10 furcsa esküvői szokás a világból

2021.április.5.

Az esküvőt megelőzően, és a nagy napon is rengeteg különleges hagyományt tartanak a világon, amelyek közül többet egészen biztos, hogy te is ismersz. Szokás például, hogy a nagy napot megelőző estén a menyasszony és a vőlegény nem alszik együtt, vagy hogy az ifjú párra a templomból kilépve rizsesőt szórnak, ami a gazdagság és a termékenység szimbóluma. Na de milyen különös esküvői szokások uralkodnak még szerte a világon?

eski
eski
Fotó: Getty images/Glamour

Farönk kettéfűrészelése

Ebben a német eredetű ügyességi játékban a házaspárnak együtt kell kettéfűrészelnie egy farönköt, hogy kiderüljön, mennyire nagy közöttük az összhang, hogyan tudnak megoldani ketten egy felmerülő problémát.

Harangtörés

Guatemalai hagyomány, hogy az esküvő után a násznép a férj családjának házánál gyűlik egybe, ahol annak édesanyja azzal köszönti az ifjú párt, hogy összetör egy gabonával, liszttel és rizzsel megtöltött fehér harangot, ami a bőség és a jólét jelképe.

Menyasszonyrablás

Ha már voltál egy igazi hagyományos magyar lakodalomban, akkor egészen biztos, hogy számodra sem ismeretlen a menyasszonyrablás szertartása. A lakodalom egy pontján a menyasszonyt a násznép egy tagja felkapja, majd elrohan vele, a vőlegénynek pedig bármilyen áron, mondjuk egy vicces feladat végrehajtásával vissza kell szereznie kedvesét, a szokás igazán egyedi magyar hagyomány.

Örömkönnyek

Kínában felkapott hagyomány, hogy az esküvőt megelőző egy hónapban a menyasszony minden nap egy órán át sír. Ebbe tíz nappal később az édesanyja, újabb tíz nap múlva pedig a nagymamája is becsatlakozik, hogy így fejezzék ki a jeles esemény miatti örömüket.

Mosdóhasználat-tiltás

Nem lehet egyszerű Borneó szigetén a Tidong-törzs tagjának lenni, hiszen ha egy pár összeköti az életét, a hagyományokat követve három napon és három éjszakán át tilos használniuk a mosdót, máskülönben balszerencsés házasélet elé néznek. Ezen időszak alatt a pár keveset eszik és iszik, hogy átvészeljék a kihívást.

Hennafestés

Az esküvő napját megelőző estén Indiában a menyasszony családjának nőtagjai egybegyűlnek, és egy kreatív családtag vagy profi hennafestő különböző motívumokat fest a jelen lévő nők kezére és lábára, ami az öröm és a szépség szimbóluma.

17 esküvői film, amit imádunk

17 esküvői film, amit imádunk



Pohártörés

Zsidó hagyomány szerint az esküvői ceremónia végén az ifjú pár rálép egy szövetzsákban lévő pohárra, majd össze is tapossák. Ez egyszerre jelképezi, hogy az öröm és a bánat egyaránt az élet része, és hogy minden helyzetben egymás mellett állnak.

Menyasszonyi babák a násznépnek

Puerto Ricóban az esküvőt megelőzően a rokonság számára az ifjú pár az arára hasonlító menyasszonyi babákat készíttet, amelyeket aztán a násznép a lakodalmon pénzért cserébe megkap.

Kenyértörés

Orosz hagyomány, hogy az ifjú párt a ceremónia után megvendégelik a szüleik kenyérrel és sóval, hogy kifejezzék a vendégszeretetüket. A férj és a feleség is tör a kenyérből, megsózzák és megetetik egymás – aki pedig nagyobb darabbal kínálja a másikat, az lesz az úr a háznál.

Menyasszonyköpködés

Kenyában, a Masai törzsben bevett szokás, hogy az esküvő napján a menyasszony fejét a fiútestvére vagy az apja megköpködi, hogy így fejezze ki áldását. Ezt követően a férje oldalán kilép a menyasszony a szülői házból, és elsétál az új otthonába, függetlenül attól, hogy az milyen messze van.

Ez is érdekelhet

5 tény, amit tudnod kell a csiklódról

5 tény, amit tudnod kell a csiklódról

Szépséghírek

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

GLAMOUR Horoszkóp

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik