10 kevésbé ismert jel, ami arra utal, hogy depressziós lehetsz

2022. szeptember 27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Milyen is a depresszió? Rossz hangulat, alacsony önbecsülés és az örömre való képesség elvesztése talán a leggyakoribb tünetek, amik erről a betegségről árulkodnak. Azonban ha valaki depressziós, egyáltalán nem biztos, hogy csak a legjellemzőbb árulkodó jeleket tapasztalja. Vannak olyan depresszióra utaló tünetek, amikből valószínűleg te sem gondolnál arra, hogy ennek a betegségnek az áldozatául estél, akárcsak átmenetileg is.

10 kevésbé ismert jel, ami arra utal, hogy depressziós lehetsz
Fotó: Profimedia

Íme 10 jel, amit nem feltétlenül társítanál a depresszióhoz, pedig alapos gyanúra adhatnak okot. Ha úgy érzed, hogy ezek rád jellemzőek, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, vagy beszélni róla valakivel, aki közel áll hozzád, akiben megbízol.

1. Megváltoznak az alvási szokásaid

A depresszió gyakran fáradtsággal és az ágyból való kikelés nehézségével jár, de az is lehet tünet, ha álmatlanság gyötör vagy több óra alvás után is azt érzed, hogy nem tudtad magad jól kipihenni. Ez a depresszióból fakadó érzés leginkább a kora reggeli ébredéskor tör a betegekre.

Miben segíthet neked egy coach?2. Ingerlékenyebb vagy

A harag a leggyakoribb érzés, ami a depressziót megelőzően előtör. Azonban már a haragnak is van előjele. Az ingerlékenység állapotában sokkal könnyebben gerjedsz haragra vagy sírsz, ez pedig egészen a depresszió kialakulásáig is elvezethet.

HIRDETÉS

3. Fizikai ok nélkül vannak fájdalmaid

A depressziónak fizikai megnyilvánulásai is lehetnek. A pszichoszomatikus fájdalom állapotában fizikai magyarázattal nem indokolható fájdalmat érzel, amire a fizikai jogorvoslatok és a pihenés nem jelentenek megoldást. A fizikai tünetek eredetét pontosan tisztázni kell, mielőtt a depresszióhoz kapcsolnád. Ugyancsak ide tartozik, ha hormonváltozásokat észlelsz, ez nemcsak súlygyarapodásban vagy -vesztésben nyilvánulhat meg, hanem ekcéma, pattanások, bőrirritációk is jelentkezhetnek, sőt a menstruációs ciklusod is teljesen felborulhat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a lelkivilágod állapota kimutathatóan hatással lehet a pajzsmirigy-működésedre és a hormonháztartásodra, és ez akár komolyabb betegségekhez is vezethet.

4. Megváltozik az étvágyad és a súlyod

A depresszió megváltoztathatja az étvágyadat. Egy klasszikus jele a depressziónak az étvágyérzet csökkenése, és ezáltal a hirtelen fogyás. A depressziós emberek gyakran nem csak kevesebb táplálékot visznek be, hanem az éhségérzetüket is elvesztik (gyomorkorgás vagy alacsony vércukorszint érzése) és nem érzik az ételek ízét. Mások ebben az érzelmi állapotban sokkal többet esznek a megszokottnál, és gyarapodik a súlyuk attól függően, mennyi dopamin szabadul fel bennük az adott táplálék elfogyasztásától. Vagyis az étel által próbálnak valamit pótolni az életükben.

5. Nehezen hozol döntéseket

Az információkra való koncentrálás és azok visszahívása nehézkes a depresszióban szenvedők számára. Bár ez egy figyelemhiányos rendellenességre is utalhat (ADD), mégis meglehetősen gyakori, hogy a depressziós emberek is küzdenek vele olyan kis döntéseknél is, mint hogy milyen kávét igyanak, de beszélgetés és olvasás során is küzdhetnek a koncentrálással, illetve a munkahelyen is sokszor egyre rosszabbul kezdenek teljesíteni.

10 hatékony módszer, amitől pozitív lesz a viselkedésed és gondolkodásod [https://www.glamour.hu/10-hatekony-modszer-amitol-pozitiv-lesz-a-viselkedesed-es-gondolkodasod-35966]6. Megváltozik a zenei ízlésed

Ez nem azt jelenti, hogy a The Smiths posztered egyházi plakátra cseréled, de bizonyos típusú zenéket már nem élvezel. Elviselhetetlennek találsz eddig kedvelt számokat, előadókat vagy már nem hallgatsz olyan zenekarokat, akiket korábban bármikor képes voltál, a vidám dalok hallgathatatlanná válnak, a szomorú dalok pedig csak még jobban lelomboznak. Vagy elkezdesz olyan előadók iránt érdeklődni, akik korábban nem voltak rád jellemzők, bennük találod meg azt az érzéskifejezést, amire a legjobban szükséged van. Az is előfordulhat, hogy olyan zenéket hallgatsz ismét, amit évekkel ezelőtt szerettél, ez arra utaló jel lehet, hogy valamit keresel magadban, valószínűleg egy érzést, általában pozitívat, biztonságot nyújtót, ami abban a periódusban volt jellemző rád, amikor azt a konkrét zenekart, énekest hallgattad. Viszont a zene teljes kizárása is, ha korábban az életed része volt, egy másik jól ismert jele a depressziónak.

7. Hirtelen változtatsz a frizurádon

Az öngyilkosság előtt állók gyakran változtatnak egy drasztikusat a frizurájukon. No, nem kell rögtön ennyire messzire menni, de a depresszióban szenvedők is egy hajvágástól, hajszínváltástól várják gyakran a megváltást, ami sajnos nem érkezik. Lehet, hogy pillanatnyilag jobban érzed magad tőle, és az az érzésed, hogy nem ugyanaz az ember néz vissza rád már a tükörből, de az, ami a depressziódat okozza sajnos nagyon gyorsan ismét elkezd felemészteni belülről.

8. Megváltozik az öltözködési stílusod

Korábban imádtad a világos, vidám színeket? A rózsaszín volt az egyik kedvenced? És nem 11 évesen, hanem még pár hónappal ezelőtt. Most mégis el sem tudnád képzelni magadon. Sokszor az is depresszióra utalhat - amellett, hogy megváltoztatod a frizurádat azért, mert nem ismersz magadra, váltanod kell színt például, hogy tükrözze a valódi énedet -, ha az öltözködési stílusod beszürkül, besötétül. Csak egy farmerben érzed már jól magad, amit sportcipővel és ugyanazzal a fekete pólóval hordasz napok óta? Sőt, még a manikűröd is szinte kizárólag csak fekete? Valószínűleg gyászolsz valamit magadban, lehet, hogy tudod is pontosan, hogy mi az, viszont sokszor az is előfordulhat, hogy nincs rá konkrét okod, magyarázatod, ilyenkor (is) már depresszióról beszélhetünk.

9. Elveszíted az érzéseidet

Sokszor annak ellenére, hogy látszólag minden rendben van az életedben, tehát nincs komolyabb okod arra, hogy depressziós legyél, mégis elveszíted az érzéseidet nagyjából minden és mindenki iránt. Ez történhet egy trauma megélése után, vagy akár hosszabb idő elteltével is előjöhet, ami arra utal, hogy van valami a múltadban, amit nem tisztáztál le, és ez egy intő jel, hogy foglalkoznod kell vele, különben addig nem tudsz előre haladni az életedben.

Trauma ért a múltban? Így birkózz meg az évfordulójával [https://www.glamour.hu/trauma-ert-a-multban-igy-birkozz-meg-az-evfordulojaval-36166]

Trauma ért a múltban? Így birkózz meg az évfordulójával10. Kicsapongó leszel

Korábban nem volt rád jellemző, hogy minden este valahol hajnalig dorbézoltál? Esetleg egyik partnert váltogatod a másik után? Nincs ezzel semmi gond, ameddig nem azért teszed, mert ezzel próbálsz pótolni valamit. A depresszió egyik árulkodó jele lehet, ha többet iszol a kelleténél, esetleg drogokba, szexbe fojtod a bánatod.

Fontos, hogy egyike vagy akár több is ezeknek még nem jelent konkrét depressziót, legalábbis nem a klinikai értelemben vett fajtát. Lehet csak rossz passzban vagy éppen, a dolgok nem úgy alakulnak az életedben, ahogy kellene, vagy esetleg ez egy reakció egy (érzelmi) traumára, ami nemrég ért, és az is lehet, hogy néhány hét, hónap után lassan kezded visszaszerezni az életed felett az irányítást. Azonban, ha már hosszú ideje, akár évek óta nagyjából folyamatosan - vagy akár egyik a másikat váltogatva - jelen van a mindennapjaidban ezeknek a jeleknek a nagy része, akkor mindenképpen tanácsra, pszichológusra van szükséged. Ebben nincs semmi szégyellni való, neked lesz sokkal jobb utána.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

glamour plusz ikon Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)