Miben segíthet neked egy coach?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha olyan lelki problémáink adódnak, amelyek professzionális beavatkozást igényelnek, ma már rengetegféle segítő szakemberhez fordulhatunk. Nem árt azonban tudni, melyik miben segíthet, és hogyan találjuk meg azt a személyt, aki pont számunkra tökéletes.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor elakadunk, nem tudjuk, hogyan vagy melyik irányba lépjünk tovább, vagy éppen komoly döntések meghozatala előtt állunk, és szeretnénk minden lehetséges szempontot figyelembe venni, mielőtt kimondjuk a végszót. Ilyen helyzetekben egy coach nagy segítségünkre lehet. Bóta Tímea pszichológus és coach segít tisztázni, mit tehet érted egy coach.

Mikor forduljunk coachhoz?
Tímea szerint bármilyen konkrét krízisben vagy válságban nagy segítségünkre lehet egy coach, akivel esetenként mindössze néhány alkalommal perspektívába helyezhetjük a problémát, és megtalálhatjuk a megfelelő megoldást. Ez lehet egy válás, egy munkahelyváltás, egy párkapcsolati krízis. A coaching alapvetően egészséges emberekkel foglalkozik, akik valamiben elkakadtak, de meg a coach-csal együtt meg tudják fogalmazni, mi a céljuk, merre tartanak, és hogyan érhetnék el azt. Egy jó coaching során egy olyan bizalomteli légkör alakul ki, amely segíti a klienst, hogy a megfelelőlépésekben haladjon céljai megvalósítása felé. Tímea szerint a legtöbb, amit egy coaching adhat az az, hogy a kliens megértse, hogy a döntéseiben szabad, hogy megválaszthatja, hogyan old meg egy krízist, egy problémát.

Trauma ért a múltban? Így birkózz meg az évfordulójával

Trauma ért a múltban? Így birkózz meg az évfordulójával

Miért nem terápia?
Tímea egy személyben pszichológus és coach is, így munkája során terápiás és coaching folyamatot is visz. Egy terápia szigorúbb szabályok szerint zajlik, mint a coaching, de Tímea szerint az alapvető különbség a kettő között a kliens problémájának a megközelítése. A terápia - amellett, hogy gyakran nem pontosan definiált problémával jön a kliens, és inkább az egész személyiség fejlesztéséről van szó - az okok feltárására fókuszál, míg a coachinggal leginkább a megoldásközpontú terápiák mutatnak hasonlóságot. Arra, hogy az adott helyzetből mit lehet kihozni, milyen erőforrásokra támaszkodhat a kliens a probléma megoldása érdekében. Egy coach a jövő felé irányítja a kliens figyelmét és nem arra, mi hiányzik belőle, hanem arra, mivel rendelkezik, mi az, amiből építkezni tud. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kerülhetnek elő például gyerekkori traumák, de a fő cél nem azok hosszas boncolgatása, hanem az adott helyzet elfogadása, és annak megértése, hogy innen kell tovább menni, ebből a helyzetből kell a legtöbbet kihozni. Mielőtt bárki megijedne, hogy a coaching bagatellizálja a komoly problémákat, Tímea azt is hangsúlyozza, hogy minden coachnak felkészültnek kell lennie azokra az esetekre, amelyeket ők maguk nem tudnak megoldani, és ilyenkor a klienst tovább kell irányítani egy olyan szakemberhez, aki neki hatékonyabban fog segíteni. Fontos, hogy ezt a kliens ne elutasításként élje meg, hiszen nem is az, hanem egy segítség a coach részéről. Elképzelhető tehát, hogy valakinek egy hosszabb terápia, a személyiség mélyebb rétegeinek feltárása hasznosabb, és nem egy adott krízis mielőbbi megoldása. Egy coachnak tudnia kell, melyek azok az élethelyzetek, illetve emberi attitűdök, amelyek inkább terapeuta és melyek azok, amelyek inkább egy coach segítségét igénylik.

10 hatékony módszer, amitől pozitív lesz a viselkedésed és gondolkodásod

10 hatékony módszer, amitől pozitív lesz a viselkedésed és gondolkodásod

Milyen a jó coach?
Jelenleg Magyarországon nincs pontosan szabályozva, ki lehet coach, amelynek lehetnek negatív vonzatai. Ugyanakkor Tímea azt is hangsúlyozza, hogy önmagában a képzettséget igazoló papírok sem garantálják a magas szakmaiságot, ezért ő azt ajánlja a klienseknek, hogy nézelődjenek honlapokon, kérdezősködjenek ismerősök körében a megfelelő coach után, de leginkább a személyes tapasztalataikra támaszkodjanak. Ha nem érzik komfortosan, biztonságosan magukat az ülés során, akkor nyugodtan mondják ezt meg, és keressenek másik coachot. Egy szakember föl van készülve erre, hiszen ő is tudja, hogy minden segítő munka alapja, hogy kialakuljon közte és a kliens között a kémia, egyfajta bizalom, amiben dolgozni lehet a kliens témájával. Tímea szerint ennek a bizalomnak, elfogadásnak a jele az, amit a coachoz forduló emberek úgy fogalmaznak meg, hogy valaki tökéletesen figyel arra, amit mondanak. Erre az érzésre pedig mindenkinek szüksége van, különösen, ha krízisben van, vagy egy fontos döntést kell meghoznia. A kívülről kapott figyelemmel a kliensek újra megtanulják az önmagukra figyelést.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Zendaya bemutatta a világ legapróbb felsőjét

Zendaya bemutatta a világ legapróbb felsőjét

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője