17 esküvői film, amit imádunk

2020.február.22.

Az esküvő az élet egy nagy fordulópontja, nem csoda, hogy a filmvilág számára állandó témát szolgáltat, kapásból fel tudnánk sorolni több tucat olyan alkotást, aminek a középpontjában a nagy nap áll.

Ebből ez elképesztően bőséges választékból most összeszedtük a kedvenceinket. Kedvenc esküvői filmjeink között vannak ellenállhatatlanul viccesek, és könnyekig meghatók is. Garantáltan jó szórakozás lesz mindegyik!

Hét esély, 1925

Hét esély, Buster Keaton filmje

A némafilmkorszak tele van elképesztően szórakoztató filmekkel, a faarcú Buster Keaton burleszkjei a mai napig garantáltan megnevetettnek. A színész pályafutásában kicsit kakukktojás a Hét esély, hiszen ebben a filmben nem az elemekkel, a környezettel és az ellenséges tárgyakkal küzd meg Buster Keaton, hanem menyasszonyt keres magának, ugyanis a nagyapjától hihetetlen vagyont örököl egy feltétellel, hogy a 27. születésnapján este 7 óráig feleséget talál. Kevesebb, mint egy napja van, hogy megtalálja az igazit, ami aztán rengeteg szórakoztató bonyodalomhoz vezet. Keaton filmje igazi klasszikus, amit később több alkalommal is feldolgoztak, immár hangos filmen.

Philadelphiai történet, 1940

Philadelphiai történet, 1940
Fotó: Rexfeatures

Minden idők egyik legjobb vígjátékában Tracy, akit a zseniális Katherine Hepburn alakít, éppen az esküvőjére készül, amikor beállít a volt férje, aki rettentő sármos, de legalább akkora léhűtő is, egy pletykalap két munkatársával, hogy belerondítsanak a menyasszony örömébe. Az exférj, ki más lenne, mint a korszak férfi idolja, Cary Grant, nem egészen biztos benne, hogy tönkre akarja tenni a volt neje esküvőjét, vagy inkább vissza akarja szerezni annak szerelmét. És akkor még ott van a pletykalap riportere (Hitchcock egyik kedvenc színésze, James Stewart) aki utálja a gazdagokat, de Tracy valósággal elvarázsolja. A menyasszony három férfi között őrlődik, de ki áll végül majd az oltár előtt mellette? A screwball komédiák (olyan a szatirikus romantikus vígjátékok, ahol a nők sokkal dominánsabbak, mint a férfiak) csúcsa a Philadelphiai történet, amelyet a magyar származású rendező, George Cukor elképesztő eleganciával vezet elő.

Négy esküvő, egy temetés, 1994

Négy esküvő, egy temetés, 1994
Fotó: Rexfeatures

Mindenki tudja, hogy esküvőre járni egy idő után nyomasztó élmény, ha valaki egyelőre nem találta meg az igazit. Az eléggé csapodár Charles (Hugh Grant) éppen egy esküvőn találkozik Carrie-vel (Andie MacDowell), aki mellett talán meg tudna állapodni, a lány azonban eltűnik. Egy újabb esküvőn aztán már leendő menyasszonyként találkozik Charles a lánnyal, és amikor a fiú végre maga is kimondaná a boldogító igen, Carrie elvált nőként bukkan fel újra, hogy mindent összezavarjon. A kilencvenes évek klasszikus vígjátéka az eredője az olyan angol sikerfilmeknek, mint az Igazából szerelem. Remek, és valódi szórakoztató film keserédes humorral, és fantasztikus színészekkel.

A csajok háborúja, 2009

Fotó: Rexfeatures

Ki ne ismerné az ikonikus esküvői filmet, amelyben nem csupán egy, de két lagziról van szó. A legmenőbb esküvői helyszínt véletlenül ketten foglalják le ugyanazon a napon, azonban ott és akkor csak egy valaki mehet férjhez!

Nász-ajánlat, 2009

Fotó: Rexfeatures

Margaret (Sandra Bullock) vízumja lejár, ezért haza kell mennie Kanadába, hacsak megnem házasodik. Az alkalmazottja, Andrew (Ryan Reynold) lett a szerencsés (vagy inkább szerencsétlen), akivel eljátsszák, hogy tökéletes a kapcsolatuk, hogy Margaret maradhasson Amerikában.

Oltári nő, 1999

Az egyik abszolút klasszikus Julia Roberts és Richard Gere-film, amiben a Gere által alakított riporter arról készít cikket, hogy a híresen az oltárnál megfutamodó menyasszony, Roberts, miért is csinálja ezt folyton. Gondolnád, hogy a végén egymásra szeretnek, de tőle is elfut a menyasszony? Mi lesz így ebből?

A halott menyasszony, 2005

Halott menyasszony
Fotó: Rexfeatures

Nem egy tipikus esküvői film, de hát Tim Burton soha nem rendezett éppen tipikus filmeket. A varázslatos animációs filmben Victor éppen házasságra készül Victoriával, készül is a szertartásra, egy erdőben gyakorolja a szövegét, és a ceremónia menetét, ráhúzza a gyűrűt egy faágra, ám kiderül, hogy ez egy halott keze. Így jegyzi el Victor akaratlanul is a halott Emily-t, és kezdődik meg az élők és a holtak világa között zajló kaland, aminek a fő kérdése, hogy a szerelmesek vajon visszatalálnak-e egymáshoz, legyőzheti-e a szerelem a halált. A rendezőre jellemző elképesztően erős vizuális világ mellett talán az is kijelenthető, hogy Tim Burton egyik legszebb filmje a sötét romantikus mese.

Mamma mia!, 2008

Fotó: Rexfeatures

Az ABBA zenekar számaira épített történet közel sem hétköznapi. Sophie (Amanda Seyfried) minden álma, hogy édesapja is ott lehessen az esküvőjén - azonban a lány nem tudja, hogy ki lehet az. 3 férfi is az apa-jelöltek között szerepel, éppen emiatt meghívja mindhármat az esküvőre (természetesen az édesanyja tudta nélkül).

Szex és New York, 2008

Esküvős filmekkel Dunát lehetne rekeszteni, szinte nincs olyan vígjáték, dráma, amiben ne lenne szó valahogyan az esküvőkről. A Szex és New York sorozatban is szinte mindegyik szereplő esküvőjét végig nézhetjük, némelyiküknek több is megadatott, de Carrie csupán a filmben megy hozzá élete szerelméhez, Mr. Bighez. Vagyis menne, ameddig a vőlegény nem hagyja faképnél az oltárnál. A film innen már arról szól, miként lehet ezt a veszteséget feldolgozni, de nyugi, happy end a vége, és esküvő is lesz!

11 ikonikus menyasszonyi ruha a filmvászonról

11 ikonikus menyasszonyi ruha a filmvászonról

Álljon meg a nászmenet!, 1997

Julia Roberts egyik legviccesebb filmje, amiben a legjobb barátját próbálja megakadályozni abban, hogy elvegye feleségül a szíve választottját, akit nem más alakít, mint Cameron Diaz. És miért teszi ezt? Nos, azért, mert úgy döntött, hogy végre őszintén elmondja neki az érzelmeit, és azt reméli, a végén őt választja a férfi inkább.

Örömapa, 1991

A világ egyik legviccesebb filmje, főleg az esküvős témában. Steve Martin kislánya egyik pillanatról a másikra bejelenti, hogy férjhez megy szerelméhez, és végül úgy döntenek, hogy az esküvőt a családi házban tartják. Arra viszont az örömapa nincs felkészülve, hogy nemcsak egy őrült esküvőszervezőt kap ehhez, hanem egy hatalmas kiadást is.

Szeretném, ha szeretnél, 2001

Talán Jennifer Lopez egyik legismertebb filmje, amiben egy szigorú esküvőszervezőt alakít, aki arra tette fel az életét, hogy másoknak tervezi meg élete legboldogabb napját, míg saját boldogságáról teljesen megfeledkezik, de csak addig, ameddig bele nem szeret az egyik vőlegénybe. Ki tudja heverni vajon?

Megdönteni Hajnal Tímeát, 2014

Megdönteni Hajnal Tímeát, 2014

Dani (Simon Kornél) kicsit ugyan fél szívvel, de az esküvőjére készül, a tizenötéves érettségi találkozóján azonban kalandba keveredik az azóta világhírű modellé lett egykori osztálytársával, Hajnal Tímeával (Osvárt Andrea). A páros az éjszaka folyamán a ruhatárban keveredik egymás karjaiba. Szerencsétlenségükre a nagyszájú Bögöcs (Szabó Simon) az egészet levideózza, és természetesen zsarolni kezdi Danit a felvétellel. Lesz-e esküvő, és ha igen, akkor kik között? A filmben ráadásul még mi, a GLAMOUR is felbukkan!

Apádra ütök, 2000

Van valami az esküvős filmekkel, akkor a legszórakoztatóbbak, ha közben hatalmasakat lehet rajta nevetni. Nos, Robert DeNiro és Ben Stiller párosa minden igényt kielégít, a volt CIA-ügynök apának ugyanis esze ágában sincs hozzáadni egy szem lányát Stillerhez, és persze ezért minden kegyetlenséget elkövet ellene.

Alkonyat - Hajnalhasadás, 2011

Az Alkonyat-filmek egyik legjobb része a negyedik, amiben Bella és Edward várva várt esküvőjére készülünk, a történetet csak bonyolítja, hogy Edward ragaszkodik hozzá, hogy Bella még élő emberként menjen hozzá és csak a nászút után hajlandó átváltoztatni őt vámpírrá, ha még mindig ragaszkodik hozzá. A hirtelen jött terhesség azonban közbeszól, és majdnem Bella életébe kerül.

Igazából szerelem, 2003

Az Igazából szerelem című film nem csupán egy esküről szól, de a számos szerelmi történet közül az egyik kulcsfontosságú mozzanata egy esküvő. Juliet ugyanis hozzámegy szerelméhez, majd az esküvő után jön rá, hogy férje legjobb barátja szerelmes belé...

Bazi nagy görög lazgi, 2001

Törnek a tányérok, elszabadulnak az indulatok. Ez a film egy görög család hétköznapjait mutatja be, de abban valószínűleg mind egyet értünk, hogy minden családban vannak olyan pillanatok, amikor úgy érezzük, mintha ebbe a filmbe csöppentünk volna. Ha pedig vega vagy, nem baj, majd csinálnak bárányt...

Ez is érdekelhet

Senki sem viseli úgy a kis feketét, mint Jennifer Aniston

Senki sem viseli úgy a kis feketét, mint Jennifer Aniston

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói