Tudtad, hogy Magyarország csokimikulás-nagyhatalom?

Hatvan évvel ezelőtt egy kis csokigyár kezdte meg a működését ott, ahol minden a nehéziparról szólt. Mostanra a diósgyőri kis gyárból a Nestlé cégcsoport egyetlen olyan üzeme lett, ahol kizárólag üreges csokoládéfigurák gyártására specializálódtak, és több mint huszonöt országba szállítanak közel háromszáz féle üreges csokifigurát. Négyszáz fő évente 4000 tonna csokoládét termel Diósgyőrben, és 25 országba szállítják a termékeiket.

Négyszáz fő évente 4000 tonna csokoládét termel Diósgyőrben, és 25 országba szállítják a termékeiket
Négyszáz fő évente 4000 tonna csokoládét termel Diósgyőrben, és 25 országba szállítják a termékeiket
Fotó: Getty Images/Tomas Anderson / EyeEm

Miskolc egész múltjával a kohászathoz, nagyolvasztókhoz és a martinkemencék világához kapcsolódott, de Diósgyőrben 1962-ben megindult a figurák, ostyák és nugát darabáruk termelése. A jelenlegi gyár területén még 1950-ben nagy beruházás indult: a Lenin Kohászati Művek ételgyárát, konyháját akarták itt kialakítani, de hamar kiderült, hogy a fejlesztés túlméretezett, ezért az építkezést 1953-ban leállították. A félkész és kihasználatlan épülettel viszont kezdeni kellett valamit - akkoriban Borsodban elsősorban olyan gyárra volt szükség, ahol a nehéziparban dolgozó férfiak feleségei dolgozhattak. Így született az a döntés, hogy a be sem fejezett ingatlanokat – a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium segítségével – a Szerencsi Csokoládégyár vásárolja meg.

A gyár nyitása után egy évvel, 1963-ban megalakul a Magyar Édesipari Vállalat. Az üreges figurák gyártásának központja Diósgyőr lesz, 1969-ben Szerencsből Diósgyőrbe kerül az ostyagyártás is, és egészen 1978-ig itt is marad. 1989-ben indul a Nestlé piros táblás csokoládéjának a gyártása.

Egyébként sokan nem is tudják, hogy a Nestlé alapítója, a német születésű Henri Nestlé nem az élelmiszeriparból, hanem a gyógyszeriparból jött. 1867-ben dolgozta ki a „farine lactée“ (tejliszt) elnevezésű csecsemőtápszert a svájci Vevey-ben. A tehéntejből, búzalisztből és cukorból készült terméket Henri Nestlé azoknak a csecsemőknek a táplálására fejlesztette ki, akik nem jutottak anyatejhez, így csökkentve az akkoriban igen magas csecsemőhalandóságot.

1998-ra a cseh- és lengyelországi gyárakból Diósgyőrbe helyezik át az üreges figurák gyártását, majd 2000-ben már itt készül német piacra a Smarties-sal töltött figurák gyártása is.

Fontos a fenntarthatóság

2020-ra a Nestlé lett a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata. 81 országban 376 gyárral rendelkeznek, és itthon az is elmondható, hogy tízből kilenc háztartásban megtalálhatóak a termékeik. A cégcsoportnak kiemelten fontos a fenntarthatóság, amely már a gyártási folyamatoknál is megjelenik. 2017óta mindhárom hazai gyár 100 százalékban zöldáramot használ. A diósgyőri gyár 2020-ben közel 70, 2021-ben további 82 tonnával csökkentette a csomagolóanyag-felhasználást, aminek a fele műanyag. A hulladékot pedig anyagában történő újrahasznosítással vagy hőenergiatermeléssel ártalmatlanítják.

Ez is érdekelhet

 A Wednesday letaszította a trónjáról a Stranger Things 4. évadát

A Wednesday letaszította a trónjáról a Stranger Things 4. évadát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói