A halál torkából megmenekülve tetováltatta magára a a reményt adó mályvavirágot

Évente egyre több nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot – sok esetben egy nőgyógyászati szűrővizsgálaton múlik a túlélés. Ismerd meg Tóth Icót, aki sorstársaival együtt a halál torkából megmenekülve tetováltatta magára a betegségben, a gyógyulásban erőt és reményt adó mályvavirágot.

A halál torkából megmenekülve tetováltatta magára a a reményt adó mályvavirágot
Fotó: Martin Wanda

A méhnyakrák testileg és lelkileg egyaránt megterhelő betegség. A diagnózis mellett a teljes tanácstalanság, reményvesztés jelenti a legnagyobb problémát. A Mályvavirág Alapítvány a hasonló betegségekkel küzdő nőket karolja fel, és erős bástyaként áll mellettük, támogatja őket a rendkívül nehéz időszakban.

Könnyebb volt leírni, mint újra és újra elmesélni

Tóth Icó egy igazi példakép. Ha nincs a betegsége, talán soha nem alapította volna meg a Mályvavirág Alapítványt, mely kezdetben kifejezetten méhnyakrák-megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozott, mára pedig többféle daganatos nőgyógyászati betegség kapcsán is fordulhatnak hozzájuk. Icó mindössze harmincéves volt, amikor megszületett a második kislánya. „Mindig lelkiismeretes voltam a különböző szűrő-vizsgálatokkal kapcsolatban – kezd bele a történetébe –, még a második terhességem alatt is elvégeztettem a vizsgálatot, aminek az eredménye negatív lett. A szülés után többször erősen véreztem, és rendszeresen elnehezülő érzést tapasztaltam a medencémben. Rengeteget sírtam, sokan azt hitték, terhesség utáni depresszióm van. Sokáig így ment, hogy hol véreztem, hol folyásom volt, de hiába vizsgáltak, nem találtak semmit. A negatív citológiai lelet ellenére sem hagyott nyugodni a dolog. Végül be-fektettek a kórházba, ahol hamar kiderült, hogy rosszindulatú elváltozásom van, ami nyirokcsomóáttéttel társult. 2011 decemberében Wertheim-műtétre (radikális, kiterjesztett méheltávolítás –a szerk.) került sor, amit négy kemoterápiás és harminc sugárkezelés követett.” Icó teljesen egyedül érezte magát ebben a helyzetben. Már tizenévesen is az írás segítette át a nehéz perceken, így a betegsége alatt is ebben látta a kiutat. Könnyebb volt leírni, mint újra és újra elmondani, ami vele történt. Aztán megtörtént a csoda! „Amikor megjött az első negatív eredmény, azt gondoltam, azzal segítek igazán, ha felajánlom a betegség alatt született gondolataimat egy betegszervezetnek, akik hasonló problémával küzdő nőknek segítenek.” Döbbenten tapasztalta, hogy akkoriban még nem volt ilyen szervezet.

A betegsége segített megtalálni önmagát

Végül Minden anyuka meggyógyul! címmel jelent meg magánkiadásban az életének egyik legnehezebb időszakáról szóló történet. A sokaknak erőt adó könyv kapcsán egyre több nő kereste fel hasonló problémával, aztán jött a felismerés, hogy szükség lenne egy szervezetre, ahol sorstársak találhatnak egymásra, miközben a szervezet mindenben támogatja a betegséggel küzdő nőket. „Két fantasztikus orvossal, dr. Barta Tündével, dr. Major Tamással, valamint Horváth Szilvi marketinges és közgazdász barátnőmmel, valamint jogi végzettségű édesapám, dr. Tóth Miklós segítségével született meg 2013 májusában a Mályvavirág Alapítvány. Egy olyan »love brand«-et akartunk építeni, amit a nők fel mernek keresni, és nem félnek segítséget kérni. Az elmúlt hét évben óriási utat jártunk be, azóta pedig a méhnyakrák mellett már más nőgyógyászati daganatos betegségeket is a szirmaink alá vettünk” – meséli Icó. Az igazán összetartó csapat tevékenységének középpontjában a prevenció, a rendszeres szűrő- és kontrollvizsgálatok fontosságának hangsúlyozása, a rehabilitáció, az orvos- vagy intézményválasztás segítése, és a közös programok átélése állnak. Icó mérhetetlenül büszke a mellette álló csapatra. Szerinte a betegsége kellett ahhoz, hogy megtalálja önmagát, és hogy soha ne felejtse el a küzdelmét, egyfajta szimbólumként magára tetováltatta a mályvavirágot, ami mindig emlékezteti a túlélésre, bátorságára és a kitartására. Az pedig külön büszkeség, amikor egy hasonló tetoválást vesz észre valakin, ami a maga egyszerűségével mélyebb és fontosabb mondanivalót jelent.

A cikk eredetileg a 2020. októberi GLAMOUR magazinban jelent meg.

Nézd élőben március 15-én este 7-től a @glamourhungary Instagram-oldalunkat, ahol Tóth Icó élőben mesél a megpróbáltatásairól.

Ez is érdekelhet

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Monitor

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak