6 tipp, hogy legyőzd a szorongást

2022.március.13.

A koronavírus-járvány és a háború okozta helyzetben nemcsak a fizikai egészséged megóvására kell figyelned, hanem az is fontos, hogy a mentális egészségedre is ügyelj. Normális, ha most mindent nehezebbnek és komplikáltabbnak érzel, mint korábban, és szorongsz, mert tudod, hogy nincs minden rendben. A jelenlegi helyzet remélhetőleg minél előbb véget ér, de addig is próbálj meg dolgozni azon, hogy még a nehéz napokon se tudjon hatalmába keríteni a szorongás és jól érezd magad. De mi mindent tehetsz meg azért, hogy sikerüljön?

1. Kérdezd meg magadtól, mi tenne boldogabbá

Jó, ha tisztázod önmagaddal, hogy általában véve hogyan érzed magad az életben. Most a járványt és a háborút leszámítva minden jó? Vagy egyébként is káosz vesz körül? Boldoggá tesz az, amivel foglalkozol? Szeretnél még tanulni, vagy inkább csak dolgoznál? Bearanyozná a napjaidat egy házi kiskedvenc? Jó lenne sportolni vagy több időt tölteni a természetben? Válaszold meg magadnak ezeket a kérdéseket, és törekedj arra, hogy olyan környezet és elfoglaltságok vegyenek körül, amik valóban boldoggá tesznek. Ha alapvetően jól érzed magad, akkor bármilyen nehézséggel könnyebb szembenézned, mint frusztráltan és feszülten.

2. Nosztalgiázz zenehallgatással

A zene fontos eleme tud lenni az öngondoskodásnak, hiszen nemcsak megnyugtathatja a lelkedet, de abban is segíthet, hogy emlékeztesd magad azokra a pillanatokra, amikor fantasztikusan érezted magad. Ha vannak olyan emlékeid, amikben egy-egy zene is szerepel, akkor hallgasd meg a számokat, és nosztalgiázz egy kicsit. Egy jó emlék arra is ösztönözhet, hogy higgy abban, hogy a jövőben is legalább olyan csodás élményeid lesznek majd.

25 elfeledett dal a 2000-es évekből, amiket tuti te is imádtál

25 elfeledett dal a 2000-es évekből, amiket tuti te is imádtál3. Próbáld ki az akupresszúrás szőnyeget

Ha különböző testi fájdalmakkal, mondjuk gyakori fejfájással küzdesz, akkor jó ötlet lehet, hogy kipróbáld az akupunktúrás szőnyeget. A tested rendelkezik úgynevezett akupunktúrás pontokkal, amelyekre nyomást gyakorolva elmulaszthatóak különböző testi panaszok. Csak annyi a dolgod, hogy beszerzel egy ilyen szőnyeget, és naponta egyszer pár alkalommal végigsétálsz rajta. Kortól függetlenül jót tehet a testednek, ezáltal pedig a lelkednek is.

4. Játssz telefonos játékokkal

Ha szorongva érzed magad, néha az a legjobb megoldás, hogy kikapcsolsz, és olyan dologgal foglalkozol, amiben semmilyen magánéleti dolgodra vagy általános problémára nem kell gondolnod. Erre remek opciót jelenthetnek a telefonos játékok, amiket pár pillanat alatt letölthetsz, és legalább egy kicsit egy problémamentes fantáziavilágban lehetsz.

5. Foglalkozz többet a házi kedvenceddel

Egy háziállat, ha sokat törődsz vele, könnyen a szíved csücskévé válhat, és egyszer csak azon kaphatod magad, hogy már igazi családtagnak tekinted. Egy kisállat rengeteg örömet és boldogságot tud adni. Ha már van valamilyen kiskedvenced, akkor foglalkozz vele sokat, ha pedig nem, akkor gondold át, hogy nem tenné-e szebbé a mindennapjaidat, ha bármikor, amikor csak szeretnéd, ott lenne melletted.

A szorongás 4 apró jele, amiről jó, ha tudsz

A szorongás 4 apró jele, amiről jó, ha tudsz6. Mozogj rendszeresen

Igen, a rendszeres testmozgás tényleg nagyon hasznos és fontos dolog, nem mellesleg stresszoldónak is kitűnő elfoglaltság. Nemcsak a testedet erősítheted vele, hanem a mentális egészségedet is jobbá teheted, ha nem csak ülsz egész nap. Kezdésnek már egy rövid séta a természetben is ideális, de választhatsz otthoni jógázást, aerobicot vagy bármilyen sportot. Ami egészen biztos, hogy van olyan mozgásforma, ami téged is kikapcsol, csak meg kell találnod, melyik áll hozzád a legközelebb.

Ez is érdekelhet

Kate Hudson topless ünnepli a nyár kezdetét

Kate Hudson topless ünnepli a nyár kezdetét

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)