10 tipp, hogy idén tényleg betartsd az újévi fogadalmad!

2020.december.29.

Ó, igazi régi, jól bevett szokás: újévi fogadalmat teszel, keresed a módját a megvalósításnak, majd eltolod két héttel, végül leteszel az egészről. Klasszikus klisé ilyenkor, hogy "túl irreálisak az elhatározások, nem lehet betartani őket, jobb, ha feladom". Azonban az elhatározás a sikere abszolút lehetséges. Mutatjuk is hogyan:

10 tipp, hogy idén tényleg betartsd az újévi fogadalmad!
Fotó: Shutterstock

1. Készíts reális programtervet

Ahelyett, hogy homályos tervezgetésbe kezdenél, mondjuk azt mondod, ideje az alakformálásnak, inkább mondd azt: hetente háromszor edzőterembe megyek. Ez olyan célkitűzés, ami világos, tiszta és meg is valósítható. Nem irreális, szemben azzal, ha a mindennapi edzést tűzöd ki célul, hiszen egy-egy napon mindenkinek közbejöhet valami.

2. Mesélj a többieknek az elhatározásodról

Minél bevállalósabb a terved, annál több barátnak és családtagnak mesélj róla, hogy elszámoltathassanak. Az is jó módszer, ha a közösségi médiában hírt adsz arról, hogy haladsz a célkitűzéseddel. Bátorítást fogsz kapni, ami közelebb visz a kívánt eredmény eléréséhez. Ha senki nem jelezné, hogy mit vállaltál, akkor is ott lesz benned a tudat, hogy sokan tudják és jobban fogod hozzá tartani magad.

3. Vedd magad körbe támogatókkal, ne szabotálókkal

Mindenkinek van egy barátja, aki ott van támasznak, segít betartani az edzéseket, és egy olyan, aki mindig nyomást gyakorol és inkább a menekülésre ösztönöz. Ahhoz, hogy maximális sikert érj el, olyan emberekkel vedd körül magad, akikről tudod, hogy támogatnak az erőfeszítéseidben, sőt talán még a tiédhez hasonló célt is tűztek ki. Nem kell elkerülni a visszahúzó barátokat, de tölts velük kevesebb időt, többet pedig a támogatókkal.

4. Keress online támogatókat

A barátaid ebben az évben nem határoztak el semmilyen fogadalmat? Nem probléma. Keress online olyanokat, akik hasonló célokat tűztek ki. Megfelelő célorientált közönségekben mások történetei, haladása és küzdelmei segíthetnek abban, hogy ne térj le a választott utadról. A másokkal való beszélgetés meg fog nyugtatni, különösen, ha előtte azt érzed, hogy kezd kicsúszni a kezeid közül az irányítás.

5. A nagy célod bontsd kis lépésekre

A nagy, félelmetes cél kisebb részekre bontása segíteni fog abban, hogy lendületet kapj a végső cél megvalósításához. Tehát ha még soha nem futottad le a maratont, jelentkezz egy kisebb távra, amelyre elég egy-két hónapig felkészülni. Ha dohányzol, akkor próbáld fokozatosan néhány szállal csökkenteni a mennyiséget.

6. Kis sikerért is jutalmazd meg magad

Miután kitűztél kisebb és még inkább elérhető célokat, amelyek segítenek a nagy cél elérésében és megvalósítottad őket, ünnepelj meg minden apró sikert. A jutalom bármi lehet: egy arcmasszázs, egy éjszaka a kedvenc Netflix sorozatoddal, vagy egy közös program egy számodra fontos személlyel.

Meghan Markle-nek is vannak rossz szokásai, ráadásul pont olyanok, mint nekünk

Meghan Markle-nek is vannak rossz szokásai, ráadásul pont olyanok, mint nekünk

7. Légy türelmes

Ne feledd, a szemmel látható és tapasztalható változás időbe telik. Akár három hónapig is eltarthat, hogy végighaladj olyan lépéseken, amik szokássá tudnak válni. Ha mindent jól csinálsz, de úgy látszik, hogy a tested és az elméd ellenáll a pozitív változásnak, amiért küzdesz, akkor ez a normális. Egy új életmódhoz való alkalmazkodás eltart egy ideig, ez pedig azt jelenti, hogy kemény részekkel kell szembenézned, mielőtt a dolgok könnyebbé válnak.

8. Kövesd nyomon a haladást

Ezt különböző módokon teheted meg: készíts minden héten egy fotót magadról vagy vedd számba a tervlistád, mit értél el. Az önellenőrzés növeli az esélyét annak, hogy betartsd a terveid. Nagyobb valószínűséggel maradsz motivált, ha a célkitűzéseid szembejönnek veled.

9. Ne engedd, hogy a körülmények magukkal rántsanak

A legfontosabb, hogy megértsd, bizonyos viselkedések vagy körülmények kiválthatják a visszalépés érzését. Hogyan fordíthatod ezt a javadra? Kezdd el összeszedni azokat a pillanatokat, amikor fel akartad adni, ezután pedig készíts tervet. Például, ha tudod, hogy délután mindig rád jön a cukorkák utáni sóvárgás, de az a cél, hogy csökkentsd a cukorbeviteled, akkor mondd azt: "Inkább felkelek és teszek egy 15 perces sétát, átgondolom". Lehetséges, hogy a késleltetés után már nem is fogod annyira kívánni az édességet.

10. Ne okold magad, ha mégis becsúszik egy kis hiba

Az élet néha közbeszól, hiába próbálod tökéletesen követni a rutinod. Ahelyett, hogy végletekben gondolkodnál, mint a "ha már nem dolgoztam ma, akkor kihagyhatnám az egész hetet is", inkább emlékeztesd magad arra, mire szántad el magad és miért. Tarts inkább pihenőnapokat, amikor önbeszélgetést folytatsz és bátorítsd magad, hogy képes vagy visszatérni a kiválasztott útra. Mondogasd magadnak, hogy erős vagy. Az a tény, hogy ma el akartál menni edzőterembe, de elfoglalt voltál, nem fog megváltozni, de holnap reggel elmehetsz.

Ez is érdekelhet

Mit tehetsz, ha szexuális zaklatás áltozata vagy?

Mit tehetsz, ha szexuális zaklatás áltozata vagy?

G-Életstílus

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Divathírek

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének