4 tipp, hogy könnyedén át tudd vészelni a repülést

2015.május.2.

Ugye, te sem akarsz a vakációd első napján kifacsart citromként heverni az elsötétített hotelszobában? Ha megfogadod tanácsainkat, még egy hosszabb repülőutat is könnyebben viselsz el, és már a nyaralásod első percétől belevághatsz a kalandokba!

1. Igyál, igyál, igyál!
Természetesen nem arra gondolunk, hogy alkohollal tompítsd a repülés miatti félelmeidet. Sőt: jobban is teszed, ha a kávétól, alkoholtól és bármely vízhajtó hatású italtól tartózkodsz, és inkább tiszta vizet és gyümölcslevet döntesz magadba. Normális körülmények között 30-50%-os páratartalomhoz vagyunk szokva, 9-10 ezer méteres magasságban azonban mindössze 5%-os a levegő páratartalma. Ez még a legszárazabb sivatagot is túlszárnyalja! Azt ajánljuk, a normális napi másfél-két liternyi folyadékot repüléskor toldd meg óránként 2 és fél deci plusz folyadékkal. Ha mégsem bírod ki, hogy koccints egy pohár pezsgővel a vakáció örömére, öblítsd le dupla mennyiségű vízzel, és ne feledd, hogy ebben a magasságban könnyebben is csípsz be.

2. Egyél fagyit és paradicsomot
Gondolkodtál már azon, miért tűnik olyan ízetlennek a gépen felszolgált étel? Nos, német kutatók úgy találták, hogy tízezer méteres magasságban az ízlelőbimbóink sokkal rosszabbul működnek, így az ételek egy része sokkal kevésbé tűnik zamatosnak. Van azonban két dolog, amit biztosan finom marad: a fagyi és a paradicsom (ez utóbbi lé formában még folyadékpótlásnak is kitűnő, és a legtöbb gépen felszolgálják).

3. Vigyázz a vírusokkal
Érezted már magadat náthásnak, miután egy hosszú repülőutat követően földet értél? Ennek oka többnyire a légkondicionálóban rejlik. Szervezeted elsődleges védelmi vonala a vírusokkal szemben az orrodban található nyálkaréteg. Ezt azonban többórás utazás alatt a repülő légkondija kiszáríthatja, így sérülékenyebbé válsz a vírusokkal szemben. Vigyél a gépre fertőtlenítő kendőt, és használd a mosdó után, illetve evés előtt. Ezen kívül nagyon jó, ha orrcsepp is van nálad, amiből csepegtess egy kicsit, ha érzed, hogy kezd kiszáradni az orrod.

4. Sétálgass kicsit
Hosszabb utak során, különösen, ha alszol vagy filmet nézel, előfordulhat, hogy több órán át ülsz. Négy óránál hosszabb mozdulatlanság azonban már lassíthatja testedben a vér áramlását, ami bizonyos esetekben trombózist is okozhat. Különösen akkor figyelj, ha olyan gyógyszert - például fogamzásgátlót – szedsz, amely ugyancsak trombózisra hajlamosíthat. Minimum négyóránként mozgasd meg kicsit a lábaidat, például végezz bokakörzéseket, vagy sétálj el a mosdóig (ha eleget iszol, ezt talán nem is kell erőltetned).


Ez is érdekelhet

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói