6 módszer, amivel rengeteget spórolhatsz havi szinten

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A pénzügyek menedzselése, a megtakarítás kérdése még mindig az egyik legkényesebb témák egyike, pedig nem lehet elégszer beszélni róla. A tudatos pénzügyi tervezésnek, most még nagyobb létjogosultsága van, mint valaha. Bízd magad szakértőnk tippjeire és hónapról hónapra egyre több pénz marad a zsebedben.

6 módszer, amivel rengeteget spórolhatsz havi szinten
Fotó: Westend61/Getty Images

Csatos Erikával, az Álomjövő Tanácsadó Iroda vezető pénzügyi mentorával összeszedtük a legfontosabb pénzügyi trükköket annak érdekében, hogy a jövőben spórolhass, és még többet hozhass ki a költségvetésedből. Lehet, hogy az elején túl macerásnak és bonyolultnak tűnhet néhány új lépést beépíteni az életedbe, idővel azonban rá fogsz jönni, mennyire megéri új pénzügyi szokásokat kialakítani!

Ne csak költsd, kezdj el gazdálkodni a pénzeddel!

Legyél tisztában a bevételeiddel és a kiadásaiddal, azaz gondolod végig, mennyi pénz áll rendelkezésedre a havi megélhetésed finanszírozására. Bármennyire is kézenfekvőnek tűnik ez a kijelentés, sajnos nagyon kevesen fordítanak erre időt és energiát, pedig ez a jó pénzgazdálkodás alfája és omegája. Ugyan a számlák gyűjtögetése és vezetése időt és figyelmet igényel, de ez teremt lehetőséget arra, hogy időnként átvizsgáld, mire megy el a pénzed. Így tudod kideríteni, melyek azok a pénznyelő kiadások, amelyek elhagyásával akár több ezer forintot is megtakaríthatsz a hónap végére. Az, hogy milyen formában vezeted a kiadásaidat, az ízlésedre bízzuk. Van, aki a „kockás füzetre esküszik, van aki az Excel táblázatokra, de ma már számos applikáció közül is választhatsz.

Te meddig nyújtózkodsz?

Igen, mi is tudjuk, hogy a vásárlás jó érzésekkel tölthet el és képes feldobni egy-egy borúsabb napot, de ha nem húzod meg a határt, könnyedén áteshetsz a ló másik oldalára. Az impulzus vásárlás mellékhatása ugyanis hónap végén jelentkezik, mégpedig a túlköltekezés okozta pénzügyi stressz formájában. Tervezd meg előre, mire mennyit tudsz költeni és ehhez tartsd magad!

Borítékos trükk

Mindenki szeretne néhány hónap megélhetésre elegendő biztonsági tartalékot képezni magának, hiszen az élet hozhat plusz kiadásokkal járó váratlan helyzeteket. Ismerős cseng neked is a „majd ami a hónap végén megmarad, azt félre teszem" mondat? Sajnos az esetek többségében könnyen megtaláljuk minden forint helyét, és a biztonsági tartalék felépítése álom marad. Fordítva kell gondolkodni. Azaz: nem azt teszed félre, ami a hónap végén megmarad, hanem csak azt költöd el, ami a biztonsági tartalékra félretett pénz felett a rendelkezésedre áll.

Így gondoskodj magadról pénzügyileg - biztosítsd be magad

Így gondoskodj magadról pénzügyileg - biztosítsd be magad

Próbáld meg a fizetésed legalább tíz százalékát minden hónapban félretenni. Magad is meg fogsz lepődni, hogy ezzel a módszerrel egy idő után ez az összeg már nem is fog hiányozni. Így pár hónap alatt szinte észrevétlenül jelentős tartalékot tudsz megteremteni magadnak. Kis lépésekben haladj: először az legyen a cél, hogy egy hónapra elegendő biztonsági tartalékod legyen. Ha ez megvan, lépj tovább, és folytasd mindaddig, amíg minimum három, de még jobb, ha hat hónapra elegendő pénzed gyűlik össze. Ha ezt elérted, meglátod, mennyire büszke leszel magadra, ezzel pedig még nagyobb lendületet kapsz, és újabb célok kitűzésére sarkall. Például a jövő évi nyaralás, az új telefonod vagy a következő karácsony fedezetének összerakása kis lépésekben hónapról-hónapra.

Láthatatlan ellenségek

Sokan számolnak be arról, hogy a bankkártya használatával nem igazán látják, milyen ütemben fogy a számlájukról a pénz, és így könnyen kísértésbe esnek. Mivel nem tudnak határt szabni a költekezésüknek, pillanatok alatt megcsappan a hónapra szánt költségvetés, és sokszor belecsúsznak a bankkártyájukhoz tartozó hitelkeretükbe. Ez pedig drága játék. Jó megoldás lehet erre, ha a bevásárlásból hazaérve azonnal felírod a kiadásaidat, és két-három naponta összegzed, éppen hol tartasz.

A másik megoldás egy régi, de annál praktikusabb módszer, bár csak akkor ajánljuk, ha tényleg fegyelmezetten tudsz bánni a készpénzzel. A trükk rendkívül egyszerű: miután megérkezett a fizetésed, tervezd meg a rendszeres havi kiadásaidat, és az egyes kategóriáknak megfelelően rakd az erre szánt pénzt különböző felcímkézett borítékokba. Legyen egy külön borítékod a havi, heti, napi bevásárlásra, ruházkodásra, utazási költségekre, a munkahelyi étkezésre vagy éppen a szórakozásra. Ez a módszer kicsit régimódinak tűnhet, de sokat segít a tudatosabb vásárlási szokásaid kialakításában, hiszen nap mint nap látod és követheted, milyen ütemben fogy a pénzed.

Csatos Erika, az Álomjövő Tanácsadó Iroda vezető pénzügyi mentora
Fotó: Pejkó Gergő

Tervezd meg a bevásárlásaidat!

Ez lehetőséget teremt arra, hogy vásárlás előtt átnézd, mit, hol tudsz megvásárolni akciósan. A nagy üzletláncok klubkártyás rendszerei vagy a GLAMOUR-napok számos kedvezményt kínálnak, akár személyre szabott kuponok vagy állandó akciós napok formájában. Időzítsd ilyen kedvezményes napra a havi vagy heti bevásárlásaidat, sok ezer forint megtakarítást jelenthet a hónap végére. A bevásárló listáddal a boltban is megóvod magad az impulzusvásárlás okozta túlköltekezéstől. Számos hirtelen ötletből megvásárolt termékről otthon derül ki, hogy teljesen felesleges volt, mert már van belőle több. Az élelmiszerek vásárlása során figyelj a mennyiségekre is, annyit vegyél, ami el is fogy, és pár nap múlva nem landol a kukában. Sajnos mi, magyarok előkelő helyen állunk az élelmiszerek pazarlásában. Egy nagyobb értékű termék megvásárlására mindig aludj egyet, azaz adj időt magadnak, mert lehet, hogy másnap már simán rájössz, hogy nincs is rá igazán szükséged.

Akciók? Kritikusan!

Fontos szabály, ha olyan dolgot veszel meg akciósan, amire nincs szükséged, az nem megtakarítás, hanem felesleges pénzkidobás. Másrészt mindig nézz utána, hogy az ár valóban akciós-e és nem szemfényvesztés az egész.

5 spórolós alkalmazás, ami megmentheti a pénztárcádat

5 spórolós alkalmazás, ami megmentheti a pénztárcádat

Ellenőrizted már az előfizetéseidet?

Akár ezreket tudsz megspórolni azon, ha szemmel tartod a telefon vagy a tv-csatornák előfizetési csomagjait. Biztos, hogy szükséged van kétszáz tévécsatornára, Netflix és az HBO előfizetésre is egyszerre? Ellenőrizd a bankszámládhoz tartozó költségeket is, és válts bátran másik számlacsomagra. Érdemes áttanulmányoznod, hány fizetős applikációd van, ha huzamosabb ideje nem használod ezeket, inkább mondd vissza ezeket.

Bizonyosodj meg a biztosításokról!

Legyen szó autóról, lakásbiztosításról vagy a baleset-, betegségbiztosításról, időnként érdemes ezeket is átvizsgálni! Itt nemcsak az ár a lényeges, hanem az is, hogy baj esetén a megfelelő védelmet nyújtják-e. Ebben a témában azért jó szívvel javasoljuk, hogy vedd igénybe biztosítási tanácsadó segítségét!

Többet ésszel, mint ételrendeléssel

Igen, tudjuk, nehéz munka után rászánni magad arra, hogy még vacsorát is főzz, de hidd el nemcsak egészségesebb, hanem sokkal olcsóbb is, ha nem pizzát rendelsz, hanem te magad készíted el az ételed. Érdemes egyszerre több adagot főzni, és a másnapi ebédet is megoldani ezzel, de le is fagyaszthatsz belőle néhány adagot.

A pénzügyi tudatosság már fontosabb lesz a jövőben:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 kérdéses kvíz, amit csak a legnagyobb Stranger Things rajongók tudnak helyesen kitölteni

8 kérdéses kvíz, amit csak a legnagyobb Stranger Things rajongók tudnak helyesen kitölteni

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)