú zene értéke abban rejlik, hogy képes a kapcsolódás érzését kelteni, függetlenül attól, hogy valójában szomorúságot válthat ki a hallgatójában. Vagyis a kapcsolódás érzése, és nem feltétlenül maga a szomorúság élménye az, ami igazán nagyszerűvé teszi a szomorú zenék hallgatását. A kutatók szerint ezáltal az emberek ugyanazon okok miatt értékelik a szomorú zenéket, mint a szomorú beszélgetéseket - a valódi kapcsolódás érzése miatt.

Sokan csináljuk ezeket a dolgokat idegesen, pedig veszélyesek

Sokan csináljuk ezeket a dolgokat idegesen, pedig veszélyesek

Ha például valaki a borzasztó szakításáról beszél, te is szomorúnak érezheted magad amiatt, hogy ő mennyire levertnek és magányosnak érzi magát. Miközben pedig beszélhettek, azt is érezheted, hogy értékes ez az interakció, és egyedülálló módon tudsz kapcsolódni a másikhoz, akivel éppen kommunikálsz. Hasonló a helyzet a szomorú zenékkel is: a kutatók szerint a hallgatásuk közben az érzelmi kifejezések azok, amelyek igazán megfognak minket, hatnak ránk, és fontossá teszik számunkra az ilyen dalokat.

Hogyan befolyásolhatják az egészségünket?

Fontos hangsúlyozni, hogy a szomorú zenék nem sugallják automatikusan azt, hogy szomorúak legyünk. Sőt, valójában tényleg pozitívan befolyásolhatják a mentális egészségünket. Már önmagában bármilyen zene is képes lehet arra, hogy előhozzon belőlünk olyan érzéseket, amelyeket talán a szőnyeg alá igyekeztünk söpörni vagy nem éltünk meg igazán. Nem kivétel ez alól a szomorú zene sem. Dr. Venkatesan szerint a szomorú zenék is kiválthatják belőlünk azt az érzést, hogy összetartozunk másokkal, akárcsak egy szívből jövő beszélgetés esetében.

A szomorú zenék hallgatása közben tapasztalt kapcsolódás érzése mindezek hatására nagyon valószínű, hogy egészségügyi előnyökkel is jár. Egyes tanulmányok egyenesen azt sugallják, hogy a szomorú zene hallgatása „érzelmi közösséget” hoz létre, ahol megosztjuk a szomorúság érzését az énekessel vagy zeneszerzővel. Dr. Venkatesan szerint ebben az esetben a szomorú dalok hallgatása a virtuális érintkezés egy formájaként működhet, amely segíthet az embereknek elfogadni, megérteni és kevésbé magányosnak érezni magukat.

De más tanulmányok azt sugallják, hogy a szomorú dalok hallgatása lehetővé teszi számunkra, hogy kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal, és reflektáljunk a saját érzelmi élményeinkre, ami segíthet a hangulatszabályozásban. Dr. Venkatesan azt is megjegyezte, hogy a zene általában véve mély hatással van az agyunkra és a fiziológiánkra, ezért a hangulatunkat is befolyásolhatja. Például a pihentető zene csökkentheti a pszichológiai stresszt. Vagyis összességében nincs gond a szomorú zenék hallgatásával, sőt még segíthetnek is abban, hogy megszabaduljunk a szomorúság érzésétől vagy jobban tudjunk kapcsolódni önmagunkkal.

Forrás: health.com, realsimple.com

Támogasd még jobban a tested és a lelked:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

glamour plusz ikon Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)