6 dolog, amit át kell gondolnod a pénzügyeid kapcsán most

2020.április.4.

A pénzügyeid állását mindig érdemes kellő odafigyeléssel nyomon követned, hiszen bármikor adódhat az életed során olyan helyzet, hogy esetlegesen szükséged lesz arra, hogy legyen megtakarításod és fel is használd. (ez például a közeljövőben is aktuális lehet). Pénzt gyűjteni, félretenni pedig sosem árt. Ennek érdekében még fontosabb, hogy tisztában legyél a pénzed mozgásával, és pontosan tudd, mire mennyit költesz, illetve egyáltalán mindenképpen szükséges-e számodra az adott kiadás.

6 dolog, amit át kell gondolnod a pénzügyeid kapcsán most
Fotó: Northfoto

1. Költséges folyószámlahitel kérdése

Egy drága folyószámlahiteled van? Nos, ez azért nem kedvező, mert sok esetben olyan havi költségeket is felszámolhat az adott bank, amely éves szinten nagyjából tízezreket is kivesz a zsebedből.

2. Költségvetés készítése

A jövedelmed nagyjából mekkora részét kell rezsire költened? Mennyit költesz étkezésre? Mi a helyzet a megtakarításaiddal? Tudod-e pontosan, mik a céljaid a pénzügyeiddel? Ha ezekre a kérdésekre mind igennel válaszoltál, akkor máris könnyebb helyzetben vagy, hiszen tudod, mire számíthatsz, hogyan lesz elég a pénzed. Ha nem, akkor érdemes az 50/20/-as módszert kipróbálnod Ez azt jelenti, hogy a havi jövedelmed 50%-át fordítsd a megélhetési költségekre (bérleti díj, rezsi, élelmiszer, hitel), 20%-át a megtakarításokra, 30%-át pedig a személyes, minden egyéb kiadásodra. Kövesd nyomon a havi kiadásaid is, és találd meg a módját a kiadásaid csökkentésének.

3. Túl magas hitelkártya-kamat

A hitelkártya-kamatod mértéke szinte észrevétlenül 20% fölé is emelkedhet, és annyira lecsapolhatja a jövedelmedet, hogy sosem fogsz tudni igazán előrelépni. Eleve hitelkártyáról csak akkor költs, ha már nem maradt más lehetőséged.

4. Hitelképesség ismerete

Ameddig nincs szükséged hitelre, valószínűleg nem is foglalkozol azzal a kérdéssel, hogy hitelképes vagy-e vagy sem. De mi történik akkor, ha autót, vagy esetleg házat szeretnél venni, és hitelre is szükséged van hozzá? Ezért fontos, hogy mindig folyamatosan ellenőrizd, hogy hitelképes vagy-e. Ebben, és abban is, hogy az éppen aktuális hitelképességeden hogyan javíthatsz, mindig legyél tisztába ezekkel a kérdésekkel.

5. A biztosítások ellenőrzése

Ugye neked sem az az első gondolatod reggelente, hogy a különböző biztosításaidra, például az önkéntesen esetleg pluszban választott gépjármű biztosításra mennyi pénzt fizetsz be időközönként? Ha nem is napi, de legalább havi szinten viszont valóban érdemes tudnod, hogy mennyit költesz biztosításokra, és nincs-e esetleg valamelyik esetében egy kedvezőbb ajánlat a piacon, amire válthatsz.

6. Nyugdíjszabályok ismerete

Bárhol és bármit is dolgozol, a munkavállalásod elejétől kezdve érdemes tudnod, hogyan és milyen mértékben számít bele a majdani nyugdíjazásodba az a munka, amit éppen végzel. Annak is jó, ha utána olvasol, hogy az öregségi nyugdíjon kívül milyen egyéb nyugdíjazási típusok léteznek, hogy pontosan tudd, a későbbiekben esetlegesen mi jár neked.

Ez is érdekelhet

Ezeket a körmösöket követned kell, ha odáig vagy a trendi manikűrökért

Ezeket a körmösöket követned kell, ha odáig vagy a trendi manikűrökért

Tedd & Ne tedd

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Sztárhírek

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR