5 szúnyogriasztó növény, aminek a te kertedben is ott a helye

2020.július.9.

Szereted a nyári estéket a szabadban tölteni egy pohár finom bor társaságában, vagy imádsz kerti partikat szervezni, de mégis folyamatosan bosszúságot okoz, hogy megcsípnek a szúnyogok? Fogadjunk, hogy már most van rajtad néhány (tucat) szúnyogcsípés, ami az őrületbe kerget. Persze sokféle hatékony szúnyogriasztó létezik, amiket alkalmazhatsz, de gondoltad volna, hogy bizonyos, a kertedben is könnyen termeszthető növényekkel is sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a kellemetlen csípéseket?

5 szúnyogriasztó növény, aminek a te kertedben is ott a helye
Fotó: Rexfeatures

1. Bazsalikom

Igen, a bazsalikom nemcsak ízletes fűszernövény, hanem régóta hatásos rovarriasztóként is funkcionál. A legszebben akkor tudod termeszteni, ha hagyod, hogy folyamatosan természetes fény érje és nedvességet is biztosítasz számára. Időnként szedd is le a levelei egy részét; egyrészt azért, mert valóban remek fűszer sokféle ételhez, másrészt pedig azért, mert így biztosíthatod, hogy folyamatosan friss és szép bazsalikomleveleid növekedjenek.

2. Sétányrózsa

A sétányrózsa egy gyönyörű egynyári virág, ami a kolibrikat és a pillangókat vonzza, a szúnyogokat pedig taszítja. Színes virágával bármilyen kertet vidámabbá tesz. Sok napsütést, normális vízmennyiséget és műtrágyát igényel, szóval, ha csak egy kis kertészkedésre van időd, akkor is könnyen elboldogulhatsz vele.

Ezt EDD, hogy jobban aludj este!

Ezt EDD, hogy jobban aludj este!

3. Menta

A meta egy újabb nagyszerű opció arra, hogy ne csak a konyhádat színesítse, de a szúnyogok távol tartását is támogassa. Érdemes egy nagyobb cserépbe ültetned, mivel rendkívül gyorsan növekszik. Ezt követően már csak napsütésre és rendszeres öntözésre van szüksége.

4. Levendula

A levendula finom illata nyugtatóan hathat rád, a szúnyogokat viszont segíthet elüldözni. Nagyszerű díszítőeleme lehet a kertednek, a virágából pedig akár szörpöt vagy lekvárt is készíthetsz. Hogy szépen virágozzon, egy kis odafigyelést is igényel: szüksége van sok napsütésre és jó vízelvezető, homokos talajra, amit jó, ha rendszeresen felfrissítesz.

5. Citronella

A citronella évelő, kinézetében a póréhagymához hasonló növény, a legkedveltebb tulajdonsága pedig a szúnyogriasztó hatása. Egy kis öntözést és napfényt igényel, de alapvetően azt is elég nagy valószínűséggel átvészeli, ha néha elfelejted megöntözni. A legérdemesebb cserepekbe ültetned, hogy ne csak a haszna, de a megjelenése is szép legyen.

Ez is érdekelhet

Kell egy kis extra stílustrükk mára

Kell egy kis extra stílustrükk mára

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít