A jobb internet közös ügyünk

2015. január 20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európai Unió "Safer Internet Plus" (SIP) magyarországi programjának konzorciumvezetőjeként idén ismét megrendezi a Safer Internet Napot. A központi konferencia mellett számtalan kapcsolódó programot felsorakoztató tematikus nap egy világméretű kampány része, melynek célja, hogy felhívja mindenki, de elsősorban a gyerekek, szüleik és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek figyelmét az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságos használatára. A rendezvényt az Európai Bizottság Safer Internet Programja keretében évről évre az Insafe és az INHOPE (a Biztonságosabb Internet Centrumok hálózata és az Internet Forródrótok Nemzetközi Egyesülete) koordinálja. Minden év második hónapjának, második hetének második napján a csatlakozó szervezetek világszerte számos érdekes eseménnyel készülnek a Biztonságosabb Internet Napra (Safer Internet Day – SID), melynek idei dátuma február 10.

Idén először pályázhatnak is a magukban tehetséget érző fiatalok, a szervezők ugyanis háromperces kisfilmeket várnak az alkotni vágyóktól az internet hasznáról és veszélyeiről, animáció, rövidfilm vagy riportfilm műfajban. A filmeket három témában lehet benevezni, melyek közül az első a Kreatív internet: ez a téma az internet jó oldalait hivatott bemutatni, azt, hogy mi mindenre jó az internet és hogyan segíti a mindennapi életünket. A Felelős mobilozás azt járja körül, hogyan tudjuk biztonságban használni az okostelefonunkat, hogyan válasszunk alkalmazásokat, eszközöket; vagy éppen mi történhet egy selfie-vel, miután kiposztoltuk. A harmadik, Hozzunk létre egy jobb internetet közösen kategóriába minden olyan téma benevezhető, amely kapcsolódik a biztonságos internetezéshez, de nem tartozik az első két kategóriába. A nevezési határidő: január 25., a kész alkotásokat január 31. éjfélig kell elküldeni a sip@gyermekmento.hu címre.

A zsűri által legjobbnak tartott kisfilmeket a Safer Internet Programban országszerte bemutatjuk, a készítőiket pedig értékes jutalomban részesítjük. Nevezni három korcsoportban egyénileg és csapatban is lehetséges. A kategóriagyőztes kisfilmek alkotóinak ajándéka egy-egy Nokia Lumia okostelefon a Microsoft Magyarország felajánlásával, de a zsűri különdíjakat is kioszt a UPC Magyarország jóvoltából.

Annak sem kell csüggednie, aki nem érez magában bátorságot egy kisfilm elkészítésére, az alkotópályázat mellett egy másik versenyt is hirdetünk, melynek keretében a leginkább érintetteket, a felhasználókat kérdezzük arról, hogy számukra mitől jó és mitől rossz egy weboldal.

Keressük ugyanis az ország leginkább és legkevésbé felhasználóbarát weboldalait, szeretnénk, ha a felhasználók egy pillanatra szigorú szemmel vizsgálnák meg azokat a tartalmakat, amelyek eléjük kerülnek a neten. Például elég biztonságos-e a regisztráció az adott weboldalon, zaklatja-e a weboldal készítője kéretlen felugró ablakokkal a felhasználókat? Vagy épp rendezett, minden böngészőben jól megnyitható az oldal? Ilyen és ehhez hasonló kritériumok alapján várjuk a nevezéseket. A kiírás célja, hogy felhívja a figyelmet a felhasználóbarát online tartalmak fontosságára, és ösztönözze a hazai üzemeltetőket, tervezőket és fejlesztőket a minél jobb honlapok előállítására. Várjuk azon magyar honlapok linkjét, amelyek kifejezetten ötletesek, kreatívak a gyermekek számára; vagy épp ellenkezőleg: azokét, amelyek bár gyerekeknek szólnak, nem éppen felhasználóbarátak. A javaslatok beérkezési határideje január 31.

Mindkét verseny eredményhirdetését a 2015-ös Biztonságosabb Internet Napon tartjuk, információ a pályázatokról a +36 1 475 7017-es telefonszámon vagy a sip@gyermekmento.hu e-mail címen kérhető. A nevezéseket szintén a sip@gyermekmento.hu címre várjuk.

A nap programjáról a https://saferinternet.hu/biztonsagosabb-internet-nap/ oldalon található bővebb információ.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Elsöprő magyar siker! A Bridgerton színésznője magyar tervező ruhájában pózol

Elsöprő magyar siker! A Bridgerton színésznője magyar tervező ruhájában pózol

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)