4 egyszerű trükk a délutáni fáradtság ellen

2015.június.9.

Mindjárt délután három van? Akkor hamarosan üdvözölheted a délutáni ólmos fáradtságot. Ismerős? Ha igen, akkor ezek a remek trükkök neked szólnak! Előre szólunk, a kávé nincs köztük.

4 egyszerű trükk a délutáni fáradtság ellen
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

1. Itt az ideje a rock and rollnak!
Oké, nem kell feltétlenül rockzene ahhoz, hogy felébredj, ugyanis bármilyen típusú zene fölpörget, ha kezdesz elfáradni délután. Egy kutatás szerint azok, akik zenét hallgattak munka közben, több mint 80%-kal pontosabbak és gyorsabbak voltak, mint azok, akik nem hallgattak zenét. A kutatók szerint ez azért van, mert a zene az agyban a megfelelő koncentrációért is felelős limbikus rendszerre hat. Attól függetlenül, hogy bármely általad kedvelt stílus jó hatással van a koncentrációra, vannak kifejezetten a koncentrációra kifejlesztett zenék. Az egy hónapig androidra és iOS-ra is ingyenes focus@will applikáción pont ilyen zenéket találsz! Próbáld ki \ (www.focusatwill.com ), és írd meg nekünk, működött-e nálad!

2. Rajzolgass egy kicsit!
Elsőre talán szkeptikus leszel ezzel a trükkel kapcsolatban, de mi kipróbáltuk, és működött. Ha úgy érzed, képtelen vagy koncentrálni és legszívesebben az íróasztalodra borulva szunyókálnál, inkább vegyél elő egy darab papírt, és rajzolj a közepére egy ábrát. Ez lehet bármi: virág, ember, állat. Ezt követően az ábra köré írd fel az összes olyan szót, ami eszedbe jut a rajzodról. Szánj a feladatra három-öt percet, és tapasztalni fogod, hogy utána frissebb leszel. Ez azért van, mert ha arra kényszeríted az agyad, hogy minél gyorsabban minél több szóra asszociáljon, pár perc alatt újra felfrissül, és képes leszel megfelelően koncentrálni.

3. Vajon mit csinálnak két emelettel feljebb?
Gyakran a dohányosok azért élénkebbek és tudnak jobban koncentrálni, mert időről-időre kimennek a szabad levegőre, míg a nem dohányzók ezt nem teszik meg. Pedig kétóránként 5-10 percre elhagyni az asztalodat nem csak egészséges, de föl is pörget. Gyakran már a helyváltoztatás és az, hogy pár percre nem arra a feladatra koncentrálsz, amivel küzdesz éppen, plusz nem a képernyőt bámulod, rengeteget segít, hogy fölfrissüljön az elméd. Ami még szintén hatalmas segítség az, ha az izmaidat is megmozgatod. Ha nem tudsz kimenni a levegőre, akkor lépcsőzz egy kicsit. Szaladj le vagy föl pár emeletet – bármi, ami egy picit fölpumpálja a pulzusod és megmozgatja az izmaidat, föl fog frissíteni, és ehhez igazán elég egy-két perc.

4. Fárasztó a képernyőd?
Alapszabály, hogy 20 percnél tovább nem szabadna egyfolytában a számítógép képernyőjét bámulni, de sajnos kevesen tartjuk be. Pedig az úgynevezett Computer Vision Syndrome (számítógép előtti munkavégzés okozta szindróma) egy nem éppen kellemes tünetegyüttes, amely többek között látászavarral, szemszárazsággal, szédüléssel, fejfájással és fáradtsággal járhat, és rengeteg embert érint – szinte mindenkit, aki gép előtt dolgozik. Ahhoz, hogy elkerüld a túl hosszas képernyőbámulás káros hatásait, tartsd be az úgynevezett 20-6-20 szabályt. Ez azt jelenti, hogy minden számítógép előtt töltött huszadik percben fordulj el a képernyőről, keress egy kb. 6 méterre lévő tárgyat, és bámuld azt 20 másodpercig. ha ezt betartod, megelőzheted ezt a kellemetlen állapotot.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Megtalál a szenvedély - december 3.

Napi horoszkóp: Megtalál a szenvedély - december 3.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói