11 étel, amit sose egyél!

2015.június.22.

Remélhetőleg mára már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a nehéz és gyors ételek kerülése erősen ajánlott egészségünk megőrzése érdekében. Azonban a lista sajnos nem ér itt véget. Sokszor nem is a készétellel, hanem az adalékanyagokkal van a probléma, és a legjobb, ha ezeket teljesen ki tudjuk zárni az étkezésünkből.

Csak azért, mert finom, nem biztos, hogy egészséges is
Csak azért, mert finom, nem biztos, hogy egészséges is

1. Olvasztott sajt. A jól ismert ételnek valójában nem sok köze van a sajthoz. Összetevője márkánként változó, de általában tejzsír, fehérjesavó emulgálószer, és ételszínezék van benne. Emellett rendkívül magas a nátrium és a zsírtartalma is.

2. Nitráttal készült hústermékek. A csemegepultok húsféléi nagyon sok nátriumot és tartósítószert tartalmaznak, és ezek a kemikáliák könnyen rákos megbetegedéshez vezethetnek. A hozzáadott szerekről könnyen tájékozódhatsz az étel címkéjén, ezt mindenképpen olvasd el, mielőtt megvásárolnád. Ha lehet, akkor tiszta húsból készült felvágottat válassz, mint például a tarja vagy a sonka.

3. Üdítő. Köztudott, hogy a szénsavas üdítő meglehetősen egészségtelen, hiszen egy átlagos üveg nagyjából tíz teáskanálnyi cukrot és karamellszínezéket tartalmaz. Ha ezt iszod, a szervezeted automatikusan inzulintöbbletet termel, ami hosszútávon cukorbetegséghez és rákhoz is vezethet!

4. Diétás üdítő. Igaz, ennek nem olyan magas a cukortartalma, mint az előzőnek, de rengeteg mesterséges édesítőszer van benne, ami hosszútávon legyengítheti az érzékelő szerveidet. Emellett gyakran kapcsolják a diétás üdítőhöz a depressziót, a fogak romlását, az agyvérzést, a szívproblémákat és a koraszülést is.

5."Cukormentes" édességek. Ha természetes cukrot nem is, de rengeteg édesítőszert tartalmaznak, ami komoly kihívást jelent az emésztőrendszer számára.

6. Szabványosan termesztett gyümölcsök. A hagyományos termesztés során rengeteg növényvédő és rovatirtószert használnak a termelők, ami merőben károsítja az agy és az idegrendszer működését, rákhoz vezethet, és allergiás reakciót válthat ki. Ráadásul ezek a méreganyagok beleivódnak a gyümölcsbe, így a mosás és a hámozás sem távolítja el őket. Ha teheted, akkor piacról, őstermelőktől vagy bio boltban vásárolj gyümölcsöt.

7. Kereskedelmi csirke és tojás. Egy amerikai felmérés során kiderült, hogy a csirketápok sok helyen koffeint, tiltott antibiotikumokat és arzént tartalmaznak (Európában ezt elvileg tiltják, de hát sosem lehet tudni). Most, hogy Amerikában a McDonald's és más nagy üzletláncok is lassan áttérnek az antibiotikummal nevelt csirkék felhasználásról a természetesre, remélhetőleg a kereskedelmi csirketenyésztők is lemondanak a veszélyes tápszerekről, és egy biztonságosabb, természetesebb módszerre váltanak. Ha van rá lehetőséged, te is inkább bio csirkét és tojást fogyassz; így jobb eséllyel tudod elkerülni a szalmonellát.

8. Kenyér és kálium-bromáttal készült kekszek. Az adalékanyagot a kenyér és a kekszek élesztésére használják, holott köztudottan rákos megbetegedéshez vezethet. Ha pékárut vásárolsz, olvasd el az összetevők listáját, és próbáld meg kerülni a mérgező kemikáliát.

9. Mikrós popcorn. A popcornzacskót gyakran olyan anyagokkal zárják le, mely sok kutatás szerint meddőséget, rákot és veseelégtelenségeket okozhatnak. Emellett egyes popcorn márkák egészségtelen zsírokat adnak a termékeikhez, amit később "természetes ízvilágként" címkéznek fel. Ne dőlj be ennek!

10. Kukoricalisztes tortilla és propilparabénnel készült muffinok. A propilparabén eredetileg egy kozmetikai anyag, de sokszor használják a kukorica tortillák és az előre csomagolt muffinok tartósítására is. Az anyag az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik, ezért túlzott fogyasztása felboríthatja a szervezeted működését, meddőséget okozhat és növeli a mellrák esélyét is. Azonban egyelőre nem sok kutatás támasztja alá, hogy folyamatos fogyasztása valóban káros lehet-e a szervezetedre hosszútávon, mindenesetre, kerüld a fogyasztását.

11. Minden előre csomagolt élelmiszer, ami legalább két olyan adalékanyagot tartalmaz, melyet nem ismersz. Ilyen például a BHA és a BHT; két antioxidáns anyag, melyet olyan ételek tartósítására használnak, mint a csipsz, a vákuumos csomagolású húsok és a gabonapehely. A BHA nagyobb mennyiségben befolyásolhatja a petefészek méretét és a hormonképzést is. A BHT sem veszélytelen, állatoknál tüdő és májdaganatos megbetegedésekhez vezethetnek, és bár nem az emberek szervezete nem viselkedik úgy, mint az állatoké, nem éri meg a kockázatot. A saját érdekedben csökkentsd ezeknek a bevitelét, amennyire csak tudod.

Ez is érdekelhet

A pénisz is öregszik, méghozzá így

A pénisz is öregszik, méghozzá így

Tedd & Ne tedd

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Tedd & Ne tedd

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós