Mégis miért szeretjük ennyire a takarítós videókat, ha mi magunk utálunk takarítani?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A fizika törvényeit ki kellene egészíteni a következővel: mindegy, mennyire takarítod ki a konyhát, másnap újra koszos lesz. Mindenkinek meghatározó élmény, amikor először költözik el otthonról, és szembesül vele, hogy a kollégiumi szoba vagy az albérlet rendben tartása egy állandó folyamat. A házimunka mindennapos feladat, lakótársak között potenciális konfliktusforrás, nőket nagyobb arányban sújtó fizetetlen munka, és - ha hiszünk a közösségi médiának - újabban egy drága, esztétikus hobbi.

A CleanTok igazi trenddé nőtte ki magát, fénykorukat élik a takarítós videók
A CleanTok igazi trenddé nőtte ki magát, fénykorukat élik a takarítós videók
Fotó: Getty Images, Montázs: Herceg Éva

A CleanTok, azaz a TikTok takarítós videókat készítő és azokat fogyasztó szeglete egyre nagyobb jelenséggé nő: a cikk írásakor több mint 3,7 millió videó volt elérhető a platformon, ami használta a #CleanTok hashtaget, a takarítós videók összmegtekintése különböző becslések szerint 90 milliárd körüli. Mint ilyen, persze a műfajon belül is nagy különbségek vannak videó és videó között.

Megfér a CleanTok jelzője alatt az életszerű, gyakorlati tanácsot adó anyuka, a katalógusba illő, makulátlan lakását rendszerező influenszer, vagy az extrém mocskos lakásokat felélesztő takarító szakember. De miért ilyen népszerűek a különböző takarítós videók? Mit kapunk tőlük nézőként? Hogy jobban megértsem a jelenséget, fiatal felnőtteket kérdeztem, hogyan hatnak rájuk a CleanTok videók.

ASMR: „Számomra meditatív egy ilyen videó”

Az első felfedezés, hogy a rendrakós videók lehet, hogy nem is a rendrakásról vagy tisztaságról szólnak. A CleanTok videók egy részét határozottan azért nézzük, mert megnyugtató, jól esik a szemünknek, hasonlóan a pattanásnyomkodós és hasonló, élvezeti, relaxációs célból nézett ASMR videókhoz. A New York Post cikke ezeket a videókat “narkotikus élvezetnek” nevezi, utalva arra, hogy az esztétikusan összevágott videók kikapcsolják az agyat.

A külső körülmények határozzák meg a kedved? A mindfulness neked való!

A külső körülmények határozzák meg a kedved? A mindfulness neked való!

„A CleanTokról nekem a deep cleaning videók jutnak eszembe. Ezeket a videókat olyan házak/lakások kitakarításáról készítik, amelyeket - általában a lakó mentális egészsége miatt - nagyon régóta nem takarítottak. A másik, ami eszembe jut, a szőnyegtisztítós videók. Szerintem ezek senkit nem fognak arra ösztönözni, hogy takarítson. Inkább a végeredményt jó látni, az egy nagyon kielégítő érzés.” - mondta Viki (26).

Szabolcs (29) szintén ezekkel az extrém takarítós videókkal találkozott először, és kifejezetten megnyugtatónak találja őket: Számomra meditatív egy ilyen videó. Bár kicsit hosszúak tudnak lenni, de jó, hogy szinte mindig ugyanaz a videók iránya: káoszból apró lépésekkel és szakértelemmel kialakított rend.

Azt azonban az interjúalanyaim is felismerték, hogy ezek a videók inkább performatívak. „Én valahogy nem érzem magamban a takarítólendületet egy ilyen videó után. Egyszerűen csak jó nézni ezt, mint mondjuk a borzasztó pattanásnyomkodást vagy a fűnyírást.” - tette hozzá Szabolcs.

„Ezek általában ügyesen szerkesztett videók, esztétikusak, látványosak. Sokszor gondolkodom rajta, vajon mennyi idő lehetett a felvétele és megvágása ezeknek a maximum 3 perces videóknak.” - mondta Lili (24).

Motiváció és hozzáértés

Egy másik CleanTok videónéző az, aki az élvezeti értéken túl valóban motivációt szerez ezekből a videókból. Több interjúalanyom is név szerint hivatkozott Jack Callaghanre. Jack az úgynevezett “sunday reset” videókkal tört be a köztudatba, ami gyakorlatilag a vasárnapi nagytakarítás esztetizálása.

Elegük van a játszmázásból, és nem kérnek a tanácsokból - a Z generáció szép csendben megreformálta a Tindert

Elegük van a játszmázásból, és nem kérnek a tanácsokból - a Z generáció szép csendben megreformálta a Tindert

Szépen szerkesztett, hangulatos videókban mutatja be, ahogy minden vasárnap helyreállítja a lakását az egész hetes rumli után: ágyneműhuzatot cserél, kiporszívóz, nedves törlőkendővel portalanítja a falat, felmos… és a többi. Teszi mindezt a több mint egymillió követője előtt, ajándékba kapott Dyson termékekkel.

Ugyan a videók erőteljesen aspirációs jellegűek, és a takarítás időnként szerintem szükségtelen mértéket ölt (senki nem fog meggyőzni, hogy hetente gőztisztítani kellene a kanapét), a Sunday Reset videók komment szekciója túlnyomórészt pozitív.

Nálam a CleanTok egyenlő a Sunday Resettel. Jack videói miatt már rutinszerűen csinálom a vasárnapi nagytakarítást, és én is így hívom. Jó érzéssel tölt el, hogy van egy kijelölt nap a héten, amikor a délelőttöt takarítással töltöm, és utána kiélvezhetem az eredményét, mielőtt hétfőn vissza kell mennem dolgozni. - mondta Lili.

A házimunka csodát tesz a mentális egészségeddel, méghozzá ezért

Az esztétikus, agyzsibbasztó ASMR takarítós, rendszerezős videók mellett a CleanTok kategóriába vannak határozottan hasznos, oktató jellegű tartalmak. Bencével (31) például előfordult már, hogy egy-egy ilyen videó kedvcsinálóként hatott rá, és utána állt neki takarítani. Sőt, technikákat is tanul belőlük:

„Egyedül élő férfiként büszke vagyok arra, hogy tiszta és rendezett környezetben élhetek, nem kis részben a videóknak köszönhetően. Beépítettem bizonyos módszereket a rutinomba. Kifejezetten szeretem kipróbálni azokat az eszközöket (vagy hasonlókat), amiket bemutatnak. Sok olyan dolgot tanultam, amivel kicsit könnyebb lehet a takarítás és rendezettebb a környezetem. Az eszközeim listája pedig folyamatosan változik egy-egy videó hatására.”

Ennyire nem mindegy, milyen tisztítószerekkel takarítasz otthon

Ennyire nem mindegy, milyen tisztítószerekkel takarítasz otthon

Hasonlóképp Zsófit (26) is motiválják ezek a tartalmak: „A CleanTokról szedtem azt a szokást, hogy esténként 10 percet szánok arra, hogy elpakoljak, elmosogassak, így reggelente egy összeszedettebb lakásra ébredek, nem stresszel a kupi és a sok mosatlan. Azokon a napokon, amikor bemegyek az irodába, nagyon sokat számít, hogy a nap végén rendezett otthon vár.”

Megértő megerősítés

K. C. Davis, a “How to Keep House While Drowning” című könyv szerzője TikTok fiókját a háztartás empatikus megközelítésének szenteli. Fenntartható, realisztikus tippeket oszt meg, miközben figyelmezteti az embereket, ne keverjék össze a tisztaságot az erkölcsösséggel.

Ez fontos üzenete a legtöbb extrém takarítónak is. Auri Katariina egy fiatal finn nő, akinek a TikTokját több, mint tízmillióan követik. A videóiban megdöbbentően koszos lakásokat mutat be, amelyeket ingyen, jótékonyságból takarít (bár az ezekből készülő, többmilliós megtekintésű videókból bizonyára megtérülnek a költségei).

