10 tipp, hogy csökkentsd a kiadásaidat

2021.január.25.

A pénzügyeid kezelése gyakorta járhat stresszel, különösen a jelenlegi, koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzetben. Rengeteg ember munkakörülményei változtak meg, sokaknak gondot okoz a biztos bevételi forrás hiánya, de összességében elmondható az is, hogy szinte mindenki egy kicsit stresszesebb a pénzügyeit illetően, mint általában. Ha te is úgy érzed, hogy most pénzügyileg is nehéz időszakon mész keresztül, akkor mutatunk néhány tippet, hogy milyen kiadásokon lehet érdemes spórolnod.

10 tipp, hogy csökkentsd a kiadásaidat
Fotó: Getty Images

1. Fagyaszd be a tagságodat a konditeremben

Mivel jelenleg az összes konditeremnek zárva kell tartania, így nyilvánvaló, hogy te sem tudsz ott sportolni. Amennyiben lehetséges, függeszd fel a jelenlegi tagságodat, a megmaradó összeget pedig akár arra is fordíthatod, hogy az otthoni sportolási lehetőségekhez rendelsz az internetről valamilyen eszközt.

2. Vásárolj az élelmiszerboltok saját márkás termékeiből

Talán eddig a legismertebb márkák szerelmese voltál a ketchupok vagy a tészták terén is, de minimum takarékosság céljából itt az ideje, hogy szétnézz az élelmiszerboltok saját márkás termékei között. Egészen biztos, hogy igazi kincseket is fogsz találni, nem kell lejjebb adnod a minőségből, és közben még a pénztárcádat is megkíméled.

Fotó: giphy

3. Hagyd otthon az autódat

Ha megteheted, hogy ezt az időszakot otthon töltöd, és alapvetően csak élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba kell menned – és éppen van is a közeledben – akkor inkább gyalog tedd meg az odáig vezető utat, természetesen maszkban és a szükséges távolságot megtartva másoktól. Egy kis plusz mozgás mindenféleképpen jót fog tenni, de azért az otthon sportolásnak is adj teret.

4. Vásárolj tudatosan

Tervezd meg előre, hogy mit fogsz vásárolni. Ha ételekről van szó, akkor olyan terméket vegyél meg, amire terved van, hogy a közeljövőben fel is fogod használni, és tudsz belőle olyat készíteni, amit szívesen megeszel. Érdemes fagyasztott termékeket is vásárolnod, hiszen ha mégsem lenne kedved főzni, akkor ezeket az ételeket hetekkel vagy hónapokkal később is elkészítheted.

Fotó: giphy

5. Vizsgáld át az előfizetéseid

Ha vannak különböző előfizetéseid, például sorozatos portálokra vagy folyóiratokra, de valójában már régóta nem használtad vagy olvastad azokat, vagy egyszerűen csak nem kötnek le, akkor válj meg tőlük. A rohanó hétköznapokban hajlamosak lehetünk elfelejteni, mennyi mindenre adunk ki már csak rutinból pénzt, közben pedig nincs is rá valódi szükségünk. Most, hogy valószínűleg több időd van, érdemes minden előfizetésedet jól átgondolni, tényleg mindegyikre szükséged van-e.

6. Vedd elő a régóta nem hordott ruháidat

Mielőtt online ruhavásárlásba kezdenél, nézd át otthon alaposan a szekrényedet. Könnyen lehet, hogy több olyan ruhadarabra is ráakadsz, amit már hónapok vagy évek óta nem hordtál, de még mindig jó állapotú és jó is rád. Az otthonlét alatt pedig bármit viselhetsz, ezt ne feledd.

Fotó: giphy

7. Használj egy pénzkezelő alkalmazást

Már magyar nyelven is több megbízható pénzkezelő alkalmazás érhető el, ami sok hasznos tippet ad ahhoz, hogyan kezeld a pénzügyeidet. Pontos értesítéseket kaphatsz arról is, milyen pénzmozgások folynak a számládon, vagy ha a számlád fenntartásának ára megdrágul.

6 dolog, amit át kell gondolnod a pénzügyeid kapcsán most

6 dolog, amit át kell gondolnod a pénzügyeid kapcsán most

8. Használd fel a kuponkódokat, hűségpontokat, ajándékutalványokat

Ha eddig gyűjtöttél hűségpontokat vagy kaptál valamilyen ünnepre ajándékutalványt, akkor épp itt az ideje, hogy mindet felhasználd és beváltsd. Különböző online shopok pedig folyamatosan kínálnak kedvezményes kuponkódokat, amikért fizetned sem kell, ezekre is érdemes odafigyelned. Persze ez még nem jelenti azt, hogy meggondolatlanul költekezz, csak akkor vásárolj kedvezményesen is, ha egy adott termékre tényleg szükséged van.

9. Kérdezz bátran a bankodtól

A bankod érdeke, hogy továbbra is ott tarts a pénzedet, ezért a jelenlegi helyzetben is körültekintő és pontos tájékoztatást kaphatsz arról, milyen pénzügyedet hogyan érdemes kezelned. A legtöbb ügyedet most elintézheted online, de ha tanácstalan vagy, mibe hogy kezdj bele, bátran tárcsázd a bankodat.

10. Ellenőrizd az e-mailes feliratkozásaidat

Ha véletlenül vagy szándékosan feliratkoztál egy-egy márka akciós ajánlataira, mert egyszer vásároltál a webshopjukból, akkor könnyen lehet, hogy az otthonlét alatt csábítani fog az online vásárlás. Ha igazából viszont most nincs szükséged új ruhákra vagy kiegészítőkre, akkor inkább iratkozz le a hírlevelekről, hogy ne ess kísértésbe.

Ez is érdekelhet

Nemcsak egyféle szépség létezik - A női forma határtalan

Nemcsak egyféle szépség létezik - A női forma határtalan

Divathírek

Ezért az ikonikus óráért évtizedek óta rajonganak a hírességek

Ezért az ikonikus óráért évtizedek óta rajonganak a hírességek

GLAMOUR-napok 2021 tavasz

Imádod a kosztümös filmeket? Ezekre a Bridgerton stílusú ruhákra csapj le a GLAMOUR-napok alatt!

Imádod a kosztümös filmeket? Ezekre a Bridgerton stílusú ruhákra csapj le a GLAMOUR-napok alatt!