Hogyan építhetek megtakarítást alacsonyabb bevételből is?

Életünk során számos olyan szituációval találkozhatunk, amikor nem elég a szokásos havi bevételünk. A megtakarításokra váratlan helyzetekben éppúgy szükség lehet, mint előre kiszámítható szituációkban. Nőként azonban korántsem olyan egyszerű a félrerakás, ezért különösen tudatosnak kell lennünk. Érdemes minél többet megtudunk a lehetséges stratégiákról és praktikákról, hiszen kellő tájékozottsággal és elszántsággal le fogjuk tudni küzdeni az akadályokat.

Tudtad, hogy nőként hátrányban vagy, amikor megtakarítás építéséről van szó?
Tudtad, hogy nőként hátrányban vagy, amikor megtakarítás építéséről van szó?
Fotó: Getty Images/Anna Ostanina

A nőknek átlagosan alacsonyabb fizetésük van, mint a férfiaknak, ezért számukra különösen nehéz lehet egy biztonságos megtakarítás felépítése. A KSH adatai szerint 2022-ben a teljes munkaidőben dolgozó férfiak bruttó átlagkeresete 551 700 volt, míg a nők esetében ez az összeg 456 400 forint. A rosszabb lehetőségek miatt a nők is hajlamosak pesszimistán hozzáállni a megtakarítás kérdéséhez. Az Aegon 2019-ben mérte fel a nők nyugdíjra való anyagi felkészültségét. A nők esetében a Nyugdíjfelkészültségi Index mértéke globálisan 5,8, amely a maximális 10 pontból meglehetősen alacsony érték. De vajon milyen helyzetekben lehet különösen fontos, hogy legyen félretett pénzünk?

  1. Vészhelyzetek: Bármikor előfordulhat olyan esemény az életünkben, ami a szokásosnál nagyobb kiadást jelent. Legyen szó hosszabb betegségről, tönkrement autóról vagy elvesztett munkáról, a vésztartalék mindig jól jön. Ennek az összegnek legalább 6 hónap megélhetését fedeznie kell, de egyes pénzügyi szakértők inkább 1 évet javasolnak. A vésztartalék esetében fontos szempont, hogy a pénzünk gyorsan hozzáférhető legyen. 
  2. Nyugdíjba vonulás: A jelenlegi állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé tudja garantálni az időskori megélhetést. A jövőben ez az összeg biztosan nem fogja fedezni minden költségünket. A biztonságos anyagi helyzethez szükségünk lesz magánnyugdíj-megtakarításra. Szerencsére Magyarországon 3 olyan nyugdíj-előtakarékossági forma is létezik, amely után állami támogatás jár. A nyugdíjbiztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj-előtakarékossági számlák után évi 20 százalék adókedvezmény jár. 
  3. Hitelfelvétel: A hitelfelvételhez több szempontból is fontos megtakarítással rendelkeznünk. Egyrészt bizonyos típusú hiteleket (például a lakáshiteleket) csak önerő megléte mellett tudjuk sikeresen megigényelni. Másrészt a hitelfelvétel mindig tartogat magában valamennyi kockázatot. Nem tudhatjuk előre, hogy a következő években hogyan alakul az anyagi helyzetünk. Ha problémamentesen szeretnénk befizetni a törlesztőrészleteket, akkor érdemes egy biztonsági tartalékkal belevágni a kölcsönfelvételbe. De mégis hogyan teremthetjük meg a pénzügyi stabilitásunkat?

Miért folyik ki a pénz a kezünk közül? A válasz és a megoldás is egyszerűbb, mint gondolnád!

Hogyan lehet megtakarítást építeni alacsonyabb bevételből is?

  1. Vizsgáljuk meg a szokásainkat! A mindennapi rutinjaink során rengeteg pénzt költünk el észrevétlenül. Ha szeretnénk megtalálni a felesleges kiadások forrását, akkor érdemes átgondolnunk minden pénzforgalmat. Vessünk egy alapos pillantást a bankszámlakivonatunkra, és pár hétig jegyezzük fel a készpénzes költéseinket! A napi egy elviteles kávé nem tűnik nagy kiadásnak, de összeadódva komoly összeget tehet ki. Ugyanez igaz lehet az évekkel korábban indított előfizetéseinkre, amelyeket sok esetben nem is használunk. Gondoljuk végig, hogy biztosan szükség van-e a több száz tévécsatornára vagy a 3-féle streaming-szolgáltatóra. 
  2. Tegyünk félre automatikusan! A szokások ereje rádöbbenthet minket arra, hogy mekkora hatalma lehet az automatikus dolgoknak. Ezt a tapasztalatot a megtakarítás szolgálatába állíthatjuk! Például tegyük hagyománnyá a malacperselyes gyűjtögetést vagy állítsuk be a mobilbankunkban, hogy egy havonta fix összeg biztosan a megtakarítási számlánkon landoljon. 
  3. Legyünk tájékozottak! Ismerkedjünk meg minél többféle pénzügyi termékkel, hiszen így tudjuk kihasználni a különböző szolgáltatások előnyeit. Szerencsére ma már rengeteg olyan platform található, ahol magyarul is tájékozódhatunk az opciókról, ráadásul online összehasonlításra is van lehetőségünk. 
  4. Állítsunk fel hosszú távú célokat! Sokkal motiváltabbak leszünk a megtakarításra, ha kitűzzük azokat a célokat, amiért megéri spórolunk. Gondoljuk végig, hogy hol szeretnénk tartani anyagilag 5-10 vagy akár 20 év múlva. Legyen szó ingatlanvásárlásról, gondtalan nyugdíjas évekről vagy a gyermekeink jövőjéről, minden célhoz megtalálhatjuk az illeszkedő pénzügyi eszközt. Természetesen fontos, hogy rövidebb távú célokat is meghatározzunk, hiszen ezek nélkül könnyen elveszíthetjük a lelkesedésünket. 
  5. Álljunk több lábon! A világ kiszámíthatatlansága és gyors változásai miatt különösen fontos, hogy ne csak egyetlen bevételi forrásra támaszkodjunk. A biztonságunkat természetesen nem csak egy másodállással alapozhatjuk meg, hanem különböző biztosításokkal is. 

Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu munkatársa. Útmutatóiban sokféle pénzügyi témáról ír, de a gazdasági témákat mindig szereti összekötni a pszichológiával.

És te mennyire vagy tudatos, ha pénzügyekről van szó?

Ez is érdekelhet

Apa lesz Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője

Apa lesz Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói