10 ok, amiért a legtöbb párkapcsolat nem éli túl az első évet

2019.szeptember.28.

Rengetegen vélik úgy, hogy egy párkapcsolat első éve a legkönnyebb, hiszen még sok az újdonság és talán ebben az időszakban lángolhat a legintenzívebben a szerelem. Valójában azonban sokan állítják azt is, hogy az első év az egyik legnehezebb szakasza az együttlétnek. Egy tanulmány szerint a házassággal nem végződő kapcsolatok 70%-a már az első évforduló előtt tönkremegy. Ugyanezen tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy öt év után a pároknál csak nagyjából 20% az esélye annak, hogy útjaik szétválnak, és évről-évre csak csökkenni fog ez az arány. De pontosan mik azok a tényezők, amik olyan nehézzé teszik az első együtt töltött évet?

10 ok, amiért a legtöbb párkapcsolat nem éli túl az első évet
Fotó: Photo by Brooke Cagle on Unsplash

1. Az előző kapcsolat szilánkjai

Függetlenül attól, hogy a legutóbbi párkapcsolatotok öt évvel vagy öt hónappal ezelőtt ért véget, valószínű, hogy vannak olyan átélt emlékeitek, amelyeknek a foszlányai újrafogalmazódnak bennetek a közös kapcsolatotok első évében. Ezek nem is olyan ritkán komoly tehertételként nehezednek az új kapcsolatokra. A korábbi kapcsolathoz való hasonlítgatást nem könnyű elkerülni, és elég nagy eséllyel a kapcsolat megszakadását is kockáztatja.

2. Az álarcok lehullnak

Az elején mindkét fél sok erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban haladjon előre a kapcsolat. Az első év során azonban előbb-utóbb, akár már néhány hónap elteltével is lehull mindkét fél álarca és kénytelen lesz a valós, esetleg nem minden esetben pozitív oldalát is mutatni. Nyilván nehéz erre lélekben készülni, de a legnagyobb szerelem közepette is tisztában kell lenni azzal, hogy senki nem tökéletes, ami persze nem jelenti, azt, hogy minden hibát, rossz szokást el kell fogadni.

3. Kénytelenek lesztek elismerni egymás igazát

Az igazság nem mindig közös, és könnyen kerekedhet egy viharos veszekedés is abból, ha valamiben a saját igazatok mellett kiálltok. Egyszer azonban valakinek engednie kell vagy jobb belátásra térnie, ami viszont további feszültségeket szülhet. Bár léteznek olyan kapcsolatok, ahol egyértelműen hierarchia van a felek között, de egészségesebb, ha a kapcsolatotokra úgy tekintetek, mint amiben egyenlő felek vagytok, bizonyos helyzetekben persze dönteni kell, és ha képtelenek vagytok kompromisszumra jutni már a kapcsolat elején, akkor igen nagy az esély rá, hogy szétválnak útjaitok.

4. Elkezditek felismerni egymás tökéletlenségeit

Ha a kezdeti felhőtlen szakaszban jártok, hajlamosak lehettek figyelmen kívül hagyni egymás hibáit. A kapcsolatotok előrehaladtával viszont előbb vagy utóbb minden olyan furcsaság és bosszantó szokás kibukik, amiket az a bizonyos rózsaszín szemüveg korábban elfedett. Ahogy erre fentebb utaltunk, lélekben lehet készülni, de valóban súlyos probléma lehet, ha valaki a kapcsolatért eleinte képes teljesen másként viselkedni, ne feledd, hogy csak olyan esetben érdemes belemenned egy párkapcsolatba, ha valóban azt érzed, hogy nem kell szerepet játszanod a partnered mellett, ez nagyban csökkenti az esélyét annak, hogy csalódást okozz magadnak, és az új partnerednek.

5. A lila köd eltűnik

A kapcsolatok lila ködös fázisa általában az első év folyamán véget ér, ami a friss szerelmesek számára akár olyannyira is kiábrándító lehet, hogy az egész kapcsolat helyénvalóságát és működőképességét is hajlamosak megkérdőjelezni. Pedig ez is természetes folyamat, a kezdet lehet nagyon intenzív, és az unalmas hétköznapok pedig riasztóan szürkék a kezdeti tűzijáték után, de tudnod kell, hogy a tűzijáték is csak azért annyira varázslatos, mert ritkán van, ha mindennap lenne, azt is megunnád. Egy kapcsolat munka is, olyan közös munka, ami tartogat sok kisebb-nagyobb tűzijátékot később is, de ahhoz csendesebb időszakokra is szükség van.

6. Aggodalom és bizonytalanság a jövőtökkel kapcsolatban

Az első év végéhez közeledve a legtöbb embernek egyértelmű elképzelése van arról, hogy hova vezet a kapcsolata, és hogy a jelenlegi partnerével képzeli-e el a jövőjét. Felmerül az összeköltözés, a házasság és a gyermekvállalás gondolata is a jövőre nézve, azonban kényes témák lévén komoly aggodalomforrások is lehetnek a megvitatandó elképzelések. A rövid távú célok azonosak, a hosszú távú elképzelések viszont nagyon eltérhetnek, ami komoly feszültségforrás lehet, ezen valóban csak a kompromisszumkész párok tudnak túllendülni.

Vissza lehet szerezni az elveszett szerelmet?

Vissza lehet szerezni az elveszett szerelmet?

7. Megesik a valós konfliktus is

A lila köd lecsengése után szinte már kőbe vésett az első komoly nézeteltérés, amit aztán gyakran sok másik is követni fog. Az első nehézségek olykor igazi világvége-hangulatot képesek generálni, hiszen ilyenkor még nagyon törékenynek érezhetitek a kapcsolatotokat.

8. Felszínre kerülnek az eltérő vélemények, ideológiák és hiedelmek

Az egyetlen módja annak, hogy igazán megismerjétek egymást, az, hogy sok időt töltötök együtt. Lehetetlen, hogy az első pár hónapban mindent megtudjatok egymásról, kiismerjétek a másik gondolkodásmódjában lévő zavaró tényezőket, de amikor ezek felszínre kerülnek, talán az egész kapcsolatotok is megkérdőjeleződik. Hogy ezt elkerüld, az udvarlási-ismerkedési szakaszban tegyed fel azokat a világnézeti kérdéseket, amikről tudod, hogy az ellenkező vélemény egyértelműen kizáró oka annak, hogy valakivel hosszú távú kapcsolatra lépj.

9. Színre lép a család és a barátok

Az első néhány hónapban sok pár úgy kezeli a kapcsolatát, mintha egy elzárt szigetet képeznének és számtalan helyzetben csak ketten vannak. Az idő múlásával azonban ki kell alakítani a családtagokkal és egymás barátaival is a kiegyensúlyozott kapcsolatot, ami nem megy mindig olyan zökkenőmentesen. Valójában ennek a kezelésében is a legfontosabb, hogy magadat add, ha kiderül, hogy milyen kapcsolatban vagy a családoddal, mennyire fontosak számodra a baráti kapcsolataid, akkor a konfliktusok is mérsékelhetők.

10. Elkényelmesedtek

Egy idő után a párok jelentős része olyannyira beleszokik a kapcsolatba, hogy egyszerűen el is kényelmesednek. Már nem az lesz a fontos, hogy lenyűgözzétek egymást, csak hogy a saját komfortérzetük a helyén legyen, ez pedig sokszor lehangoló lehet. Mindig tudnod kell, a párkapcsolatban ketten vagytok, olyan lesz, amilyenre ti alakítjátok, az a kert szép, amit gondoznak, a kapcsolatotok olyan kert, amit közösen gondoztok, ne legyen olyan illúziód, hogy megvan, és nincs vele dolgod.

Ez is érdekelhet

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói