Így tudsz spórolni 2023-ban az emelkedő rezsik, díjak és járulékok mellett

A hiperinflációt minden nap érezzük, és meglehetősen nyomasztó az érzés, hogy napról napra magasabbak az árak, és a bevételünk talán nem lesz elég a mindennapi kiadásaink fedezésére. Lehet valamit tenni? Hogyan lavírozzunk 2023-ban? Segítünk!

Segítünk, hogyan spórolhatsz több pénzt 2023-ban
Segítünk, hogyan spórolhatsz több pénzt 2023-ban
Fotó: Getty Images/Guido Mieth

Az áremelkedés mértéke 2022-ben 22.5 százalék volt, ugyanakkor ezt mindannyian sokkal többnek érezzük, hiszen a leggyakrabban vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások ára emelkedik a legdrasztikusabb mértékben.

Rezsicsökkentés indul!

Íme a tételek, amikre érdemes odafigyelned az új év elején. Szánj rá egy-két napot, hogy átnézd a kiadásokat, a rezsid tételeit, és próbálj meg spórolni, racionalizálni. Persze arra is figyelj oda, ha valaminek a díja emelkedik, nehogy elmaradj a fizetésével!

Ha magadnak fizeted a társadalombiztosítási járulékot, akkor fontos hogy tudd, január elsejétől 8400 forintról 9600 forintra emelkedik.

Az internetcsomagod díját is emelik nagy valószínűséggel. A Diginél például csökkentheted 1500 forinttal a január elsejétől emelkedő díjakat az új hűségakciójuk keretében, így az idei áron folytathatod az internetezést. Azt is érdemes átgondolnod, ha különböző szolgáltatóknál vannak előfizetéseid, akkor egy céghez viszel át mindent. Ilyenkor jó kedvezményeket kaphatsz, mint például a Vodafone-nál a Vodafone One csomag, vagy a Telekomnál a Magenta 1 családi csomag.

Miért folyik ki a pénz a kezünk közül? A válasz és a megoldás is egyszerűbb, mint gondolnád!

Az autózás is sokkal drágább lesz 2023-ban, a benzinárakon már most érezzük, de természetesen az autópálya matricák díjai is emlekednek. Itt is érdemes elgondolkozni az autóhasználatodon, lehet, hogy megéri hosszabb időre venni a matricát, mert ekkor kedvezményesebb lesz az ára. Érdemes azzal is számolni, hogy az éves matricák nem 12, hanem 13 hónapig érvényesek.

Nézd át a bankolásodat is, kérdezd meg a bankot, van-e kedvezőbb csomag, illetve hogy milyen feltételeket kell teljesítened, hogy kevesebb legyen a készpénzfelvételi és egyéb szolgáltatásokért fizetett díjad, vagy akár le is nullázhasd ezeket a díjakat. A Raiffeissen-nél is vannak nullás számlavezetési díjak, vagy átkerülhetsz a Premium Gold 2.0-ás csomagba, vagy a K&H-nál a prémium számlacsomagba.

Légy ökotudatosabb, és tömegközlekedj! Érdemes kiszámolnod, mennyit spórolhatsz azzal, ha az autó helyett a tömegközlekedést választod. Ha Budapesten vagy nagyvárosban élsz, ez biztosan egy nagyon racionális döntés lehet. Csak akkor használd az autót, ha nehezet szállítasz, nagybevásárlást csinálsz, vagy ha többen mentek.

A tudatosabb pénzügyek nagyobb biztonságot adnak neked. Vedd komolyan!

Ez is érdekelhet

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói