A digitalizáció fordulópontot hoz az oktatásban

2020.augusztus.6.

A modernkori oktatás hazai úttörőjének tartott Makerspace vezetője, Major Gábor szerint a jelenlegi rendszer nem fenntartható, a digitalizáció pedig alapjaiban alakítja át a munkaerőpiacot. Az öt éve működő közösségi alkotóműhely 21. századi tananyagokat, kreativitásra ösztönző foglalkozásokat, táborokat tart a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt. A szakember a jövő lehetséges tanítási módszereiről osztotta meg velünk nézeteit.

A digitalizáció fordulópontot hoz az oktatásban
Fotó: Rexfeatures

Milyen új tantárgyak jelenhetnek meg az oktatásban?
Az oktatás jelenlegi tantárgyi és korosztályi felosztása még az ipari forradalom idején alakult ki, és most a 4. ipari forradalom közepén egyértelmű változásért kiállt. A tudományterületek összefolytak, szakbarbárok és specialisták helyett interdiszciplináris tudásra van szüksége a munkaerőpiacnak. Középtávon is azt várom, hogy projekt alapú, sokkal szélesebb spektrumú tárgyak lesznek az oktatásban. Tovább erősödik a projekt hetek, a tömbösített, akár külső helyszínen tartott foglalkozások jelentősége.

Milyen hatással lesz a digitalizáció az oktatás jövőjére?
Az oktatásnak mindenképpen meg kell változni, a digitalizáció ezt katalizálni tudja, de nem cél, csupán eszköz. Sokkal nagyobb terepe lesz a kiadott témák feldolgozásának, az önálló kutatás képességének. Mivel minden elérhető online, ezért óhatatlanul a lexikális tudás helyett az elérhető információk hatékony feldolgozása kerül előtérbe. A legjobb tanárok, legjobb előadásai a legkisebb faluban is elérhetőek lesznek, mindez a nyelvet beszélők számára globálisan, ez nagyban hozzájárulhat a tudás demokratizálódásához.

Mennyire vagyunk felkészülve vagy vagyunk nyitottak a változásokra?
Nagyon nincs rend a fejekben arról, hogy mit jelent a digitális oktatás, távoktatás, és az oktatás megújítása. Ezek egymásra hatással lévő, de nem identikus fogalmak. Úgy látom a gyerekek és az állam a legnyitottabb szereplő, a tanárok komoly és alapvetően pozitív változáson mentek keresztül a karantén alatt. A szülők viszont minden felmérés szerint meglepően elutasítóak. 30-40 éve jártak iskolába, büszkék a tudásukra mert segítette őket az életben. Míg a tanárok folyamatosan érzékelték a változást, a szülők egy nagy pauza után szembesülnek azzal mennyire más az oktatás világa. Nagyon sokat kell erről beszélni a feleknek, mert bármelyik szereplő hiánya az eredmény rovására megy.

Milyen korosztályt érint ez a legjobban?
Az idős pedagógusok és szülők korosztályát. A gyerekek pillanatok alatt megtanulnak bármit ha van motiváció. Az nem könnyű helyzet, hogy a gyerek hatékonyabban igazodik el a digitális világban mint az őt segítő felnőtt, az oktatás a mi régiónkban a tekintélyről is szól ezt pedig megtépázza ez a fordított állapot. Hosszú távon csak olyat érdemes tanítani, ami az interneten nem található meg jobb formában.

Szöveg: Adamek Alma

Ez is érdekelhet

Scarlett Johansson felvette az év legfényesebb és legszexibb ruháját

Scarlett Johansson felvette az év legfényesebb és legszexibb ruháját

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet