11 gyakori hiba otthoni edzés közben, amik téged is veszélyeztethetnek

2022.január.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A hibázás elkerülhetetlen része az otthoni edzésnek. Annak ellenére, hogy az edzőtermek már újra nyitva vannak, sokan ragaszkodunk egy rugalmasabb rutinhoz, jellemzően ahhoz, hogy a nappaliban vagy a kertünkben eddzünk – ez egyrészt praktikus döntés, de sajnos azt is jelenheti, hogy gyakran elkövetünk edzés-hibákat, akár úgy is, hogy észre sem vesszük. Hogy otthon is biztonságban tudhasd magad edzés közben, itt az ideje, hogy felismerd ezeket a hibákat, és ha te is rendszeresen elköveted őket, akkor leszámolj velük egy jobb edzési rutin kialakítása érdekében.

11 gyakori hiba otthoni edzés közben, amik téged is veszélyeztethetnek
11 gyakori hiba otthoni edzés közben, amik téged is veszélyeztethetnek
Fotó: Northfoto
1. Nem melegítesz be

Az edzésbe való azonnali belekezdés és a bemelegítés hiánya nagy hiba. Mindegy, hogy idő hiányában nem melegítesz be, vagy azért, mert nem tartod elég fontosnak, ugyanúgy veszélyes. A megfelelő bemelegítés ugyanis felkészíti a testet a fizikai és mentális edzésre, ezáltal pedig csökkenti a sérülések kockázatát.

2. Túl sokat akarsz tenni túl hamar

A túl kemény, túlfeszített tempó a leggyorsabb módja annak, hogy megsérülj és falakba ütközz. Ha csak most kezdesz el újra edzeni, fontos, hogy lassan és fokozatosan építsd fel az edzési rutinodat. Ne kezdj heti öt edzéssel, és eleinte mindenképpen iktass be minden nap után egy pihenőnapot, amíg meg nem erősödsz.

3. A változtatás lehetőségének figyelmen kívül hagyása

Van egy szuper edzésterved, de mégsem haladsz úgy, ahogy tervezted, vagy egyszerűen nem érzed jól magad a gyakorlatok elvégzése közben? Mielőtt azt hinnéd, hogy ez a gyengeség jele, inkább tekints rá úgy, mint egy lehetőségre, hogy valamilyen másfajta edzésformát próbálj ki. Ne feledd, az a számodra ideális edzési rutin, ami erősebbé és magabiztosabbá is tesz!

4. A gyakorlatok helytelen végrehajtása

Az otthoni edzés minden korábbinál könnyebbé teszi a rossz szokások elsajátítását, különösen ha a megfelelő edzési technikáról van szó. Szerencsére viszont van néhány módszer, aminek segítségével ellenőrizheted, hogy megfelelően hajtasz-e végre bizonyos gyakorlatokat. Ha fájdalmaid vannak, vagy csak az a megérzésed, hogy valamit nem jól csinálsz, akkor keress egy olyan edzőt, aki online konzultációt is vállal, hogy átbeszéljétek, pontosan milyen gyakorlatokat és hogyan kellene végezned a céljaid elérése érdekében. Alternatív megoldásként pedig rengeteg oktatóvideót is találhatsz a YouTube-on.

5. Nem veszed komolyan a pihenést

Sokunk legnagyobb hibája, hogy nem hagyunk elég időt magunknak edzés után a pihenésre. Már az is fontos, hogy közvetlenül edzés után nyújts, de még egy komolyabb edzési rutinba is ajánlott pihenőnapokat beiktatnod, vagy legalább bizonyos napokon könnyebb edzési formákat választanod.

6. Túlságosan fókuszálsz egy bizonyos típusú edzésre

A leghatékonyabb edzésprogram kardio edzést, erőnléti edzést és nyújtást is tartalmaz. Ha szimplán egyfajta edzésformára fókuszálsz, a teljesítményed és a testtartásod is romolhat. Tehát amikor összeállítasz egy edzésprogramot, győződj meg arról is, hogy mindhárom fő elem a része, és az összes izomcsoportodat mozgásba hozod. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes edzéseden szerepelniük kell, de az edzéshét végére ajánlott kipipálnod mindegyiket.

7. Nem megfelelő eszközökbe fektetsz be

Gyakran rosszul választunk eszközöket az edzettségi szintünkhöz vagy az általuk végzett gyakorlatokhoz képest. Ilyenkor történik meg, hogy a szobabicikli ruhatárolóvá, a súlyzók pedig porgyűjtővé válnak. Mielőtt tehát befektetnél bármilyen otthoni berendezésbe, gondold át alaposan, hogy valóban jó lesz-e neked, és milyen gyakorlatokat végeznél vele szívesen.

8. Megfeledkezel az alvás fontosságáról

Próbálj meg következetesebben lefeküdni és felkelni, hogy kipihentebb és energiával teli legyél. Az alvás ugyanis azt is befolyásolja, hogy mennyire tudsz edzeni. Minél jobban kipihened magad tehát, annál jobb lesz az edzésed.

9. A HIIT túlzásba vitele

A HIIT (más néven nagy intenzitású intervallum edzés) népszerűsége az elmúlt években nőtt, mivel rövid idő alatt is látványos eredményeket lehet vele elérni. A HIIT edzés után érzett endorfintöbblet pedig képes függővé tenni, és arra ösztönözni, hogy folyton ezt az edzésformát űzd, és elfeledkezz a kiegyensúlyozottságról.

10. Nincs terved

Csak azért, mert otthon edzel, nem kell kihajítanod az edzéstervedet az ablakon, vagy eleve nem is számolni azzal, hogy legyen. Mindannyian sok változáson mentünk keresztül az elmúlt több mint egy évben, és a mindennapi rutinjaink nagy része háttérbe szorult. Emiatt fárasztónak érezheted, hogy dönts arról, mikor és mit tegyél, de ha nem teszed, a motivációd is könnyen odaveszhet. Ez pedig az edzésekre is vonatkozik. Ha megtervezed, mit fogsz edzeni a héten, sokkal könnyebb lesz megvalósítani a céljaidat.

11. Cipő nélkül edzel

Felvetted az edzőteremben hordott nadrágodat és sportmelltartódat, de azon gondolkozol, hogy mezítláb edzenél otthon? Amennyire semmiségnek hangzik, annyira rossz szolgálatot tehetsz vele magadnak és az edzésednek. Ugyan a mezítlábas edzés remek érzés, de ha eddig folyamatosan cipőben edzettél, akkor a testednek így új lábpozíciót kell felvennie, ami megváltoztathatja azt, ahogyan reagál a gyakorlatra. Éppen ezért fontos, hogy ha mezítlábas edzésre váltasz, azt csak fokozatosan és óvatosan tedd meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston arcáról egy kommentelő: „Elvesztette minden bájosságát. Miért nem hagyja békén, hogy természetesen öregedjen?”

Jennifer Aniston arcáról egy kommentelő: „Elvesztette minden bájosságát. Miért nem hagyja békén, hogy természetesen öregedjen?”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)