Nekem is érdemes lehet állampapírt vennem a megtakarításomból?

Az utóbbi időben felértékelődött az állampapírok szerepe a megtakarításokban, mivel ez az egyetlen kockázatmentes befektetés, ami az infláció felett kamatozik. Tehát a címben feltett kérdésre biztosan "igen" a válasz. Érdemes azonban megismerkedni a részletekkel is, és ez alapján eldönteni, hogy beszállsz-e az állam finanszírozásába.

Nekem is érdemes lehet állampapírt vennem a megtakarításomból?
Fotó: Shutterstock/GLAMOUR

Hatalmas kamatokkal hirdetik mostanság az állampapírokat, évi 11,32 és 11,75 százalékos kamatot kínálva. Aki kicsit körbenéz a banki kamatok piacán, az láthatja, hogy 8 millió forintos befektetés alatt nincs jobb kamat, mint évi 10,25 százalék. Az állampapír tehát utcahosszal vezet. Ez ráadásul behozhatatlannak látszik, hiszen a bankbetétek irányadó kamata, a jegybanki alapkamat megállt 13 százalékon. Ennél a bankok csak kevesebbet ajánlhatnak, ami kamatadóval számolva legfeljebb évi 11 százalék.

Állampapír előnyök

Az állampapírok behozhatatlan előnyét azonban nem csak maga a kamat jelenti. A 2019. június 1-től kibocsátott állampapírok kamatadó-mentesek, így a kamatukból az állam nem csípi le azt a 15 százalékot, amit a bankbetéteknél igen. Az állampapíros befektetések - a Magyar Államkincstárnál számlát nyitva - mentesek a pénzügyi tranzakciós illeték alól, ami 0,3 százalék a teljes összegre vetítve (a felső határa egy tranzakcióra nézve 10 000 forint). De nem csak maguk az állampapír vásárlások mentesek az illeték alól, hanem már az is, ha a befektetendő pénzed átutalod a kincstárhoz, vagy felszabaduláskor visszaküldöd a bankszámlára onnan. Azaz legalább 3-szor 0,3 százalékkal kevesebbet fizetsz.

A banknál általában minimumösszeghez kötik a befektetés alsó határát. Az állampapír ezzel szemben már 1 forinttól is megvásárolható lehet (konstrukció-függő). Végül, a bankok erős büntető jellegű levonásokat eszközölnek, ha idő előtt felbontod a lekötött betétet. Alapvetőnek számít ma már, hogy ilyenkor csak a pénzed kapod vissza, kamatot nem kapsz rá. Az állampapír ezzel szemben legfeljebb 1 százalékos idő előtti visszaváltási veszteséggel számolhatsz, amit a magas kamat kompenzál. A kamatot ugyanis időarányosan lejárat előtti visszaváltáskor is megkapod. Az állampapír a legbiztosabb kockázatmentes befektetésnek számít, hiszen a pénzed - és a kamat - visszafizetését az állam garantálja.

Így fektess állampapírba!

Ahhoz, hogy állampapírba fektethess, mindenekelőtt szükséged lesz egy értékpapírszámlára. Ezt a bankodnál is megnyithatod, de ha ezt a Magyar Államkincstárnál nyitod, akkor nem kell havidíjat fizetned, és a számláról történő utalás vagy készpénzfelvétel is díjmentes. A számlanyitáshoz be kell menned egy államkincstári kirendeltségbe, de egy előzetes regisztrációval és időpontegyeztetéssel meggyorsíthatod a folyamatot. Ne felejts elkérni internetes hozzáférést (WebKincstár, MobilKincstár), hiszen ezekkel otthonról, vagy bárhonnan kényelmesen és önállóan intézheted az állampapír vásárlásaidat. Ha minden megvan, már csak át kell utalnod az értékpapírszámládra a befektetendő pénzt a bankodból, és máris megkezdheted az állampapír vásárlásokat.

Egymilliós megtakarításom van, hogyan őrizhetem meg az értékét?

Két állampapír fej fej mellett

A teljes állampapír választék először elijesztő lehet, azonban a kamatok rangsorolásával hamar meg fogod látni, hogy az érdemi választék a kamatok miatt kettőre szűkül le jelenleg. Az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Ez jelenleg évi 11,75 százalékos kamatot fizet 2023. március 21-ig. Utána a 2022-es évi infláció mértékével fog kamatozni 2024. márciusáig, amihez plusz 0,75 százalék kamatprémium jön hozzá a 4 éves (2027-ben lejáró) és 1,5 százalék kamatprémium a 6 éves (2029-ben lejáró) állampapírokra. A Prémium Magyar Állampapírt már 1 forinttól megveheted, és ha idő előtt szeretnéd visszaváltani, akkor 1 százalékos veszteséggel tudod megtenni ezt. Az időarányos kamatot azonban ilyenkor is megkapod, ami ellensúlyozza a veszteséget.

A másik a Bónusz Magyar Állampapír. Ez a 3 éves papír jelenleg évi 11,32 százalékos kamatot fizet 2022. december 30-ig. Utána egy másik állampapír, a diszkont kincstárjegy meghatározott módon számított piaci hozamával fog kamatozni, melyet 3 havonta aktualizálnak. Illetve erre a kamatra még évi 1 százalékos kamatprémiumot is ad az állam pluszban. A Bónusz Magyar Állampapírt is megveheted már 1 forinttól, idő előtti visszaváltáskor pedig 1 százalékos veszteséggel számolhatsz. Az időarányos kamat itt is ugyanúgy jár, mint a másik állampapírnál.

Jelenleg nehéz megmondani, hogy melyik papír fog jobban fizetni, hiszen az egyik az inflációnál picit magasabb, a másik a piaci kockázatmentes hozamszintnél magasabb kamatot fizet. A kettő között valószínűleg nem lesz túl nagy különbség, de ami a Bónusz malmára hajthatja a vizet, az a gyorsabb piaci hozamszint követés. Itt ugyanis nem évente egyszer, hanem 3 havonta igazodik a kamat a piachoz. Ugyanez a hatás az infláció csökkenő fázisában már előnytelen lesz: a Prémium kamatszintje ugyanis 1 évig kitart majd az előző évi inflációval arányos hozammal, vagyis a piaci kamatszinthez képest többlethozamot biztosít majd.

A kettő közül neked kell döntened, de azt is megteheted, hogy megosztod a kockázatot és a pénzed egyik felét az egyik, a másikat a másik állampapírba fekteted. Így amelyik jobban teljesít a kettő közül, annak többlethozama kicsit kompenzálja majd a másik gyengébb hozamát.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és szakértője abban hisz, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

Segítünk, hogy minél több tudatosabb döntést hozhass a pénzügyeidben is:

Ez is érdekelhet

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói