3+1 tanács, amit a barátaidnak adhatsz, ha másokhoz hasonlítgatják magukat

2020.november.17.

Szinte már népbetegségnek számít, hogy másokhoz hasonlítgatjuk önmagunkat. Legyen szó a kinézetünkről, személyiségünkről, a munkánkról vagy akár a kapcsolatainkról - sokszor beleesünk abba a hibába, hogy más emberekkel állítjuk szembe önmagunkat. A közösségi média erre csak rátesz egy lapáttal, hiszen ott nap mint nap jönnek velünk szembe olyan emberek, akiknek az életét sokszor irigyeljük.

3+1 tanács, amit a barátaidnak adhatsz, ha másokhoz hasonlítgatják magukat
Fotó: Shutterstock

A plus-size forradalom eljövetelével enyhíteni tudtunk a szorongásainkon, és szerencsére egyre több olyan oldal jött létre, amelyek megpróbálják megértetni az emberekkel, hogy igenis normális, ha mások vagyunk, mint a többi ember: egészen pontosan ez tesz minket különlegessé, és egyedivé. Azonban sokan nem tudnak megbirkózni a szorongással, hiszen a közösségi média nap mint nap a "tökéletességet" hangsúlyozza. Rengeteg ember élhet a környezetünkben, aki hasonló problémával küzd. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljük a szituációt, és ne rontsunk a helyzeten. De mit tehetünk ha egy barátunk állandóan hasonlítgatja magát másokhoz?

1. Ne tagadd az ő véleményét, hanem kérdezz!

Amikor egy barátnőd a közösségi oldalakat böngészi és valakire rámutat, hogy ő mennyire sikeres, mennyire formás és bárcsak ő is ilyen lehetne, a legrosszabb amit tehetsz, hogy elkezded ezért őt lehurrogni. Ilyenkor egyáltalán nem megoldás az, hogy azt mondod neki: ,,Jajj, olyan hülye vagy. Hiszen te sokkal szebb vagy mint ő. A szakértők szerint ilyenkor a legjobb, ha finoman rávilágítjuk arra, hogy magától jöjjön rá: nem kéne másokhoz hasonlítgatnia magát. Felteheted neki például azt a kérdést, hogy mit gondol, ő mitől olyan izmos, mitől olyan sikeres. Mit tett le az asztalra szerinte, hogy ilyen sikereket ért el. Kérdezd meg tőle, hogy miért néz fel erre a személyre.

2. Mutass neki egy másik szemszöget!

Inkább arra érdemes felhívnod a barátnőd figyelmét, hogy mennyire toxikus lehet az, ha másokhoz hasonlítgatja magát ahelyett, hogy az önbizalmát próbálnád növelni. Mondd el neki, hogy azt tanácsolod, hogy legyen sokkal kevésbé kritikus önmagával szemben, és próbáljon a jó tulajdonságaira koncentrálni, ahelyett, hogy kiemelné azt, hogy ő miben nem jó.

3. Vedd rá, hogy nézze a dolgok jó oldalát

Az első pontban említett példa valószínűleg egy figyelemfelhívás arra, hogy dícsérd meg őt, és tagadd azt, hogy mennyire nincs igaza abban, hogy az az Instagram modell mennyivel jobb nála. Ami fontos, hogy ilyenkor ne a böngészett személyt hurrogd le, hanem a barátnődnek bókolj. Azaz, ha ő rosszul érzi magát, mert nem annyira formás, mint a képen látott modell, akkor mondd el neki, hogy mennyire büszke vagy rá, hogy a munkahelyén/egyéb területen ő viszont milyen sikereket ér el.

+1 Kérd meg, hogy olyan oldalakat kövessen, amelyek inspirálják!

Nem biztos, hogy a jelenlegi helyzetben az a legjobb, ha a Hadid testvéreket nézzük, és azt látjuk, hogy milyen jól elszórakoznak a karantén alatt a hatalmas medencés villájukban egy szál bikiniben. Fontos, hogy a barátnődnek azt tanácsold, hogy inkább olyan oldalakat kövessen, amelyek inspirálják őt, nem pedig lehúzzák az önértékelését.

Ez is érdekelhet

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

Ilyen látványos kabátot már rég viselt Katalin hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?