5 vészjósló jel, amire figyelned kell egy állásinterjú során

2019.június.27.

Abban biztosan egyetértünk, hogy az állásinterjú mindig kényelmetlen szituáció lesz. Új emberekkel találkozol és próbálod meggyőzni őket, hogy te vagy a legalkalmasabb az adott pozícióra. Jó benyomást kell keltened, olyannak, aki elhivatott, de emellett a saját érdekedet is hatásosan kell képviselned, és egyezkedned kell a jövendőbeli fizetésedről, mindezt pár percen belül. Tényleg feszültséggel teli szituáció.

5 vészjósló jel, amire figyelned kell egy állásinterjú során
Fotó: Shutterstock

Néha viszont nem csak az idegesség miatt érezheted furcsán magad egy állásinterjún, lehet a belsőd próbál üzenni neked, hogy nincs valami rendben ezzel a szituációval. Van néhány egyértelmű, de nem annyira feltűnő jel, ami vörös zászlóként próbál figyelmeztetni, hogy valami nincs rendben, és valószínűleg ezt a munkahelyet nem neked találták ki.

A jövendőbeli állásinterjúdon ezekre a jelekre kellene figyelned:

1. Elnyomva érzed magad

Magabiztosan, izgatottan és felkészülten mész be, ennek ellenére, amikor kijössz mérges, bizonytalan vagy. Mi történhetett? Néhány cég szándékosan kreál stresszes szituációkat az interjú alatt, ezzel felmérve a jelölt stresszkezelési, stressztűrő képességeit. Ez egy igazán megkérdőjelezhető módszer, és gyakran egyáltalán nem szakszerű. Felmerül a kérdés, ha ilyen a kezdet, milyen lesz a folytatás? Lehetséges, hogy ezen a munkahelyen állandóan megkérdőjelezik majd a hozzáértésedet, a munkád eredményeit? Állandóan védekezned kell majd? Ha munkáltató célja az önbizalmad megtörése lehet, és ezzel esetleg alacsonyabb fizetés elfogadására, vagy ésszerűtlen beosztás elvállalására akar rávenni. Az is lehet, hogy az elnyomás a munkahelyi kultúrájuk részét szolgálja. Ebben az esetben gondolkodj el a munkahelyed leváltásán.

2. Felesleges köröket járatnak veled

Gyakori a többfordulós állásinterjú, főleg, ha egy vezető pozícióra pályázik az ember. Előfordulhat ezek az interjúk végtelenné és értelmetlenné válnak, ami egyértelműen rossz jelnek vehető. Nem kellene ugyanazokat a kérdéseket megválaszolnod mindenkinek, aki a cégnél dolgozik. Nem kellene olyan interjúkra sietned, amikről elfelejtettek időben szólni neked, főleg akkor nem, ha a cég nem tud rendes visszajelzést adni számodra, és határozottan nem kellene ingyen dolgoznod csak azért, hogy bizonyítsd az alkalmasságodat. Ezek mind a szervezetlenség és a tiszteletlenség jelei. Gondolj bele, ha már most frusztráltnak érzed magadat, akkor milyen lesz a helyzet, amikor már ténylegesen ott dolgozol.

10 okos kérdés, amit feltétlenül tegyél fel egy állásinterjún

10 okos kérdés, amit feltétlenül tegyél fel egy állásinterjún

3. A kérdések túl személyesek

Az interjúvoló valószínűleg fog kérdezgetni a munkán kívüli életedről (hobbi, érdeklődési kör), ez rendben van, de semmiképpen nincs rendben, ha túlságosan személyes kérdéseket tesznek fel. Elvégre még mindig egy teljesen idegen ember vagy a számukra, és ők is neked, akinek semmi köze az anyagi helyzetedhez, a szexuális orientációdhoz vagy, hogy szeretnél-e a közeljövőben családot alapítani.

Mindig jusson eszedbe: "ezeket a kérdéseket nem vagyok köteles megválaszolni!" Jogod van megmondani az interjúvolónak, hogy ezeket a kérdéseket nem szeretnéd megválaszolni, mivel túl személyesek. Az ilyen kérdések legtöbbször diszkriminációra utalnak a szervezetben, és jobb átgondolni a cégnél való munkát.

6 módszer, hogy felülkeredj a stresszen

6 módszer, hogy felülkeredj a stresszen

4. Túlságosan könnyű

Amikor boldogan és pozitívan jössz ki egy interjúról, akkor nagyon nehéz kritikusan értékelni a szituációt, de fontos átgondolni, hogy miért érződött ilyen egyszerűnek az egész. Abban az esetben, ha a jövendőbeli állásadó könnyed érzést sugallt, jó kérdéseket tett fel és a követelményeik is megfeleltek az elképzeléseidnek, akkor gratulálunk, minden a legszuperebbül alakult!

Lehet azért tűnt egyszerűnek, mert az interjúvoló siettette az egészet, nem is érdekelte a szakértelmed vagy olyan kérdéseket tett fel, amit bárki meg tudott volna válaszolni? Ez arra utal, hogy a cég gyorsan fel akarja tölteni az üres pozíciót és bárkit felvesznek. Illetve az interjúvoló lehet nem is ért ahhoz a területhez, amire te mennél és ezért nem tud megfelelő kérdéseket feltenni.

5. Túlzottan sok a dicsőítés

Igen trükkös tud lenni az állásinterjú során, amikor fényezik a céget. Figyelj ezekre a kifejezésekre: "Szeretjük befejezni a dolgokat, nem számít az idő!" vagy "Nagy szenvedéllyel csináljuk a feladatokat, akár hétvégén is bejövünk!". Ez általában azt jelenti, hogy ezen a helyen elvárják, hogy feláldozd a munka - magánélet egyensúlyodat, és bármilyen szituációban nehéz lesz nemet mondani. Tegyél fel kérdéseket a túlórákról, a hétvégi beosztásról és az elvárásaikról a munkán kívüli elérhetőségeddel kapcsolatban. Győződj meg arról, hogy pontosan tudod mibe vágsz bele.

Egy állásinterjú nem csak az állást meghirdető meggyőzésére szolgál, hanem egy nagyon jó lehetőség a cég megismerésére is. Ha figyelsz a felsorolt jelekre, akkor ki tudod szűrni a számodra nem megfelelő vállalatokat, és képes leszel jobb döntéseket hozni a karrieredre nézve.

Ez is érdekelhet

Ezek az öngyilkosság jelei - így segíthetsz, ha ezt tapasztalod a környezetedben

Ezek az öngyilkosság jelei - így segíthetsz, ha ezt tapasztalod a környezetedben

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

G-Életstílus

Így leszel csinos és vonzó 38-as méret felett!

Így leszel csinos és vonzó 38-as méret felett!