Ma van a palacsintanap! Indulhat a palacsintaparti ezzel a 4 isteni recepttel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Oszlánczi Réka a GLAMOUR Women of the Year Az év vállalkozó kategóriájának korábbi jelöltje és a Creppy palacsintaház megálmodója bebizonyítja neked, hogy érdemes kóstolgatni a klasszikus lekváros, túrós, kakaós verzión kívül mást is. Itt az ideje újragondolnod a palacsinta fogalmát!

Ma van a palacsintanap! Indulhat a palacsintaparti ezzel a 4 isteni recepttel
Fotó: Juhász István, GLAMOUR-archívum

Mi volt az első gasztronómiával kapcsolatos élményed?

Vendéglátós családból származom, így gyerekkoromban az időm nagy részét a szüleim által üzemeltett éttermekben, büfékben, bisztrókban töltöttem. Van egy nagyon jó emlékem, ami a miskolctapolcai strandhoz kötődik: hét-nyolc éves lehettem, amikor egyik nyáron beállhattam a helyi étkezde palacsintapultjába. Már akkor nagyon finom palacsintakreációkat állítottam össze, óriási sikerélménnyel és lelkesedéssel éltem meg azt az időszakot.

Kézenfekvő volt, hogy ezt a szakmát választod?

Szerencsés vagyok, mert a szüleim nem erőltették rám, hogy a vendéglátásban helyezkedjek el. Nagyon sok fiatal nem tudja eldönteni milyen hivatást válasszon. Tizennyolc évesen én sem tudtam, hogy mit akarok csinálni, végül angol nyelvtanári szakon végeztem, de már a diplomaírás közben elkezdtem a gasztronómiai vállalkozásomat.

Miért pont palacsinta?

Gyerekkorom óta imádok sütni, és nagyon szeretem az édességet. Kevés olyan ember van, aki ne szeretné a palacsintát. Rájöttem, hogy tovább lehet gondolni a klasszikus túrós, kakaós, lekváros variációt, és egy kis kreativitással remek új ízeket tudok alkotni. Ezzel a szemlélettel csináltuk meg a Creppy palacsintázónkat, ahol minden a különleges kreációk körül forog.

Hogyan fogadták az újító szemléletet?

Egy új vállalkozás beindítása nagyon nagy erőfeszítést igényel, különösen egy tematikus étterem esetében, mint amilyen a miénk. Sokat dolgoztunk azért, hogy a vendégek el tudják fogadni, hogy túl lehet lépni a klasszikus palacsintán, emellett megfelelő szakemberekre, és kommunikációra volt szükség, hogy sikeresek legyünk. Ha visszagondolok az elmúlt tizenkét évre, azt tudom mondani, hogy olyannyira sikerült az emberekből kihozni az igényt a hagyományostól eltérő ízekre, hogy ma már túlnyomó többségben a sós palacsinták a legkelendőbbek, az édes palacsinták pedig háttérbe szorultak.

Annál nagyobb visszaigazolást pedig nem is kaphattatok volna, mint hogy a Creppy palacsintázót a világ 20 legígéretesebb innovatív franchise vállalkozása között tartják számon.

Fantasztikus érzés, hogy bekerültünk a világ legjobb üzleti koncepciói közé. Egy olyan tudatosan összeállított üzemeltetési rendszert dolgoztunk ki, ami bárhol a világon alkalmazható. Olyan partnereket keresünk, akik hozzánk hasonlóan látnak ebben a fantáziát, és rajonganak ezért a műfajért. A legnagyobb elismerés nekünk mégis a vendégek visszajelzése. Rengeteg olyan törzsvendégünk van, akik rendszeresen járnak hozzánk és Creppy rajongókká váltak.

Melyek a legkülönlegesebb palacsintáitok?

A vörösboros marhapörköltet juhtúrós palacsintatekercsekkel tálaljuk. A citrommal ízesített lazacderék, spenótos palacsintafészkeken kerül a tányérra, amit leöntünk egy kapros tejszínes-citromos mártással. Ahogy az osztrákok is, mi a húslevest tészta helyett palacsintatésztával tálaljuk. Rengeteg ízesített tésztánk van, melyeket mindenféle édes különlegességgel és gyümölccsel párosítunk. Nagyjából 150 állandó receptünk van, folyamatosan cseréljük az étlapot.

Hogyan születnek a receptek?

Van egy húszfős csapat mögöttem, rengeteg új ötletünk van, azonban a fejlesztések túlnyomó része rám hárul. Kell egyfajta hangulat, hogy meg tudjon születni egy-egy újítás. Elég egy impulzus, hogy elinduljon bennem valami, majd folyamatosan kísérletezünk a csapatommal. Sokat kell kóstolnunk, míg összeáll a végső recept.

Neked melyik íz a kedvenced?

Nehéz lenne egyet kiemelni, de alapvetően inább az édesekért rajongok. Most odavagyok a nagyon finom kanadai almás palacsintánkért, amit diós bundában, juharsziruppal tálalunk. A sós verziók közül pedig nagy kedvencem a baconos-füstöltsajtos-csirkemelles rántott palacsinta.

Mi alapján választottad ki az olvasóknak ajánlott recepteket?

Szerettem volna minél változatosabb ízeket ajánlani. A Díva palacsintát minden lány imádni fogja, hiszen a túró és a mézes szeder nagyon kellemes ízélményt ad. Az Ínyenc palacsinta egy friss tavaszi étel, melyet grillezett csirkemellel és rengeteg zöldséggel tálalunk. Nagy különlegesség a Príma palacsinta is, ami egy cukkinis tészta, paradicsomos-kapribogyós raguval, melyet grillezett szűzérmék és sajt koronáz meg. Az Aloha palacsinta fő összetvője a Nutella, ezzel az alapanyaggal soha nem lőhetsz mellé. A siker kulcsa a tökéletes palacsintatésztán alapszik, így rendkívül fontosnak éreztem, hogy legyen az olvasók tarsolyában egy jól bevált tészta receptje is.

Teljesen mindegy, hogy édes vagy sós kreacióra vágysz. Első lépésként meg kell tanulnod tökéletes palacsintatésztát készíteni. Utána már csak a fantáziádon múlik, hogyan ízesíted azt.

A tökéletes palacsintatészta

Fotó: Juhász István, GLAMOUR-archívum

Hozzávalók öt darab óriáspalacsintához: 6 db egész tojás, 1 liter tej, 1 kg búzaliszt, 5 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál só, 1 liter szóda

Így készítsd el:

Mosd meg alaposan a tojásokat, majd üsd fel egyesével egy nagyobb keverőtálba. Keverd össze habverő segítségével, add hozzá a cukrot, a sót és végül a tejet. Adagold hozzá fokozatosan a lisztet, keverd csomómentes tésztává. Ha kész, szódavízzel hígítsd megfelelő állagúra, és hagyd a tésztát pár percet pihenni. Eközben melegítsd elő a palacsintasütőt, és olajozd be egyenletesen egy szilikonecset segítségével. Merd a sütőlap közepére a palacsintatésztát és a vizezett simítófa segítségével egyenletesen kend el a sütőlap teljes felületén úgy, hogy minél kevesebb lefolyó selejtet képezzen. Amint a tészta megszilárdult, válaszd el a laptól, majd a fordítólapát segítségével lazítsd fel a teljes tészta felületét is. Ezután a fordítólapáttal nyúlj a palacsintatészta alá, és fordítsd meg óvatosan. Süsd mindkét oldalát aranybarnára.

Ínyenc palacsinta

Zöldfűszeres palacsintában tálalt grillezett csirkemellcsíkok, roppanós friss zöldségekkel, fokhagymás tejföllel
Fotó: Juhász István, GLAMOUR-archívum

Hozzávalók a zöldfűszeres óriáspalacsintához: nyers palacsintatészta, zöldfűszerek, étolaj. A grillezett csirkemellhez: 20 dkg nyers csirkemell filé, grill fűszerkeverék, étolaj. A zöldségekhez: fodros salátalevél, 1 db uborka, 1 db paradicsom, 2 db koktélparadicsom, 1 fej lilahagyma

A fokhagymás tejfölhöz: 1 deci tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só, fehérbors

Így készítsd el:

Merd egy keverőtálba a palacsintatésztát a petrezselyemmel és keverd el egy habverő segítségével. Süsd a tésztákat aranybarnára, majd készítsd el a grillezett csirkemellet. Szeleteld fel a húst, klopfold ki, fűszerezd be mindkét oldalát, süsd meg serpenyőben. Ha kész, vágd egy centis csíkokra. Szeleteld az uborkát vékony hosszú csíkokra, vágd ketté a koktélparadicsomokat, a lilahagymát pedig vékony szeletekre. A fokhagymás tejfölhöz keverd simára a tejfölt, add hozzá a fűszereket és a frissen préselt fokhagymát. A tálaláshoz terítsd ki a palacsintatésztát, középen függőlegesen vágd ketté. Helyezd a csirkemell csíkokat a fél palacsinta hozzád közelebb eső felére és tekerd két tölcsérré úgy, hogy a csirkemellek picit kilógjanak a tölcsér nyitott feléből. Helyezd a két tölcsért a zárt hegyeivel összeérintve a tányérra. Halmozd a salátaleveleket és a zöldségeket a tányérra. Szedd a tejfölt egy kis tálkába és helyezd a két tölcsér közé. Díszítsd friss petrezselyemággal és szórd meg petrezselyemmel.

Díva palacsinta

Szedres-vaníliás túrókrémmel töltött palacsintaszirmok, tejszínhabbal, áfonyaöntettel
Fotó: Juhász István, GLAMOUR-archívum

Hozzávalók: 1 db sima óriáspalacsinta, 1 dl vaníliapuding, 10 dkg szeder, 5 gramm méz, 1 tejszínhabrózsa, áfonyaöntet, menta, porcukor. A túrótöltelékhez: 15 dkg félzsíros tehéntúró, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 evőkanál kristálycukor, negyed friss citrom héja, negyed friss citrom leve

Így készítsd el:

Keverd a túrót krémes állagúra, majd add hozzá a cukrot, vaníliáscukrot és a citrom héját. Keverd össze alaposan, addig amíg a cukor fel nem olvad benne. Ezután add hozzá a citrom levét és szükség esetén tovább ízesítheted cukorral, citromlével. Keverd a túrótölteléket és a pudingot csomómentesre. Tekerd ki a palacsintát, kend meg a vaníliás túrókrémmel. Ízesítsd mézzel a szederszemeket, oszd szét egyenletesen a felületén, majd szorosan tekerd fel. Ha kész, vágj a palacsintarúdból átlósan három centi vastag tekercseket (óriáspalacsintából öt tekercset kell kapnod).

A palacsinta leeső szélét tedd a tányér közepére, és erre helyezd kör alakú szirmokban a tekercseket úgy, hogy a szederszemek szépen látszódjanak benne. A szirmok közepére fújj tejszínhabrózsát. Végül tegyél a tejszínhabrózsa közepére szederszemet, díszítsd mentával és áfonyaöntettel, szórd meg porcukorral.

Aloha palacsinta

Kakaós palacsintatésztában Nutella, ananász, banán, vaníliaöntettel, tejszínhabbal
Fotó: Juhász István, GLAMOUR-archívum

Hozzávalók: 1 db sima óriáspalacsinta, 1 evőkanál cukrozott kakaópor. A töltelékhez: 3 evőkanál Nutella, 1 db banán, 2 karika ananász felkockázva. A találáshoz: 2 dl vaníliapuding, 3 db tejszínhabrózsa. A díszítéshez: 2 karika narancs, 2 banánkarika, ananászlevél, mentaág, csokiöntet

Így készítsd el:

Merd a keverőtálba a palacsintatésztát és keverd el a kakaóporral. Süsd meg a tésztát, majd ha kész, terítsd ki a palacsintát. Egyik felét kend meg nutellával. Szórd rá az ananászkockákat és a banánkarikákat, majd hajtsd össze és helyezd a tányérra. Öntsd le forró csomómentes vaníliapudinggal a palacsinta jobb felét úgy, hogy a gyümölcsdarabok látszódjanak. A palacsinta legmagasabb pontjára (bal fent) kerülnek a tejszínhabrózsák, és a díszítés: narancskarikák legyezőbe hajtva, banánkarikák, ananászlevél, menta, csokiöntet csíkozás a tejszínhabra és a porcukor.

Ha Miskolcon jársz, feltétlenül térj be a Creppy palacsintaházba!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Kvíz: Mennyire ismered jól gyerekkorunk magyar meséit?

Kvíz: Mennyire ismered jól gyerekkorunk magyar meséit?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)