A fenntartható szórakozás FILOzófiája - Filo Bar

2016.február.19.

A Felelős Gasztrohős minden hónapban olyan helyeket mutat be nektek, amelyek nemcsak kifogástalan és ínycsiklandó ételeket készítenek, de környezettudatosságra is figyelnek. Szika Bettina most egy ilyen helyre hívja fel a figyelmeteket.

A fenntartható szórakozás FILOzófiája - Filo Bar
Fotó: Nagy Tamás

Ezúttal nem egy éttermet veszünk górcső alá, hiszen egy bár is működtethető fenntartható módon, erre pedig élő példánk a Nagy Márton által vezetett Filo Bar, mely már második évét éli Fenntartható Étteremként.
S, hogy honnan is indult ez az egész?

Marci már gyerekkorából hozza magával a környezet iránti szeretetét, tiszteletét, ugyanis régi osztályfőnöke nagy hatással volt rá a témával kapcsolatoban. Rengeteg természetközeli programot szerveztek, valamint szüleivel is sokat utaztak akkoriban Nyugatra, s az ottani tapasztalatok is erősítették Marci szemléletmódját a környezetvédelem irányába. Ezenkívül dolgozott Angliában is vendéglátásban, ahol már szintén odafigyeltek az emberek a fenntarthatósági tényezőkre, melyek marketing szempontból sem utolsók.

filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap
filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap

Visszatérve a Filo születéséhez, Marci és barátja, Miki, fejükbe vették, hogy nyitnak egy bárt, melynek létrehozásánál - mindezek után magától értetődően – figyelembe vették a környezetbarát szempontokat is. Már a bár berendezése is újrahasznosított anyagokból történt meg, tekintve a székeket, asztalokat, és a terasz padlózatát is – utóbbi a régi hely maradék padlóburkolatából került megalkotásra. A terasz már önmagában jó, és nagyon is hangulatos kis része a bárnak a kevésbé didergős napokon, de ezenfelül még egy egyedi falfestés is díszíti, mely, hisszük, vagy sem, organikus festék felhasználásával készült.

filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap
filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap
filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap
filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap

A kistermelőktől származó kézműves sörök és finom borok alapvető részét képezik a bár italfelhozatalának, de nem mehetünk csak úgy el az étlap mellett sem – melyet egyébként érdemes tüzetesebben is megvizsgálni az alján feltüntetett imponáló információk miatt. A kínálatot tekintve meg kell említenem, hogy ügyelnek a laktóz- és húsmentes étrendet folytató vendégekre is, valamint 3-4 havonta cserélik az étlapot a szezonalitás jegyében, amelyért mindenképp jár egy nagy-nagy pirospont. Igyekeznek elkerülni az olaj használatát, nyáron pedig piacra járnak a tökéletesen friss és hazai alapanyagokért, melyben sokszor a család is nagy segítségére van Marcinak. Pizzáikhoz házi készítésű szószt és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használnak, mely utóbbit sütikhez is bátran alkalmaznak. Mondanom sem kell, minden helyben, extra frissen készül el a bár konyháján, melyet természetesen A+ minősítésű gépekkel szereltek fel. A pultban található hűtőgépek által termelt hulladékhőt is elvezetik, melyet télen fűtésre hasznosítanak, nyáron pedig így csökkentik a pult és a helyiség hőterhelését. Az energiatakarékosság mellett a vízzel is csínján bánnak, perlátorokat szereltek a csapokra, melyek segítségével a víznyomás az 50 %-ára csökkenthető, és még a WC-k is víztakarékosak!

filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap
filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap

A szelektív hulladékgyűjtés itt is megvan – még a kupakokat is külön gyűjtik! -, kiegészítve az üveghulladékkal, melybe a környékbelieket is bevonták, így heti egy vagy két alkalommal ingyen elszállítják tőlük az üvegeket. A használt konzervek evőeszköztartóként szolgálnak, szóval a kreatív újrahasznosítás is teret nyer. A nap végére maradt, még fel nem szolgált, de teljesen jó minőségű ételt hazaviszik vagy jótékonyan felajánlják a hajléktalanoknak, illetve, ha nem egy komplett étel marad meg, csupán valamely hozzávaló, abból igyekeznek egy új fogást varázsolni. Ez utóbbi is egy újabb példája ám a kreatív újrahasznosításnak.

filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap
filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap

Számos esemény elindítói, vagy résztvevői is voltak már, például kezdtek már csikkgyűjtő akcióba, mely során, ha a vendégek behoztak egy zacskó csikket, 10 % kedvezményben részesültek. Ezenkívül a Felelős Gasztrohős által 5. alkalommal megszervezett Carrotmob is náluk került megrendezésre. (A Carrotmob egy olyan esemény, amikor az adott vendéglátóhely az aznapi bevételének 30 %-át valamilyen környezettudatos fejlesztésre fordítja.) Igen sikeresen végződött, hiszen ennek eredményeképpen hosszú időre elegendő környezetbarát tisztítószert tudtak beszerezni, fenntartható erdőgazdálkodásból származó papírtermékekkel kiegészítve.

filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap
filo bár, febntartható bár, környezettudatos, vendéglátóhely, felelős gasztrohős, carrotmob, környezettudatos, újrahasznosítás, étlap

Aktuális fejlesztésük éppen a komposztálás, melybe a szomszédos helyeket is bevonják, sőt, még komposztálható papírpoharakat is használnak a forralt borhoz, levesekhez.

A design Marci és Miklós érdeklődési köréből jött, hiszen nagyon húz szívük a tudományok felé, így az építészekkel közösen ötölték ki az egyedi dekorációt, mely remek hangulatot nyújt a helynek. És végezetül, hogy honnan jött a név? Nos, ez is az előbbiekhez kapcsolódik. A "filo" olaszul fonalat jelent, s azonnal megértjük ennek miértjét, ha belépünk a bárba, s feltekintünk a pult fölé. A hangulatvilágítás pedig még jobban feldobja a bár "feelingjét". (Igen, lehet még tetézni.)

Ha kedvünk támad egy kitűnő borhoz, egy nem mindennapi pizzához, vagy egyszerűen csak beülnénk egy kellemes helyre a barátokkal péntek este, a tökéletes helyet biztosítja mindehhez a Dob utca szívében rejlő Filo Bar, modern arculatával, és fenntartható életFilozófiájukkal.

Ez is érdekelhet

Romantikus szerelmes filmek, amiken mindig elsírjuk magunkat

Romantikus szerelmes filmek, amiken mindig elsírjuk magunkat

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

GLAMOUR Horoszkóp

A csillagjegyed elárulja, milyen anya leszel!

A csillagjegyed elárulja, milyen anya leszel!