10 dolog amit most megtehetsz, hogy megelőzd az óceánszennyezést

2019.június.5.

Nyáron mindenki szeret a vízközelben vakációzni, és aki csak teheti, az tengerparti kikapcsolódással tölti a vakációját. Miközben önfeledten pancsolsz, jó ha tudod, hogy a tengerek és az óceánok veszélyben vannak, és első sorban az emberek miatt. A műanyagszennyezésről sok szó esik, de sokkal kevesebb az olyan mesterséges kemikáliákról, mint például a naptej, ami szinte megfullasztja a korallzátonyokat. Drasztikus és gyors változtatásokra van szükség, hogy a további károsodást meg lehessen előzni.

10 dolog amit most megtehetsz, hogy megelőzd az óceánszennyezést
Fotó: Shutterstock

Most megosztunk veled 10 olyan tanácsot, amelyek segítségével te is harcolhatsz az óceánokért, és olyan szokásokat építhetsz be a mindennapjaidba, amik nem igényelnek nagy erőfeszítést, maximum egy-egy változtatást a bevásárlólistádon:

1. Válassz újrahasználható anyagokat

Fotó: giphy

Használd fel újra a műanyag palackodat, semmi szükség arra, hogy minden alkalommal újat vegyél, és ha teheted, kerüld az eldobható cuccokat, és szívószálakat. Találj helyettük olyan eszközöket, amelyeket többször felhasználhatsz. Ügyelj a nyaralás alkalmával arra is, hogy feleslegesen ne vegyél el műanyagszatyrokat, ha teheted válassz csomagolásmentes termékeket.

2. Újrahasznosítás rendesen

Ahol csak lehet, kötelező! Gyűjtsd szelektíven a hulladékot: mosd el a kiürülő flakonokat, műanyag csomagolásokat, joghurtos, tejfölös dobozokat, majd a műanyaggyűjtőkbe dobd be őket. Ne a szemetesbe dobd ezeket, de a papírszemétre is külön ügyelj. Elsősorban persze törekedj arra, hogy minél kevesebb műanyagot vásárolj.

3. Használj óceánbarát naptejet

Fotó: giphy

Egyes napvédő krémek sajnos mondhatni fullasztóan hatnak a korallzátonyokra, ezért mielőtt beszereznéd erre a nyárra a tökéletes naptejed, nem árt utánanézni egy kicsit, hogy semmiképp ne legyen ártalmas a korallokra. Kerüld az oxybenzone és az octinoxate-t tartalmazó készítményeket, válassz inkább ásványi alapúakat.

4. Vegyél részt egy tengerpart-tisztító programon

Fogd a közeli barátaidat, és keressetek egy önkéntes alapú tengerparti clean-up programot. Miközben szórakoztok és utaztok, a nap végén az is jó érzéssel tölt majd el titeket, hogy életeket mentetek meg ezzel.

5. Fogd vissza a szénkibocsátást

Fotó: giphy

Ezt úgy teheted meg, ha a mindennapokban folyamatosan tudatos döntéseket hozol. Például nem felejted el lekapcsolni a villanyt, mikor kimész egy szobából (ha esetleg feledékenyebb típus vagy és segít, akkor hagyj magadnak kis emlékeztetőket, post-iteket), és a légkondinak sem kell egész nap mennie, ha épp nem vagy otthon. Végül pedig sétálj, amikor csak teheted.

5 hely, ahova érdemes egyedül utazni 2019-ben

5 hely, ahova érdemes egyedül utazni 2019-ben

6. A következő utazásod egy környezetbarát irodánál foglald le

Ha lassan te is elkezded tervezni a nyári kiruccanásod, akkor kérj segítséget egy környezetbarát irodától. Talán nem sétahajókázás, vagy elefánt hátán lovaglás lesz a kínálatban, de ezek helyett sok kis csoportos, izgalmas, nem utólsó sorban pedig természetesen önkéntes programmal teletűzdelt utak közül választhatsz.

7. Egyél fenntartható ételeket

Ha étteremben vacsorázol, olyat keress, ahol fenntartható halak kerülnek a tányérodra. Előtte informálódj, mely halakból van bőséggel, és igyekezz ezek közül választani, azokkal szemben, amiket túlhalásznak.

8. Vásárolj jó minőségű háztartási cikkeket

Igen, az óceánok megmentése az otthonodban kezdődik. Ha teheted, fogd vissza a teljesen szintetikus összetevőket tartalmazó háztartási cikkek használatát, mert ezek könnyen a vizeinkbe jutnak, szennyezve azokat. Válts növényi alapú termékekre inkább.

9. Csatlakozz egy óceánvédő szervezethez

Fotó: giphy

Rengeteg olyan szervezet van, amik a tengerek és óceánok megmentéséért harcolnak, mint például a Project aware, vagy a The Ocean Conservancy. Iratkozz fel a hírlevelükre, amiből megtudhatod, mivel segíthetsz a közeledben, mindeközben pedig egy új közösség tagjává is válsz.

10. Mondd el mindenkinek

Oszd meg a családoddal, barátaiddal, kollegáiddal, hogy a te változtatásaid hogyan segítenek meggátolni az óceánszennyezést. Önkénteskedjetek, és vállaljatok felelősséget együtt, hogy változást hozzatok el.

Ez is érdekelhet

Életed legintenzívebb orgazmusához a G-pont juttat el – így találsz rá

Életed legintenzívebb orgazmusához a G-pont juttat el – így találsz rá

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói