5 perc angol neked is jár!

2016. június 21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szalai Nóra kétgyerekes anyuka, sikeres üzletasszony és laptulajdonos. 5 Perc Angol nevű ingyenes nyelvleckéivel országszerte vált híressé. Próbáld ki te is!

5 perc angol neked is jár!
Fotó: ajkai dávid

Nóra sikerének legnagyobb bizonyítéka az 5 Perc Angol oldal több ezer lelkes felhasználója, akik ingyenes nyelvleckéken keresztül tanulhatnak meg magabiztosan kommunikálni angolul. Az övé volt az első olyan magyar nyelvoktató vállalkozás, amely megnyerte az első díjat a legjobb online angol nyelvlecke oldalakat díjazó Love English Awardson, megelőzve olyan honlapokat is, mint a BBC Learning English vagy a Voice of America Learning English. 2015-ben pedig ő kapta az Év Példa-kép közönségdíjat, mely szavazáson tehetséges, sikeres vállalkozókat ismernek el.

Tizenhét évvel ezelőtt szemtelenül fiatalon találtad meg álmaid munkáját, ráadásul szinte ezzel egy időben életed szerelmét is. Hogyan is történt mindez?
A férjem, Péter régi vágya volt egy hazai nyelviskola létrehozása, ahol a diákok az addig itthon megszokottól eltérően kis csoportokban, egyfajta szórakozásként sajátítják el az angol nyelvet. Akkoriban pont munkát kerestem, így amikor megláttam az iskola álláshirdetését, azonnal jelentkeztem. Péterrel szerelem volt első látásra, így attól a perctől nem csak a munka terén, hanem a magánéletben is elválaszthatatlanok lettünk, és együtt vezettük tovább a nyelviskolát. Pár évvel később hoztuk létre az ingyenes nyelvi lecke szolgáltatásunkat. Kezdetben a hozzánk járó tanulók vették igénybe, majd fokozatosan bővült a feliratkozók száma. Közben több könyvet is kiadtunk, és egy saját e-learning tanagyag gyártása után pattant ki fejünkből a magazin ötlete.

És persze azt ne hagyjuk ki a történetből, hogy mindemellett szültél két csodaszép gyereket, és több mint egy éve Szicíliából irányítjátok a céget. Hogyan lehet ezt koordinálni?
Egyáltalán nem okoz gondot, hiszen ketten a férjemmel látjuk el a különböző írói, szerkesztői, tördelői munkát. A digitális technikának köszönhetően mindegy, hogy mindezt Budapestről vagy Szicíliából irányítod. Az elmúlt évek alatt rengeteg téren kiképeztük magunkat, végül a nyelviskolát teljesen elengedtük. 2009 óta már csak a magazinnal, a weboldal napi frissítésével, tankönyvkiadással és a napi leckékkel foglalkozunk. Több külsős munkatársunk is van szerte a világban. Van, aki Spanyolországból, Amerikából dolgozik nekünk, és Magyarországon is van néhány állandó munkatársunk.

Meg lehet élni egy ingyenes nyelv- leckéket tartalmazó szolgáltatásból?

Az ingyenes nyelvleckék nem jelentenek bevételt. Sokan ezért azt hiszik, ez egy beetetés, pedig nem az. Ez tényleg nem kerül semmibe. A bevételi forrást nem ez, hanem a nyelviskola idején a tanfolyamokból származó bevétel, a kiadott könyvek különböző díjai, a havonta megjelenő magazin és a webshopunk forgalma jelenti. Ez egy rendszer, aminek egy nagyon fontos eleme az ingyenes nyelvlecke. Lehet, hogy adott esetben ezért nem fizet a hallgató, viszont ha megkedveli, nagy való-színűséggel előfizet a magazinra, megveszi valamelyik könyvünket vagy rendel a webáruházból. Ez persze nem kötelező, van, aki velünk tanul 12 éve, és még nem vett semmit.

Miben más a ti nyelvtanulási módszeretek a többitől?
Nálunk nincsenek kötöttségek, minden a szórakozásról és a játékról szól. Hiszünk benne, hogy így könnyebben lehet elsajátítani a különböző, olykor nehéznek tűnő nyelvtani szabályokat, és a szókincset is sokkal szélesebbre lehet bővíteni. Hiszem, hogy mindennek a kreativitás a mozgatórugója.

Mit gondolsz, talán a kötöttség, merevség lehet az oka, hogy itthon nagyon kevesen tanulnak felnőttkorban nyelveket?
Szerintem a legtöbb ember nyelvtanulás iránti érdektelensége a rossz tanítási módszernek vagy a nem megfelelő tanárnak köszönhető. Olyan nincs, hogy valakinek nincs nyelvérzéke! Mindenkit a saját érdeklődési körén keresztül kell megközelíteni. Ha megszereted a nyelvet, a játékos, szórakoztató feladatokon keresztül rengeteget tanulhatsz.

Te nem az az ember vagy, aki alig várja, hogy a nap végén hátradőljön. Áruld el, min dolgoztok most!
Állandóan pörgök, agyalok, szinte soha nem állok meg. Az új, olasz életünk kapcsán jött az ötlet, hogy mindent, amit itthon sikeres irányba tereltünk az elmúlt években, Olaszországban is felépítsünk. Most azon fáradozunk, hogy az 5 Perc Angolt az olaszok is megszeressék, emellett pedig egy új vállalkozáson is törjük a fejünket. Azt nem tudnám elképzelni, hogy csak arról szóljon az életem, hogy egész nap a tengerparton süttessem a hasamat.

Mi jelenti a legnagyobb elismerést?
Az elmúlt évek alatt rengeteg munkával, kitartással felépítettünk egy sikeresen működő vállalkozást, amelyben maximálisan önmagunk lehetünk, megvalósíthatjuk a vágyainkat. Csodálatos dolog, hogy ennyi év után sem veszítettük el a lelkesedésünket, és rengeteg emberrel sikerült megszerettetnünk a nyelvtanulást.

fotó: Ajkai Dávid, szöveg: Csáti Melinda, stylist: Kökény Nikoletta, smink: Szűcs Lilla/The Body Shop, fodrász: Pásztor László

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Nem gondoltam, hogy megérem a 17 éves kort” - Billie Eilish egy világnak segített megérteni, rendben van, ha nem vagyunk jól

„Nem gondoltam, hogy megérem a 17 éves kort” - Billie Eilish egy világnak segített megérteni, rendben van, ha nem vagyunk jól

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)