Nyelvtanulás egyszerűen: tippek, amik megkönnyítik a dolgod

2021.május.31.

Mi a legjobb módszer egy nyelv megtanulására? Mi a leggyorsabb módja az új szavak megtanulásának? Hogyan hangozhatnék anyanyelvűnek? Tényleg muszáj nyelvtant tanulnom?

Nyelvtanulás egyszerűen: tippek, amik megkönnyítik a dolgod
Fotó: Northfoto

Ezek azok a kérdések, amelyeket mindannyian felteszünk, ha nyelvtanulásról van szó. Sokan szeretnénk hatékonyan tanulni és minél gyorsabban elsajátítani különböző idegen nyelveket.

Honnan tudhatjuk, hogy megfelelő dolgokra fordítjuk az időnket?

Bárkihez is fordulsz, minden nyelvtanárnak egyedi a módszere, és sokszor ellentmondó tanácsokkal látnak el. Egyesek szójegyzék megtanulásával, még mások olvasással próbálják elsajátítani a nyelvet.

Íme néhány tanács, hogy a nyelvtanulás mesterévé válj:

1. Keresd meg a motivációd

Ez a tipp elég nyilvánvalónak tűnik, de ha nincsen ésszerű okod arra, hogy megtanulj egy nyelvet, akkor esélyes, hogy hosszú távon elveszted a motivációt. Nem túl jó ok, ha más magyar anyanyelvűeket szeretnél lenyűgözni a franciáddal – az már egy teljesen másik kérdés, ha egy franciával szeretnél beszélgetni a saját anyanyelvén és meg akarod ismerni a kultúráját. A nyelvtanulás okától függetlenül, muszáj elkötelezned magadat.

2. Keress egy partnert

Ugyanúgy, mint az edzésnél, elég motiváló lehet, ha van melletted valaki, aki ugyanazt a cél szeretné elérni. Keress egy olyan barátot, családtagot vagy osztálytársat, aki szívesen tanulná veled az adott nyelvet, akár egymagatokban vagy nyelviskola keretein belül. Amúgy is sokkal könnyebb a kommunikációs készségeidet fejlesztened egy idegen nyelvből, ha van valaki, akivel tudsz beszélni.

3. Beszélj magadban

Ha az előbbi tipp nem kivitelezhető, mert nincs kivel beszélned, akkor mi sem egyszerűbb, mint hogy saját magaddal tedd ezt. Ez elsőre furcsának tűnhet, de valójában egy nyelven való beszéd nagyszerű gyakorlat lehet, ha nincsen lehetőséged arra, hogy élőben gyakorolj. Amennyiben nem tudod, hogy kell új nyelveket tanulni, ezzel a módszerrel felfrissítheted a memóriádat és építheted az önbizalmadat.

4. Maradjon releváns a nyelvtanulás

Ha már a kezdetektől fogva fontos számodra, hogy élőben kommunikálj, nagyobb esélyed van a sikerre. A más emberekkel való beszélgetés az egyik legjobb módszer egy nyelv elsajátítására, mivel így releváns marad a tanulási folyamat. Mivel nem csak magaddal fogsz társalogni a jövőben, így képesnek kell lenned használni a tanult idegen nyelvet.

5. Ne felejtsd el jól érezni magadat közben

Egy új nyelv bármilyen módon történő használata kreatív tevékenységnek számít. Sokan TV műsorokból vagy dalszövegekből tanultak meg egy-egy nyelvet. Írj verset, készíts hangüzenetet vagy egyszerűen csak beszélj valakivel. Ha úgy érzed nem találsz módot a szórakozásra, akkor nem követted a negyedik lépést!

6. Viselkedj úgy, mint egy gyerek

Itt nem arra gondolunk, hogy kezdj el hisztizni, hanem próbálj úgy tanulni, mint egy gyerek. Minél idősebb vagy, annál nehezebben megy a tanulás. A gyerekek eredendően jobb tanulók, mint a felnőttek. A gyors és hatékony tanulás kulcsa gyermeki tulajdonságokból ered, mint például az öntudat hiánya, a kíváncsiság és a tévedésre való hajlandóság. Hibákkal tanulunk, és gyerekként elég sokat hibázunk, felnőttként viszont ez már nem megengedett. Egy felnőtt azt fogja mondani, hogy "Nem tudom", még egy gyerek azt, hogy "Ezt még nem tanultuk". A kudarctól való félelem még nem tudatosul bennünk gyerekként. Az effektív nyelvtanulás érdekében el kell ismernünk, hogy nem tudunk mindent. Engedd el a gátlásokat!

7. Lépj ki a komfortzónádból

Ha nem félünk attól, hogy hibázunk, akkor készen állunk arra, hogy kínos helyzetekbe kerüljünk. Elég ijesztően hangzik, de ez az egyetlen módja a készségek fejlesztésének. Nem számít mennyit tanulsz, ha nem mersz útmutatást kérni, rendelni egy étteremben vagy beszédbe elegyedni, akkor sosem fogod megtanulni a nyelvet. Minél gyakrabban engeded, hogy ez megtörténjen, annál könnyebben tudsz majd új helyzeteket kezelni.

8. Hallgass és figyelj

Az egyik legegyszerűbb tipp, de mégsem lehet eléggé hangsúlyozni: meg kell tanulnod hallgatni, mielőtt beszélni kezdenél. Minden nyelv furcsán hangzik első hallásra, de minél többször hallod, annál könnyebben fogod megérteni, amit mondanak.

9. Merülj bele

Már elhatároztad magad. Hogyan folytasd? Mi a legmegfelelőbb módszer? Attól függetlenül, milyen eszközöket használsz, kulcsfontosságú, hogy minden nap gyakorolj. Írj, beszélj, hallgass! Bárhogyan is, de próbáld meg minél többször használni az aznap tanultakat.

Egy utolsó tipp:

Ne feledd, hogy a legnagyobb mérföldkő és egyben cél a kommunikáció. Az ilyen célok korai elérése megkönnyíti a motiváció fenntartását és a gyakorlás folytatását. Ne aggódj a jelenlegi beszédkészséged miatt! Ha így kezded: "Tanulok ...-ul és gyakorolni szeretnék." akkor a legtöbb ember türelmes lesz veled és bátorítani fog.

Készen állsz a tanulásra?

Ez is érdekelhet

4 praktika 4 modelltől a szem alatti sötét karikák eltüntetésére

4 praktika 4 modelltől a szem alatti sötét karikák eltüntetésére

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére