„Úgy nőttem fel, hogy a pénz nem a legfontosabb, őt viszont pénzkeresetre tréningezték”

Ha komolyan gondolsz egy kapcsolatot, ne menj be a "pénz egyelő tabu" zsákutcába. Nagyon nehéz ugyanis kijönni onnan, amikor a kapcsolat tényleg komolyra fordul és összekötitek az életeteket. Nem egy kapcsolat megy tönkre a pénz miatt. Ha meg akarod előzni, hogy vége legyen köztetek a szerelemnek, most figyelj!

A pénz nem feltétlenül zavar be a párkapcsolatokba, ha okosan kezelitek
A pénz nem feltétlenül zavar be a párkapcsolatokba, ha okosan kezelitek
Fotó: Getty Images/Archive Holdings Inc.

Eszedbe ne jusson rossz hangulatodban, amikor hazaérsz a megerőltető nap után letámadni a kedvesed, hogy miért vette meg azt a fölösleges kütyüt, amikor a számlákat is alig tudjátok kiköhögni. Egy nyugodt pillanatod sincs? Dedikáljatok egy napot csak annak, hogy megbeszéljétek a pénzügyeket és a terveiteket! Készítsetek közösen költségvetést!

Érts meg a motivációját!

Fontos, hogy tudd és értelmezd is, hogy mit tanult otthon, hogyan áll a pénzkérdéshez. Én egy olyan családból jöttem, ahol bár nem vetett fel bennünket a pénz, mindig elhangzott: „A pénz nem a legfontosabb dolog az életben.” Éppen ezért kevés is bennem a motiváció, hogy még többet keressek, még jobban átgondoljam a befektetéseimet, a megtakarításaimat. A férjem épp az ellenkezője. Náluk központi kérdés volt az, hogy legyen tartalékuk, hogy olyan munkát válasszanak, amivel jól lehet keresni. Kész is a konfliktus, hiszen ő úgy érezheti, én visszahúzom, gátolom a terveit. Fontos, hogy megbeszéljétek, hogyan tud egymáshoz közeledni a két alapállás, és a közös jövőtök épülésére koncentráljatok. Például közösen kitűzzétek azt a százalékot a keresetetekből, amihez nem nyúltok és félreteszitek. Mindkettőtöknek örömet okoz majd a gyűjtögetés, hiszen közös eredménynek tűnik majd, és hosszú távon biztonságérzetet is ad.

Modern munkamegosztás

Általában a nők a kis pénzek kezelésében sokkal jobbak, mint a férfiak. Persze ez sem törvényszerű, és nem is szerencsések a nemi sztereotípiák! Ha te gondoskodsz a bevásárlásról, akkor tényleg praktikus, hogy te légy a felelős a hétköznapi kiadásokért, a párod pedig gondolkozzon (persze veled megbeszélve) a befektetéseitekről, a hosszú távú stratégiákról. Ilyenekre gondolok, mint érdemes-e lakást béreljetek, vagy inkább vegyetek fel kölcsönt, milyen befektetési papírokban gondolkozzatok.

Egymilliós megtakarításom van, hogyan őrizhetem meg az értékét?

Ha fordítva van, és ő jobb a bevásárlásban, te meg a hosszú távú tervekben, akkor csináljátok úgy, hogy ne foglalkozzatok azzal, hogy mi volt szokás a szüleitek idejében! A világ meglehetősen sokat változott, és ma már teljesen elfogadott, ha a férfi marad otthon a gyerekkel, és ha ő jobb a lakberendezésben és a többi! Figyeljetek oda arra, hogy a havi húszezer-ötvenezer forintnyi megtakarítást is érdemes hosszú távon nem a bankszámlán tárolni, hiszen ott semmit sem kamatozik. Ha kidolgoztátok a mindkettőtöknek megfelelő stratégiát, jó, ha mindenkinek van egy területe, amit sikerre vihet. Ez is a sikeres kapcsolat egyik összetevője lehet. Ha jól csinálja a területét, ezt köszönd is meg neki, és ismerd el az ügyességét. Neked is jól esik majd, ha ő ezt teszi. Egy kapcsolat adok-veszek és a jó kapcsolatban ezek mindig egyensúlyban vannak. Ezt sose feledd!

Mi a jó párkapcsolat titka? Van pár tippünk!

Ez is érdekelhet

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói