6 módszer, hogy megkedveld az egészséges ételeket - mert sosem késő

2019.június.10.

Ha te is ellenállhatatlan vágyat érzel egy kis vacsora utáni nasi iránt, akkor van egy jó hírünk, hogyan tudod ezt leküzdeni, ráadásul egy elég ízletes módon. Nem is olyan nehéz dolog átképezni magunkat arra, hogy inkább az egészségesebb ételek legyenek vonzóbbak.

6 módszer, hogy megkedveld az egészséges ételeket - mert sosem késő
Fotó: Shutterstock

De hogyan lehetséges ez? Mareya Ibrahim szakácskönyve, az Eat Like You Give a Fork pontosan erről szól. 6 olyan módszert mutat be, amik segítségével az étkezési szokásainkat egészségesebb irányba terelhetjük.
Az étkezési szokások nagyon összetettek, és sok mindentől függnek. Időjárás, kedélyállapot, és persze az egy-egy finomsághoz fűzött érzékeny érzéki kapocs, amiről azt hisszük felbonthatatlan, vagy pótolhatatlan. Egyes ételek és italok illata olyan jelet küld az agynak, amiben ennek hatására kigyúl a lámpa, és szinte képtelenek leszünk ellenállni, ilyenek például a pikáns, sós, édes, savanyú, keserű ízek. Az ízlelőbimbóknak, hasonlóan az izmokhoz edzésre van szükségük, új dolgok kipróbálására, vagyis, hogy az ízek minél szélesebb spektrumú skálájával tisztában legyenek. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy az általunk imádott kevésbé egészséges dolgokról egyszer s mind le kell mondanunk, mindössze annyit kell tennünk, hogy változatosabbá tesszük, és fejlesztjük étkezésünket a tápanyagokban dús ételek irányába.
Hasonlóan az edzőteremben használt eltökéltséghez, az ízlelőbimbóink átképzése is hasonló koncentrációt és energiabefektetést igényel, hogy idővel megszeressük például a spenótot, az egyéb zöld ételeket, citrusféléket, halakat, gombákat, paradicsomot, és így tovább. Ehhez pedig a keserű, savanyú, és az ötödik íz érzékeléséhez szükséges receptorokat kell fejleszteni.
Átformáljuk a tányérod tartalmát, és újra programozzuk az ízlelő bimbóidat, egyszóval segítünk céljaid megvalósításában, ami akkor kezdődik, mikor reggel először kinyitod a szemed.


Miért sóvárgunk a cukor után?

Vannak édesszájú és különösen édesszájú emberek, akik az étkezés befejezése után nagy szemekkel, és hosszúra nyújtott nyakkal kémlelik, vajon mi lesz a desszert? De ez vajon csak egy szokás, vagy valós fiziológiai szükséglet a több cukor iránt? Nos kicsit talán mindkettő, abban az esetben, ha a szervezet az étkezések során nem jut megfelelő mennyiségű fehérjéhez vagy zsírhoz.
Minden a reggelivel kezdődik. Ez határozza meg, milyen lesz az aktuális nap, nem hiába a közhely, miszerint ez a nap legfontosabb étkezése. Gondoljunk csak bele. Ha a reggeled egyből egy sziruptól tocsogó palacsintahalommal, vagy fánkkal kezded, esetleg ezek egészségesebbnek titulált változatával, mint a mézzel és más feltétekkel megpakolt granola, arra kényszeríted az ízlelőbimbóidat, hogy már reggel cukor és más mesterséges anyagok után sóvárogjon. Ez mondhatni olyan amerikai dolog, mert, ha kicsit szétnézünk Európa szerte, teljesen más szokásokkal találkozhatunk.
Japánban a reggeli tengeri zöldségekből, rizsből és nyers halból áll. Kínában úgynevezett congee-t esznek, ami egy rizses zabkása szezonálisan ízesítve gombával, disznóhússal és minden mással. Spanyolországban egy-egy szelet kenyeret esznek fokhagymával bedörzsölve egy kis paradicsommal a tetején.
Ha egy átlagos szállodai reggeli büfét veszünk alapul a kínálat ott is csupa édesség, mint a palacsinta, muffinok, különböző müzli felék, mellettük pedig a juice-ok, amikkel mindezeket leöblíthetjük, majd utána egyből cukorkómába zuhanhatunk.


Fotó: giphy

Képezd újra ízlelőbimbóid

A nyelved olyan, mintha saját agya lenne, és a kis érzékelő szemölcsei, vagyis papillái egész nap cukorra és sóra éhesek, szóval nem árt felébredni a túl régóta tartó kómából. Ideje átképezni az ízlelő receptorokat az umani, a keserű és a savanyú ízek érzékelésére, ezáltal pedig az egészségesebb étkezés iránti igény és vágy gyorsan szárnyra kap majd. A fermentált és ecet előkészületű ételek, fűszerek és aminosavak nagy szerepet játszanak. Ha átképzed a nyelved, átképzed az agyad is, és mielőtt észbe kapnál a tányérodon máris egészségesebb ételek hevernek majd, mint bármikor. Mondhatni agykontroll ez egész, de még milyen!

Fotó: giphy

Tereld ízlelőbimbóidat a jó útra

Mindenképpen tartsd észben, hogy akár a kocka has, ez a folyamat sem alakul ki és vésődik be egy hét vagy néhány nap leforgása alatt. Kicsit mondhatni sokkolni fogja a szervezeted, de mindenképpen megéri kivárni, mert az eredmény tetszeni fog. Mindenekelőtt folyamatos tömör tápanyag bomba éri majd mindened, és eközben fokozatosan leszoktatod magad a túl sok cukor- só és zsírfogyasztásról:

Fotó: giphy

1: Elsőként alacsony keményítő tartalmú zöldségeket pakolj a tányérodra
2: Reggeleidet kezd fehérje és zsírbevitellel, elkerülve a cukros ételeket, hogy a vércukorszinted stabilizálódjon, ez lehet tojás, bármilyen formában, chia magos puding, vagy főképp zöld alapanyagokból vagy egy maroknyi alacsony glikémiás indexű bogyós gyümölcsből készült smoothie.
3: Kombináld a fehérjét, zsírt, összetett szénhidrátot minden étkezésed során, középpontba helyezve a keserű, savanyú és umanit (ötödik ízt) tartalmazó falatokat.
4: Három-négy óránként egyél kisebb adagokat, hogy magasan tartsd az energiaszinted, és hogy a vércukorszinted se ingadozzon, így sosem érzed majd éhesnek magad.


5: Naponta legalább egyszer, de inkább többször élvezd ki a nyers ételek által nyújtott magas tápanyagtartalmat, ami a főzés során elvész.
6: Fókuszálj az étkezésedre. Tedd félre a kütyüket, és élvezz ki minden falatot. Itt az ideje, hogy újra az ízek szerelmesévé válj.

Ez is érdekelhet

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói