8 tipp, amivel túlélheted, ha útközben kap el a migrén

2022.január.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Néhány szerencsés esetben kiszámítható, hogy mikor érkezik a migrén, így könnyebb rá felkészülni. Azonban egyrészt ez nem mindig lehetséges, másrészt akkor is, ha számítasz rá; az élet nem áll meg. Nincs mindig idő mindent eldobni a munkában és hazasietni lepihenni, vagy otthagyni egy szülinapi bulit.

8 tipp, amivel túlélheted, ha útközben kap el a migrén
Fotó: Getty images, Shutterstock

A szakemberek szerint a legfontosabb dolog a migrén kezeléséhez a nyugalom. A Glamour magazinnak nyilatkozó szakértő, Jessica Ailani, a MedStar Georgetown Headache Center (a fejfájás okait kutató csoport) igazgatója a Georgetown-i Egyetemen, fontosnak tartja, hogy legyen egy kidolgozott terved arra az esetre, ha rád tör a fejfájás, mivel így csökkentheted a stresszt ebben az amúgy is kellemetlen helyzetben. A cikkünkben ehhez a tervhez ajánlunk 8 lépést, amely megkönnyítheti a migrénnel küzdők életét.

Tedd le a telefonodat

A szakértő szerint a legfontosabb dolog, hogy ilyenkor mellőzük az elektronikai eszközöket, hiszen ezek felerősíthetik a fejfájást: a képernyő fénye ilyenkor különösen zavarónak hat, és kiszárítja a szemet. Habár lehet, hogy az első reakciód az, hogy üzenetben panaszkodj valakinek a fájdalomról, jobbat fog tenni, ha nem a képernyőre meredsz. Persze nem arról van szó, hogy ha üzenetben kérnél segítséget, például fájdalomcsillapítót vagy egy fuvart, akkor ezt ne tedd meg, de mellőzd például a közösségi médián való görgetést. Ha nem használod a telefont, könnyebb lesz magadra és a légzésedre fókuszálni.

Mihamarabb vedd be a gyógyszereidet

Mihamarabb vedd be a gyógyszereket, mert a legtöbb fájdalomcsillapító akkor a leghatásosabb, ha ezt a fájdalom kezdete utáni 40 percben bevesszük (különösen a triptán típusú gyógyszerek esetében). Minél később veszed be a gyógyszert, annál kevésbe valószínű a hatékonysága, illetve nő annak a valószínűsége, hogy másnap visszatér a probléma. Egy tipp arra, hogy időben bevedd a gyógyszereket: tanácsos előre kiporciózni az adagot és a táskánkban tartani, így megkönnyíted a saját helyzetedet is.

Aliani azt javasolja, hogy lehetőleg először otthon tapasztald ki, hogy milyen gyógyszer válik be, illetve melyiknek milyen mellékhatása van. Például veszélyes lehet altató típusú gyógyszert bevenni, ha neked kell hazavezetned. Ha ezt otthon tapasztalod ki, legközelebb tudsz olyan gyógyszert kérni az orvostól, aminek nincs ilyen mellékhatása. Ailani azt tanácsolja, hogy ha nem otthon ér a fejfájás, először egy vény nélkül kapható gyógyszert vegyél be, majd ha hazaérsz, akkor próbáld meg a vényköteles, erősebb hatásút.

Keress egy nyugodt helyet

Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy minél hamarabb egy nyugodt, kevésbe világos helyre kerülj.

Ha éppen az irodában kap el a migrén, és mindenki telefonál vagy beszélget körülötted, próbálj meg egy békés, csendes helyet találni; akár a folyosón, akár egy konferenciateremben, ahol egyedül lehetsz. Még jobb, ha esetleg van betegszoba, hiszen itt biztosan maximális nyugalomban és kényelemben vészelheted át a fejfájást. Ailani azt javasolja, hogy ülj le, csukd be a szemed és vegyél mély levegőket, amíg jobban nem leszel.

Igyál egy pohár vizet, vagy egy kávét

A víz hidratál és lehűt, ezért különösen jótékony hatással bír a fejfájás csillapításához. Ailani szerint a kávé is segíthet, de először csak egy kis adaggal érdemes próbálkozni.

7 dolog, ami a reggeli fejfájás hátterében állhat

7 dolog, ami a reggeli fejfájás hátterében állhat

Fordulj a nyugtató hatású tevékenységekhez!

Ilyen lehet egy relaxáló lejátszási lista, vagy próbálj ki egy meditációt. A „Calm” vagy az „Unplug” nevű alkalmazások segíthetnek, hogy megnyugodj és a légzésedre koncentrálj. Ha nem áll rendelkezésedre jégakku annak érdekében, hogy lehűtsd magad, próbálj ki egy vény nélkül kapható kámfor- vagy mentolillatú krémet. Alkalmazd a halántékodon, homlokodon és a nyakad hátsó részén. Néhány illóolaj is nyugtató hatású lehet, például a levendula vagy a menta. Viszont néhány embert irritálnak ilyenkor ezek az illatok, úgyhogy csak akkor használd, ha már kipróbáltad, és tényleg jobban érzed magad tőlük.

Légy kíméletes magaddal!

A szakértő azt tanácsolja, hogy ha haza kell jutnod, próbáld elkerülni a tömegközlekedést, mivel a busz rázkódása csak rontani fog a helyzeteden. Ha van rá lehetőséget, kérd meg egy barátodat, hogy vigyen haza. Ülj az anyósülésre, mert ha hátul ülsz, attól jobban fogsz szédülni.

Ha éppen vásárlás közben üt be a fájdalom, próbáld meg minél hamarabb befejezni és hazaindulni. Ilyenkor nem jó cipekedni, mert ez is felerősítheti a fájdalmat, úgyhogy, ha sok csomaggal kell hazajutnod, hívj inkább egy taxit.

Ne térj el túlságosan a rutinodtól!

Utazás során számos tényező kiválthatja a fejfájást. Például a változó nyomás a repülőgépen, vagy az időeltolódás. Próbálj meg minél hamarabb visszatérni a szokásos rutinodba: ha időeltolódás van, ügyelj arra, hogy ki tudd pihenni magad. Az alváshiány miatt, például ne a koffeinhez forduljunk segítségért.

Vigyél magaddal egy migrénkészletet

Készíts össze egy kis csomagot mindazzal, amire szükséged lehet a következő alkalommal, ha utolér a fájdalom. Pakold össze a gyógyszereidet, illóolajokat, nyugtató hatású krémeket, füldugót és szemmaszkot. Ezt tedd a táskádba vagy a munkahelyi íróasztalod fiókjába, így legközelebb legalább azon nem kell aggódnod, hogy felkészült vagy-e.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston arcáról egy kommentelő: „Elvesztette minden bájosságát. Miért nem hagyja békén, hogy természetesen öregedjen?”

Jennifer Aniston arcáról egy kommentelő: „Elvesztette minden bájosságát. Miért nem hagyja békén, hogy természetesen öregedjen?”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)