A te életed, a te jövőd! Legyél büszke a jogaidra, és menj el szavazni április 8-án!

2018.április.6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

"Ne foglalkozzatok a politikával, úgysem értetek hozzá". "Maradjatok a divatnál, ne politizáljatok". Kaptunk nem is egy ilyen kommentet a Facebookon, meg mindenféle más fórumokon az elmúlt években. Ismerős érvelés? Hát persze, hogy az! Szinte ijesztően rímelnek azokra érvekre, amelyekkel évszázadokon át nyomta el a társadalom a női véleményt. "Minek beszélnél bele a dolgokba, horgolj inkább, annak van haszna, vagy sikáld a padlót. Különben meg mi lesz a vacsora?"

A te életed, a te jövőd! Legyél büszke a jogaidra, és menj el szavazni április 8-án!
Fotó: istock

A magunk részéről nem kérünk ebből a hozzáállásból, szerintünk igenis KELL politizálnunk, sőt igenis politizálunk. Igen, pontosan ezt tesszük, és teszed te is, akkor is, amikor vásárolsz, ha fenntartható forrásból származó termékeket veszel, ha figyelsz arra, hogy újrahasznosítható, vagy éppen újrahasznosított termékeket vásárolj, amikor nem veszed el a nejlonzacskót a boltban. Igen, akkor azt üzened a cégeknek, hogy számodra fontos a környezetvédelem, a fenntarthatóság, hogy gondolsz a bolygónk jövőjére, és elvárod ugyanezt a vállalatoktól is. Politizálunk, és te is azt teszed, amikor magánorvoshoz fordulsz az egészségügyi problémáddal, mert azt üzened, hogy nem bízol az állami intézményekben. Politizálunk, és te is azt teszed, amikor úgy döntesz, vagy fontolgatod, hogy elmész,és egy másik országban próbálsz szerencsét, mert azt üzened, hogy nem bízol a közös jövőnkben.

Politizálunk, amikor hitet teszünk amellett, hogy a női munka ugyanannyit ér, mint a férfiaké. Ezért adtunk kizárólag nőknek munkát tavaly a novemberi és decemberi lapszámunkban, mert szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy azonos pozícióban ugyanazért a munkáért a nők annyival kevesebbet keresnek, hogy november közepétől valójában ingyen dolgoznak. Politizálunk, amikor a GLAMOUR Women of the Year gálán minden évben átadjuk a társadalmi felelősségvállalás területén példaértékű munkát végző civil szervezeteknek, személyeknek Az év hősnője díjat. Politizálunk, amikor határozottan állítjuk, hogy a magyar parlamentnek minél előbb ratifikálnia kell az Isztambuli egyezményt, hiszen hazánkban még mindig óriási probléma a családon belüli és a nők elleni erőszak.

Szóval, valójában mi is, ahogy te magad is nagyon sokszor, szinte naponta hozol olyan döntéseket, amelyek bírnak politikai töltettel.

„Hiába szeretnéd kivonni magad, valójában a politika a mindennapjaid része. De tudod mit, inkább legyél büszke arra a hatalomra, ami a kezedben van, és merd használni!”

A demokráciában az a szép, hogy mindenki képes rá, hogy valamilyen formában hallassa a hangját, hogy nyomást gyakorolhasson, hogy elmondhassa a véleményt. Például akkor, amikor négyévente elmegy szavazni, kifejezheti a tetszését, vagy éppen nemtetszését azzal kapcsolatban, ahogy a dolgok mennek. Kereshet magának olyan pártot, amelyikről azt gondolja, hogy képviselheti a személyes meggyőződését, érdekeit, világlátását. Vagy egyszerűen csak használhatja a szavazatát arra, hogy kifejezze az elégedetlenségét, anélkül, hogy bármelyik párttal, szervezettel maradéktalanul egyetértene. Mi természetesen nem mondhatjuk meg, hogy kire szavazz, hogy is tehetnénk, amikor a szerkesztőségünkben jó páran vagyunk, és még abban sem sikerül egységes álláspontot kialakítanunk, hogy illik-e melegítőben dolgozni menni, vagy hogy fel lehet-e venni zoknival a szandált?

„Nem, mi sem gondoljuk ugyanazt a világról, mi sem gondolkodunk egyformán arról, hogy kinek és hogyan kellene vezetnie az országot, egy dologban azonban mindannyian hiszünk, és az nem más, mint a demokrácia. Hogy mindannyiunknak joga van beleszólni a közös ügyeinkbe, mindannyiunknak joga van kifejezni a véleményét.”

Sokan mondják, hogy ugyan az én egy szavazatom nem számít, pedig dehogynem! Mindenkinek a szavazata pontosan egyet ér a demokráciában, a tiéd éppen ugyanannyit, mint a szomszédodé, a püspöké vagy a sorozatsztáré. Ha nem mész el szavazni, akkor egyszerűen hagyod, hogy a fejed fölött történjenek a dolgok, hogy képviselet nélkül maradj.

„Tudod, mit? Mi nem akarjuk, hogy nélkülünk, a mi véleményünk nélkül döntsenek a jövőnkről.”

Lehet, sőt biztos, - mivel említettük, hogy mi is mást-mást gondolunk, más pártokkal szimpatizálunk -, hogy lesz olyan, akinek a véleménye kisebbségben marad, de akkor is fontos, hogy megmutassuk, hogy mi is itt vagyunk, nekünk is van véleményünk. Gondolj bele, talán a szüleid életének egy jelentős részében, de a nagyszüleid életének tényleg a nagyobbik felében esélyük sem volt rá, hogy véleményt nyilvánítsanak, hogy beleszóljanak abba, hogy milyen országban szeretnének élni, hogy miként képzelik el a jövőjüket, hogy mit tartanának fontosnak. Tőlük elvették a lehetőséget, már csak a rájuk való tekintettel is becsüld meg, és ünnepeld a jogodat, hogy te dönthetsz, szavazhatsz, odaadhatod, vagy megvonhatod a bizalmat a pártoktól.

„Beleszólhatsz, és bele is kell szólnod! A politikusok nem a hatalomért vannak, hanem azért, hogy téged képviseljenek, csak te hatalmazhatod fel őket, és te is veheted el tőlük képviseleted jogát. Legyél büszke a jogaidra, a véleményedre, menj el választani április 8-án, a GLAMOUR magazin szerkesztősége is így tesz majd! ”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)