A videókban nemcsak a takarítás folyamatát mutatja be, de anonim módon elmeséli az ott élők történetét is. A legtöbb ügyfele mentális betegségektől szenved, amik miatt kicsúszott a kezükből az irányítás. A tiszta lakással Auri egy új lehetőséget ad nekik.

„Az egyik videóban, amit lementettem, a takarító a kliense nehézségeiről beszél: anyja beteg, drogfüggőséggel küszködik és ilyenkor teljesen természetes, hogy az életünkben nem az otthoni takarítás a legfontosabb. Miközben látunk egy orbitális, élhetetlen kupit. Ezt valahogy nagyon pozitívnak látom, hogy nem az ítélkezés történik ezekben a videókban, hanem egyfajta megértő megerősítés.” - mondta Szabolcs.

A CleanTok árnyoldala

A takarítós videók sokszínűsége miatt elkerülhetetlen, hogy a sok pozitívum mellett veszélyes tanács, vagy rossz minta is kerüljön az emberek elé. Egyesek megelégelték a műfajt, miután tavaly novemberben virálissá vált egy videó, amiben egy tartalomkészítő a fürdőkádban mossa a műfenyőjét. A hozzászólások alapján sokaknak betelt a pohár: “valaki minden nap mond valami újat, amit el kellene takarítanom”, írta az egyik kommentelő.

A performatív takarítás hasonlóan negatív érzelmeket válthat ki, mintha a Pinterest vagy a belsőépítészeti magazinok tökéletes enteriőrjeihez hasonlítanánk az otthonunkat. Bence is tud olyanról, akit ez a fajta tartalom kifejezetten zavar, és kényelmetlenül érzi magát, miközben nézi.

„Szerintem sokan elkövetik azt a hibát, hogy 40 óra munka után megnyitják a TikTokot, hogy kikapcsolódjanak, meglátnak egy takarítós videót, és azonnal arra gondolnak hogy jaj, nekem is ki kéne már takarítanom a konyhát, vagy esetleg - és ez velem is előfordult már - nem tudtam, hogy ezt a bizonyos tárgyat valaha takarítani kell, az enyém valószínüleg marha koszos lehet, mert még sosem pucoltam ki rendesen. Ezen kívül persze ott a felesleges pénzköltés veszélye, mert minden TikTok alkotónak más válik be, más szponzorálja, és már sokaknak saját terméke is kapható, ami nyilván a legjobb és leghatásosabb.” - figyelmeztet Lili.

A megfelelési kényszeren és összehasonlításon túl ráadásul egyre több tartalomgyártó készít olyan kontentet, ami se nem hasznos, se nem realisztikus, viszont elég felháborító vagy megdöbbentő ahhoz, hogy sok megtekintést és hozzászólást generáljon. A “cleaning overload” videók alkotói úgy “takarítanak”, hogy egy-egy eleve tiszta csapba, vagy wc-be teljes doboz takarítószereket öntenek.

A végeredmény nemcsak értelmezhetetlenül pazarló, de ha valaki véletlenül megpróbálná ezeket rekreálni otthon, a különböző vegyszerek összekeverésével véletlenül mustárgázt állíthat elő, vagy egyéb veszélyes gőzöket lélegezhet be.

Végső soron a CleanTokra is igaz az általános tanács, miszerint mindent lehet, csak mértékkel. Ha praktikákat tanulsz, vagy segít motiválni egy nemszeretem házimunkára a TikTok, akkor szuper. De ne hagyd, hogy kedved szegje, ha a te lakásod nem olyan, mint milliárdos TikTok influenszereké. A Vox.com már 2015-ben írt a “higiéniai hipotézisről”, miszerint a túlfertőtlenített háztartások lehetnek az okai annak, hogy az elmúlt évtizedekben az allergia, az asztma, az IBS és más autoimmun betegségek az egekbe szöktek a gazdag, fejlett országokban. Úgyhogy ha a hétvégén csak videón látsz porszívót, nyugodtan ráfoghatod, hogy az egészségedért volt!

Thank you for your vote.

Te szeretsz takarítani?

Nem, és időm sincs rá.
Szeretek, mert látom a munkám eredményét.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)