10 dolog, amiben nem ciki, ha felnőttként is gyerek maradsz

2021.július.31.

Ugye gyermekkorodban sokszor gondoltad te is úgy, hogy bárcsak már felnőtt lennél? Évek múltával aztán, amikor valóban felnőttél, neked is szembesülni kellett vele, hogy az élet nem mindig fenékig tejfel, és rengeteg dologért kell felelősséget vállalnod, amire felkészülni szinte lehetetlen. Ez mégis az élet rendje, hiszen a felnőtté válással teljesen természetes, hogy sok mindenben megváltozik körülötted. Na de mik azok a dolgok, amikben jó, ha megtartod a gyermeki énedet?

10 dolog, amiben nem ciki, ha felnőttként is gyerek maradsz
Fotó: Shutterstock

Merj segítséget kérni

Felnőttként meg kell tanulnod, hogy maximálisan önellátó legyél, de ez még nem jelenti azt, hogy ne is kérj soha semmiben segítséget. Tartsd meg az idősebbekkel vagy a tapasztaltabbakkal szembeni alázatodat, és mindig légy képes azt mondani: "Azt hiszem, ebben nem vagyok elég biztos, tudnál segíteni?"

Maradj spontán

Felnőttként sok esetben szükség van arra, hogy egy meghatározott ütemtervhez, napirendhez kösd magad, de nem szabad kizárni az életedből a spontaneitást sem. Igen, mindenhol ott a naptárad, ébresztőórára kelsz általában és tele vagy emlékeztetőkkel. De ha legalább szabadidődben rászánod magad arra, hogy élj új lehetőségekkel és belevágj egy váratlan kalandba, akkor soha nem fog beszippantani a monotonitás.

Kérdezz

Akinek nincsenek kérdései, annak válaszai sem lesznek. Minden gyereknek van egy, a felnőttek számára azért egy kissé idegesítő "Miért?"- korszaka. Sajnos, kevés felnőttnek van türelme rá, hogy valódi válaszokat adjon, pedig nagyon fontos, hogy az ember egész életében megtartsa magában az érdeklődést a miértek irányába. Aki mer kérdéseket feltenni, annak lesz esélye válaszokat is kapni, akinek vannak kérdései, azt sokkal nehezebb megvezetni, megtéveszteni, hamarabb felismerni, ha nem mondanak igazat neki, és akinek vannak kérdései az többet fog megismerni és megérteni a világról, és saját magáról is.

Gyűjtögess

Talán te is gyűjtögetted a zsebpénzedet, vagy beledobáltad az aprópénzt a malacperselyedbe, hogy legyen pénzed valamilyen nagyobb dologra, például egy új biciklire. Bár felnőttként már dolgozol, és saját keresettel rendelkezel, akkor is jó döntés a gyűjtögetés, mondjuk egy külföldi nyaralásra.

Őrizd meg az önzetlenségedet

A gyermekek tudnak eléggé önzőek is, de nagyon jellemző rájuk, hogy bármikor képesek önzetlenek lenni, és nem csak azokkal szemben, akiket ismernek, hanem akár teljesen idegenekkel szemben is. A felnőttek megtanulják, hogy legyenek óvatosak az idegenekkel szemben, és leginkább a saját dolgukkal törődjenek. A gyermeki naivitás veszélyeket is rejt, de a felnőttkori távolságtartás ugyanúgy, meg kell találnunk az egyensúlyt, és nem szabad lemondani az önzetlenségről. Önzetlenség, a segítő szándék nélkül ugyanis egy beteg, szeretetlen társadalomban fogjuk leélni az életünket.

10 rajzfilm, amit tuti te is kívülről tudsz

10 rajzfilm, amit tuti te is kívülről tudszVitázz

Fiatalabb korodban te is szerettél beleállni vitákba, és a végtelenségig mondogatni, hogy igenis neked van igazad? Nos, ez felnőtt korban már nem szerencsés, az azonban jó, ha megmarad ebből a szokásból, hogy bármilyen vitahelyzet van, akkor képes vagy kiállni a véleményed mellett, és védelmezni az igazadat. Persze, szemben a gyerekkori szituációkkal, felnőttként remélhetőleg már képes vagy kompromisszumot kötni, és beismerni azt, hogy a világ nem fekete és fehér.

Őrizd meg a meséket

Nem hallgass azokra, akik szerint felnőttként mesét nézni, mesét olvasni gyermeteg dolog. A történeteknek elképesztő erejük van, és a gyerekkori mesékben nagyon fontos értéktapasztalatot, és morális mintákat, kapaszkodókat szerzünk. A mesék a legalapvetőbb emberi, társadalmi értékeinket mutatják meg, amelyek igazából akkor sem veszítik érvényüket, amikor felnövünk.

Nevess

Még ha sok gond nehezedik is a válladra, akkor se felejts el nevetni! Minden dologban próbáld meglátni a szépet és szerezz sok vidám, önfeledt pillanatot még akkor is, ha ez sokszor nem egyszerű.

Legyél szenvedélyes

A gyermekek még elképesztően kitartó szenvedéllyel tudnak szeretni, szenvedélyesek tudnak lenni a játékban, vagy az egész külvilágot kizáró szenvedéllyel tudják beleélni magukat a babázásba, vagy akár abba, hogy a pocsolyában ugráljanak. Felnőttként már furcsán néznének rád, ha páros lábbal beleugranál a pocsolyába, de hidd el, még mindig jobb, ha furcsán néznek rád, mintha fásult, életunt leszel. Lehet, hogy a szenvedélyed már nem a Barbie-babázás lesz, hanem a tanulás, lehet, hogy már nem a színezgetés közben tudod kizárni a külvilágot, hanem főzés közben, de fontos maradjon szenvedély és elragadtatás az életedben, a szenvedélyeidtől lesznek lelkesítőek és tartalmasak a napjai.

Bízz a szüleid véleményében

Bármilyen idős is leszel, örökre a szüleid gyermeke maradsz. Ezért is, legyen szó életed bármely fontos lépéséről, vagy apróbb dolgokról, nyugodtan kérd ki a szüleid véleményét és bízz abban, hogy most is a lehető legjobbat akarják neked.

Ez is érdekelhet

Úristen: rég nem láttunk Palvin Barbiról ilyen forró képeket

Úristen: rég nem láttunk Palvin Barbiról ilyen forró képeket

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla