Ezek a dolgok befolyásolnak a párválasztásban

2021.április.3.

Vajon milyen megfontolások vezérelnek minket abban, hogy kit választunk párunknak? Az evolúciós pszichológia szerint az alábbiak.

Ezek a dolgok befolyásolnak a párválasztásban
Fotó: Getty images/Glamour

1. Hányas voltál bioszból?

Az evolúciós nézőpont szerint párválasztási szokásainkat az vezérli, hogy saját génjeinket a leghatékonyabban örökíthessük tovább, és utódunknak a legjobb életkörülményeket biztosíthassuk. Tehát igyekszünk jó genetikai állományú partnert választani, aki elég termékeny, és lehetőleg jó szülő is. Így tehát az tetszik nekünk a másikban, ami arra utal, hogy egészséges, termékeny, jó szülő és a lehető legjobb minőségű utódot tudjuk vele létrehozni. Ezért méregetjük elismeréssel az izmos férfi feneket, amely a szexuális aktus során mélyebb behatolást tesz lehetővé, vagyis növeli a megtermékenyítés esélyét, a férfiak pedig ezért imádják a magas ösztrogénszintre utaló nőies vonásokat – pici orr, pici áll, széles csípő, keskeny derék -, a jó immunrendszerre utaló hibátlan arcbőrt, és ezért kedvelik jobban a kedves és önzetlen viselkedést. Ezzel szemben részünkről egy kis rosszfiúság még izgalmas is egy férfiban, hiszen ez – akárcsak a testmagasság és a jelentős anyagi erőforrások birtoklása – azt mutatja, kiszemeltünk domináns, vagyis jó eséllyel szintén domináns, ezáltal a túlélésre alkalmasabb utódunk születhet tőle.

2. Az a bizonyos derék-csípő arány

Mivel az emberi szaporodás a nők termékenységén múlik, a férfiak – legalábbis a kísérletek ezt mutatják – szinte tökéletesen működő detektorral rendelkeznek a megfelelő derék-csípő arány felmérésében. Több kísérlet is bebizonyította, hogy a férfiak testalkattól függetlenül átlagosan vonzóbbnak tartják azokat a nőket, akiknek a centiméterben mért derékbőségüket a csípőbőségükkel elosztva 0,7 körüli arány jön ki – ez mutatja ugyanis, hogy az illető nőnek elég kerek a csípője és elég karcsú a dereka, vagyis ránézésre elég termékeny. A kísérlet még vak férfiak esetében – akik tapogatással ellenőrizték, mennyire találnak vonzónak egy nőt – is ugyanezt az eredményt hozta! Tökéletes ember valószínűleg nincs, és majdnem tökéletes is kevés, ezért aggodalomra semmi ok: a nem tökéletes hátsójú férfi és a nem perfekt derék-csípő aránnyal megáldott nő sem marad egyedül: a lényeg, hogy párválasztási lehetőségeihez mért stratégiát válasszon!

3. Tényleg van szerelmi bájital?

Néhány évvel ezelőtt került be a köztudatba a feniletilamin nevű vegyület, melyet a szervezet termel, és amely a kutatók szerint azért az érzésért felel, melyet összefoglalva szerelemként szoktunk meghatározni. Természetesen sok más egyéb hormon és neurotranszmitter is szerepet játszik a szerelemben. Az oxytocin például a kötődést erősíti, és szülés, szoptatás, illetve orgazmus hatására is termelődik, elősegítve az utódunkhoz és szeretőnkhöz való kötődést. Talán így érthetőbb, miért tudunk őrülten odalenni lehetetlen alakokért, akikkel fantasztikus a szex – minél több orgazmust éltünk át velük, annál valószínűbb, hogy kötődni kezdtünk hozzájuk. Ha létezik tehát szerelmi bájital, az vélhetően az oxytocin és a feniletilamin keveréke – kár, hogy kívülről nem igazán lehet őket bevinni. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a megfelelő időzítés is fontos: a feniletilamin ugyanis csak körülbelül négy évig termelődik, és ugyanazon ember iránt soha többé nem fog, vagyis jobb, ha nem válunk tőle függővé, különben lőttek az élethosszig tartó monogámiának!

4. Szaglássz utána!

Talán senki számára nem meglepő, hogy rengeteg kísérlet igazolta már, képesek vagyunk pusztán szagok alapján kiválasztani, kit találnánk vonzónak. Bizonyára mindenkinek van olyan emléke, hogy majd megőrült az imádott férfi illatáért, ahogyan olyan is, hogy valakivel azért nem randevúzott szívesen, mert nem állhatta a parfümön is átütő, kellemetlen szagát. (Talán meglepő, de elképzelhető, hogy még a számunkra legtaszítóbb szag is lehet másnak vonzó). Több kísérlet bizonyítja, hogy pusztán a férfiak pólóit szagolgató nők a számukra legkellemesebb illatúaknak azokat a férfiakat választották, akikkel később vizsgálatok is igazolták az optimális genetikai összeillést. Persze, a szagok alapján nem csak arra következtetünk, kivel lehetne egészséges utódunk, hanem arra is, ki termékenyíthetne meg minket a legnagyobb valószínűséggel. Egy kísérletben ismét pólót szagoltattak a vállalkozó kedvű nőkkel, és kiderült, hogy akik éppen ovuláltak, vagyis termékeny napjaikban voltak, a magas tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak illatát találták vonzóbbnak. Egy másik, a U.C.L.A Egyetemen 2012-ben végzett kutatás szerint a férfiak is vonzóbbnak találták azoknak a nőknek az illatát, akik éppen ovuláltak, más kutatások pedig azt bizonyították, hogy a nők öntudatlanul is kihívóbban viselkednek és öltözködnek a hónapnak azokon a napjain, amikor a legnagyobb az esélyük a teherbe esésre.

5. Nem a búgó hang a legszexibb?

Talán a szagoknál is érdekesebb, hogy néhány abszolút vonzónak tartott vonás vagy szépségtrükk bizonyos vizsgálatok szerint nem feltétlenül az. Egy kutatás egyértelműen arra az eredményre jutott, hogy a férfiak a magasabb hangszínt vonzóbbnak tartják, mint a mélyet, vagyis aki arra gyúr, hogy aranyos kis cincogása helyett elsajátítsa a tökéletes macskadorombolást, az lehet, hogy jobban jár, ha hagyja érvényesülni a sajátját inkább, még akkor is, ha a családi videók megtekintése közben kirohan a szobából, ha meghallja magát. A másik érdekesség, melyre szintén találtak bizonyítékot az, hogy a rózsaszín rúzst izgalmasabbnak tartják a férfiak, mint a vadítónak beállított vöröset.

Ez is érdekelhet

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke