5 nő, akik megállták a helyüket az informatikában

2019.július.8.
5 nő, akik megállták a helyüket az informatikában
Fotó: Shutterstock

Marissa Mayer

Marissa gyerekkorábban balettozott és zongorázott, amik megtanították neki azt a megfontoltságot és precizitást, amire későbbi munkája során szüksége volt. Az iskolában már elkezdett érdeklődni a matematika és a tudományok iránt, vezetői képessége pedig már abban megmutatkozott, hogy sok iskolai klubnak ő volt az elnöke. Kiváló eredménnyel végezte el a Stanford Egyetemet és 12 állásajánlattal lépett ki a való életbe. 1999-ben csatlakozott a Google-hoz, ahol már először a mérnökökből álló csoportot kellett felügyelnie, eközben kiváló kódoló volt és fejlesztéseket írt. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy beválasszák aközé a három ember közé, akik a Google AdWords-ért voltak felelősek. Számos díjra jelölték, emellett programozást is tanított a Stanford Egyetemen. Ez már önmagában is hatalmas teljesítmény, de a java még csak ezután kezdődött.

Marissa a Yahoo! vezérigazgatója lett, ahol több változást is beiktatott, például gyűjtötte az ott dolgozók panaszait és amikor összegyűlt 50 szavazat egy témában, azt kötelezően megtárgyalták. Későbbi terhessége alatt otthonról dolgozott, majd kisfia születése után kialakított egy úgynevezett "mama szobát" az irodában és megváltoztatta a Yahoo! szülési szabadságát: nem elég, hogy meghosszabbította, de bónuszt is adott a szülőknek.

Fazekas Barbara

A magyar nevek között sem kell sokáig kutakodnunk, ha olyan nőt szeretnénk találni, aki jelentőset alkotott az informatikában. Fazekas Barbara marketing vezetőként többek között a KÜRT Akadémián és az Antavónál azért küzdött, hogy az oktatási és konferencia termékek minél több emberhez eljussanak. 2015-ben társalapította a Green Fox Academy oktatási intézetet, 2018-ban pedig az Informatikai Vállalkozások Szövetségénél lett az oktatási
munkacsoport vezetője.

Balogh Mázi Mária

Mária ma a Baconsult angyalbefektetéssel és startupok mentorálásával foglalkozó cég projektmenedzsere, amit közösen visznek férjével, Balogh Péterrel. Sikeres cégük a bizonyíték arra, hogy egy házaspár a munkában is megtalálhatja a tökéletes összhangot. Péter az NNG társalapítója és tulajdonosa, emellett ő alapította az egyik első mobil játékcéget, a PDAmillt. A Baconsult mellett Mária nevéhez is több sikeres project fűződik. A Statlogicsnál korábban nagybanki rendszerek fejlesztésében vett részt programozóként, később projektvezető lett és olyan pénzintézeteknek is végezte ezt a munkát, mint az OTP, az orosz Rusfinance vagy a grúz Bank of Georgia. A Dorsum nevű cégnél olyan projekteket is neki köszönhettek, mint az OTP Smartbróker vagy a Magyar Posta applikáció. Mária nem csak azt bizonyította, hogy egy nő is lehet elképesztően sikeres az informatikai szakmában, hanem kislányukat, Pannit is neveli, miközben a DreamJo.bs újgenerációs állásportál vezetése is az ő feladatkörébe tartozik.

Harcsa Veronika

Harcsa Veronika dzsesszénekesnőről sokan nem tudják, hogy majdnem informatikus lett belőle. Speciális matektagozatra járt, nagyon jól ment neki a matek, ezért egyértelmű volt számára, hogy műszaki informatikát fog tanulni az egyetemen. Mindig szerette a zenét, de kezdetben úgy tervezte, informatikusként fog dolgozni és csak a szabadidejében fog időt szánni a zeneművekre. Végül nem így lett, Veronika már több, mint 20 országban koncertezett és többek között a legjobb hangú énekesnek járó díjat is megkapta a 2007-es Fringe Fesztiválon. Amikor legközelebb hallod énekelni, jusson eszedbe, hogy ez a nő ma akár egy híres fejlesztő is lehetne!

Elizabeth Holmes

Természetesen a női informatikus között is lehetnek fekete bárányok, erre nem is lehet jobb példa Elizabeth Holmes, aki ha nem is pozitívan, de örökre beleégette a nevét az iparág történetébe. Elizabeth története szinte álomszerűen kezdődött, de a gyorsan jövő siker és tündöklés után nagyot kellett koppannia. Mindössze tizenkilenc éves volt, amikor otthagyta a Stanford Egyetemet és megalapította Theranos nevű startupját, amit egy jól csengő személyes sztori köré épített: Elizabeth egész életében rettegett a vérvételtől, ezért találta ki azt az amerikai egészségügyet felforgató ötletet, hogy eszközeik segítségével egyetlen szúrással, egy csepp vérből meg tudnak állapítani akár olyan betegséget, mint a rák. A lapokat hamar elözönlötték a cég találmányáról, az Edison nevű vértesztelő készülékről szóló hírek, Elizabeth arcát többek között a Forbes és a Fortune magazin címlapján is láthattuk. Bombaként robbant a hír, mikor fény derült arra, hogy az Edison készülék valójában nem képes elvégezni a feladatot, az eredmények megbízhatatlanok lettek. Elizabeth ellen, akit korábban a női Steve Jobsként emlegettek vádat emeltek és a Forbes, aki korábban bejelentette, hogy Holmes 4,5 milliárdot ér, megváltoztatta ezt az értéket nullára.

Ez is érdekelhet

Sosem cserélném le a párom egy vibrátorra, de attól még imádom

Sosem cserélném le a párom egy vibrátorra, de attól még imádom

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját