6 szakma, amiben csak úgy hemzsegnek a pszichopaták

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A pszichopata emberek annyira el tudnak vegyülni a társadalomban, hogy nem könnyű észre venni őket. Ugyanakkor ezt a mentális zavart rengeteg tévhit és sztereotípia övezi, és bár a filmek és könyvek általában veszélyes bűnözőként, gyilkosként ábrázolják őket, nem mindegyikük az. Viszont minél többet tudunk róluk, annál felkészültebbek lehetünk, ha a közelükbe kerülünk. Ezúttal annak jártunk utána, hogy melyek azok a szakmák, amelyekben a legtöbb pszichopata megfordul.

Ebben a 6 szakmában gyakran megfordulnak a pszichopata emberek
Ebben a 6 szakmában gyakran megfordulnak a pszichopata emberek
Fotó: Profimedia

A pszichopatákban közös vonás, hogy bizonyos szakmák különösen vonzzák őket. Személyiségükből adódóan általában olyan munkát választanak, ahol vezetői pozíciót tölthetnek be, ugyanis karizmatikusak, határozottak, valamint nagyon jók a gyors döntések meghozatalában. Nem ismerik a félelmet, sem az empátiát, és elképesztően könyörtelenek tudnak lenni az élet minden területén, így a szakmájukban is. Érzéketlenségük gyakran hamar a ranglétra legfelső fokára repíti őket, hiszen nincsenek tekintettel mások igényire és érzéseire, így semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy gátlástalanul meneteljenek előre. Jöjjön 6 szakma, amiben nagy valószínűséggel jelen van egy pszichopata.

Sokkal többeket érint, mint gondolnánk

Kevin Dutton brit pszichológus és író a pszichopátia tanulmányozására specializálódott. „A funkcionális pszichopaták", ahogy Dutton nevezi őket, „rendíthetetlen és karizmatikus személyiségüket használják fel arra, hogy sikeresek legyenek a többségi társadalomban." Más szóval, a pszichopaták gyakran normális emberekként élnek, léteznek azonban olyan jellegzetes tulajdonságaik, amelyek megkülönböztetik őket másoktól. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma pszichopata sem. A pszichopátia egy spektrum, és különböző árnyalatai vannak, akárcsak az autizmusnak. Ez a személyiségzavar a mentális betegségek 30%át érinti, és jóval gyakoribb, mint más pszichés zavarok. Ettől függetlenül - vagy inkább ennek “köszönhetően” - az alábbi szakmákban magasan funkcionálnak, mi több hihetetlenül sikeresek lehetnek.

1. Vezérigazgató

A pszichopatáknak van egy olyan tulajdonságuk, amit "káosszal szembeni ellenálló képességnek" neveznek. Emiatt nemcsak higgadtak tudnak maradni egy stresszes helyzetben, de generálják is a káoszt, hiszen ha a többiek elbuknak, ők még jobb színben tűnhetnek fel. Egyesek ezzel a módszerrel tudnak felmászni a ranglétra tetejére, míg mások nem ennyire manipulatívak, és pusztán a képességeik révén jutnak el a csúcsra.

2. Séf

A legtöbb pszichopatának nem érdeke másoknak ártani, ezért ne aggódj, nem a kések miatt választják ezt a szakmát. Egyszerűen csak remekül boldogulnak a káoszban, szeretik a pörgést és a gyorsaságot - ez lehet az egyik oka annak, hogy olyan jól dolgoznak egy nyüzsgő konyhában.

7 jel, hogy pszichopata a főnököd

7 jel, hogy pszichopata a főnököd

3. Újságíró

Dutton úgy véli, hogy a pszichopatákra jellemző tulajdonságok - mint a karizmatikusság, az éberség és a gyors cselekvőképesség - mind előnyt jelenthetnek az újságírásban, különösen akkor, ha szigorú határidőket kell betartani, illetve több forrásból dolgozni.

4. Pap

A Psychology Today blogbejegyzésében Joe Navarro, az FBI korábbi ügynöke elmagyarázta, hogy miért választja sok pszichopata a papi hivatást. A vallási szervezetek eszközt adhatnak nekik mások kizsákmányolására, miközben legitimálják tetteiket. Ezenkívül könnyű szövetségeket kötniük, ami előnyhöz juttathatja őket a legtitkosabb információkhoz való hozzáférést illetően is - gondoljunk csak például a gyónásra.

5. Értékesítő

Az értékesítésben dolgozó pszichopata személyre általában jellemző a gátlástalan önmarketing, mások kapcsolati hálójának ellopása, pénzéhség és az önálló munkavégzésre való vágy - utóbbinak az az egyszerű oka, hogy nem szeret csapatban dolgozni (kivéve, ha ő a vezető és a csapat többi tagja alárendelt szerepben van). Ugyanakkor nagyon hatékony, jó a rábeszélő képessége és remekül el tudja játszani, hogy empatikus, ami rokonszenvet és bizalmat ébreszthet az ügyfelekben.

6. Televízió, rádió

Egyes pszichopaták nárcisztikus jegyeket is mutatnak, ami vitathatatlanul hasznos tud lenni egy olyan pályán, amely nagy nyilvánosságot igényel. A pszichopaták körében azért is különösen népszerű ez a szakma, mert bármilyen helyzetben higgadtak és összeszedettek tudnak maradni, ami nagyon hasznos lehet egy televíziós vagy rádiós műsorban. A nárcizmusukat pedig tökéletesen kielégíti az őket övező nagy figyelem és az ismertség.

Forrás: businessinsider.com

Tudj meg többet a mentális betegségekről:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara meztelenruhája az egyik legmerészebb, amit valaha láttunk

Palvin Barbara meztelenruhája az egyik legmerészebb, amit valaha láttunk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

3 dolog, amit mindenképp vigyél magaddal a nyaralásra (x)

3 dolog, amit mindenképp vigyél magaddal a nyaralásra (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)