5+1 dolog, amit az Instagram felhasználók valószínűleg nem tudnak az Instagramról

2018.október.6.

Elég nehéz ma már elképzelni, hogy voltak olyan idők, amikor még nem volt se Instagram, se másmilyen közösségi média felület. Ma már azonban a nagy divatházak is használják a platformot termékeik népszerűsítésére, és rengeteg influencer érintkezik itt a követőivel. Az Insta mára egy márkává vált, mely, mivel nagy eléréseket generál, szintén márkákat termel.

Instagram
Fotó: Shutterstock

Valószínűleg te is használod az oldalt, akár a magad szórakoztatására, akár, mert így kommunikálsz a követőiddel. És valószínűleg te sem olvastad el a felhasználási feltételeket, ami nem is csoda, hiszen nagyon hosszú, és érthetetlen is a legtöbb ember számára. Azonban érdemes egy néhány szót ejteni róla, ugyanis biztos, hogy tudunk olyan dolgokat mondani, amik neked is meglepetéseket okozhatnak, pedig jobb, ha tudsz róla.

1. A Felhasználási feltételek könnyen összezavarhatnak

Ahhoz, hogy elkezdhesd használni az oldalt, el kell fogadnod a felhasználási feltételeket. Az aktív használathoz be kell, hogy töltsd minimum a 13. életévet, de ahhoz, hogy meg is értsd, miről van benne szó, jóval idősebbnek kell lenned, és még akkor sem garantált, hogy minden tiszta lesz. Ugyanis ezek mind bonyolult, jogi nyelven vannak megírva, így ha nem ilyen területen dolgozol, valószínűleg neked is kínai lesz ez az egész.

10 divatos cucc, amit MUSZÁJ beszerezned idén ősszel az Instagram szerint

10 divatos cucc, amit MUSZÁJ beszerezned idén ősszel az Instagram szerint

10 divatos cucc, amit MUSZÁJ beszerezned idén ősszel az Instagram szerint

2. A saját fotóidat te birtoklod, ugye?

Az Instagram azt állítja, hogy nem birtokolja a fotóidat. Ugyanakkor a feltételek között szerepel, hogy a felhasználó garantálja az Instagram számára a "nem exkluzív, teljesen kifizetett, jogdíjmentes, átruházható, továbbadható, nemzetközi engedélyt". Ez annyit jelent, hogy az Instának ugyanolyan jogai vannak, mint az eredeti felhasználónak, azt leszámítva, hogy az ő licensze nem exkluzív.

3 Az Instagram tovább- és eladhatja a tartalmaidat

Ez annyit jelent, hogy odaadhatja egy harmadik félnek a tartalmaidat anélkül, hogy neked fizetne érte, engedélyt kérne tőled vagy egyáltalán bármilyen szinten a tudomásodra hozná, hogy mit is csinált. Ráadásul akár egy másik cégnek is megengedheti, hogy felhasználja az általad posztolt képeket és videókat, pénzért, amit ők fognak megtartani.

4. Az Instagram pénzt csinál a megosztásokból

Instagram
Fotó: giphy

Az oldalt 2010-ben hozták létre, majd 2012-ben vásárolta meg a Facebook. Ma már több mint 500 millió aktív használója van, akik naponta körülbelül 80 millió fotót posztolnak. A bevétel pedig a reklámokból és a megosztásokból származik; minél többen megosztják a tartalmakat, annál nagyobb bevételre tesz szert a cég.

5. Beperelhetnek, ha megsérted a szerzői jogokat

Instagram
Fotó: giphy

Annak ellenére, hogy a közösségi média a megosztásokra épül, ha egy olyan fotót vagy videót teszel ki, ami nem a tiéd, azzal megsérted az Instagram felhasználási feltételeit és a szerzői jogokat. Amikor kipipálod az elfogadást, azzal kinyilvánítod, hogy csak olyan tartalmakat osztasz meg, amik a tieid, vagy olyanokat, amik, bár más tulajdonában vannak, kértél engedélyt a megosztásukhoz korábban.

+1 Az Instagram jobban is csinálhatná

Instagram
Fotó: giphy

Az Insta Felhasználási feltételei aránytalanul nagy szabadságot biztosítanak nekik a felhasználók tartalmai felett. Támogatja a megosztásokat (amiből nekik pénzük lesz), de sebezhetővé teszi a felhasználókat a szerzői jogok megsértésével szemben. Sokkal igazságosabb lenne, ha érthetőbb lenne a Felhasználási feltételek rovat is, illetve az Insta nem hagyná, hogy az oldalt használók sebezhetőek legyenek a szerzői jogok megsértésével szemben. Másfelől egy olyan funkció is előnyös lenne, ahol jelezni lehetne, hogy az oldal engedély nélkül használta fel a tartalmunkat. Ezen lépések nélkül az Instagram könnyedén hoppon maradhat, ugyanis nem sokkal korábban a párizsi Legfelsőbb Bíróság a Twitterre szabott ki egy 30.000 eurós büntetést, mert nem megfelelően kezelte a Felhasználói feltételeket.

Ez is érdekelhet

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói