5 undoritó dolog, ami a lábfejeddel történhet

2018.december.8.

Ugye te sem tekintettél soha úgy a lábra, mint a test legtisztább részére? Minden alkalommal, amikor mezítláb járkálsz, számos baktériumot összeszedhetsz, cipőben pedig izzad a lábad.

5 undoritó dolog, ami a lábfejeddel történhet
Fotó: Shutterstock

Ne feledd, a lábadon fellépő problémák teljesen normálisak és kezelhetőek, csak semmiképpen ne hanyagold el őket. Most megtudhatod, milyen gondokkal nézhetsz szembe és hogyan kezelheted őket.

Bőr nőtt a körmödre

Amikor a bőr a köröm sarka felé kezd nőni, pirosságot és kellemetlenséget okoz, benövés lehet a vége. Vannak olyan esetek, amikor a problémát a nem megfelelő körömvágás okozza, de lehet, hogy természetből adódóan nő így.
Annak érdekében, hogy a körömbenövést megakadályozd, mindig kissé lekerekítve vágd le a körmeid. Ugyanolyan alakjuk legyen, mint a lábujjaid végének. a sarkokat pedig ne vágd le. Gyakran előfordul, hogy éles marad a széle, ami hetek múlva, de legkésőbb egy-két hónappal később benő a bőrbe, ami fertőzést okozhat.
Ha már megtörtént a baj, áztast a lábfejeid tíz percig meleg vízben és adj hozzá epsom sót, majd naponta kétszer használj antibiotikumos kenőcsöt. Feltaláltak azonban már egy olyan eljárást is, ami megöli a körömmátrix sejteket, így megakadályozva a növekedést. A terület lecsökken és az eljárás után néhány hétig kissé fájni is fog, de a végeredményért általában megéri átesni a beavatkozáson.

Fotó: giphy

Vastag, elszíneződött körmök

Ha a lábujjaidon szuper vastagok a körmök, nemcsak fájdalmat okozhatnak, hanem nagy eséllyel körömgomba is kialakulhat. A körömgomba egyébként legtöbbször cipőviseléskor alakul ki, hiszen szinte minden cipőben fellelhető gomba.

Nem vagy a legjobb formádban? Nem biztos, hogy te tehetsz róla

Nem vagy a legjobb formádban? Nem biztos, hogy te tehetsz róla

Ami jó hír, hogy a gomba nem veszélyes az egészségedre és nem terjed át más testrészeidre. Bár nincsenek élethosszon át tartó gyógymódok a gomba ellen, vannak azonban remek készítmények, melyek megakadályozzák a gomba újbóli kialakulását.

Fekete elszíneződés

Ezek a foltok leginkább futóknál, táncosoknál és olyanoknál fordulnak elő, akik többet ugrálnak az átlagembernél. A köröm beakadhat a cipő végébe, a vér alatt buborékfóliát hozhat létre, ez pedig fekete foltot okoz.
Ha látod, hogy nálad is kialakult, fogj egy steril tűt és szedd szét a foltot, hogy kijuthasson a folyadék. Ha nem mered elvégezni ezt a folyamatot, a bőrgyógyász is segíthet. Ha a körmöd leesne, használj antibiotikumos kenőcsöt, hogy megakadályozd a baktériumok növekedését. A lábaidat pedig áztasd be meleg epsom sós vízbe. Ezután ideális esetben a köröm normális módon újra megkezdi a növekedést.

Habos a vizeleted? Ezek a dolgok állhatnak a háttérben

Habos a vizeleted? Ezek a dolgok állhatnak a háttérben

Furcsa, húsos növekedés

Valószínűleg szemölcsökről van szó. Nem sokban különböznek a test más tájékain felbukkanható szemölcsöktől. A szemölcsöket a verrca vulgaris vírus okozza, elszaporodhat és elterjedhet a test más részeit is. A vírust különféle gyógyszerekkel lehet kezelni, sőt a kezelés elengedhetetlen. Amíg a szemölcsök kezelése tart, mérsékeld az A-vitamin bevitelt, mivel segít a bőr gyorsabb növekedésében.

Fotó: giphy

Repedezett, vérző lábujjak a talp felől

Nem, ez nem feltétlenül annak a jele, hogy több hidratálót kellene használnod. Inkább egy bizonyos tinea pedis nevű gombás fertőzésre utal, ami vörösséget és vérzést okozhat. A gomba három elemet igényel: sötétet, meleget és nedvességet. Gondolj csak bele: az edzőterem öltözőjében például nagyon könnyen összeszedheted.
Szerencsére a fertőzés jól kezelhető különböző kenőcsökkel. Ha észleled a tüneteket, egy hónapig naponta egy-két alkalommal kend be a felületet bőrgomba kezelésére kifejlesztett krémmel. Ami még nagyon fontos, hogy szüntesd meg a lábizzadást izzadásgátó spray-vel, hiszen ez az egyik legvalószínűbb bűnös a kialakulásért.

Ez is érdekelhet

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod