˝Akinek nem nyílik ki a szeme, annak egyszerűen nincs esélye a boldogságra˝ - Interjú Dr. Csernus Imrével

2015.november.20.

Dr. Csernus Imre pszichiátert senkinek sem kell bemutatni. Szókimondó, lényegretörő és egy biztos: lehet fájdalmas, kellemetlen, ő bizony megmondja a tutit. Mint, ahogy az új A Nő. Csajsziknak című Jaffa Kiadó gondozásában megjelent könyvében is teszi!

Hogyan jellemezné a mai fiatalokat?
Nem tudnak mosolyogni. Manipulálhatóak. A virtuális valóságban élnek ahelyett, hogy nap mint nap megmérettetnék magukat. Kivétel persze akad, de ők vannak kevesebben - nem sokan vállalják a kőkemény melót, hogy fejlesszék magukat.

Mi okozhatja a rengeteg párkapcsolati kudarcot?
A merevség, az érzelmi intelligencia és az önbizalom hiánya. A rugalmasságot az alakítja ki, hogy tudatosan, nyitott szívvel ugrasz bele nemcsak a racionális, hanem az emocionális konfliktusokba is. Olyanokba, amelyek számodra ismeretlenek, újak, és amelyektől félsz. Ha megteszed, jobban fogod magad érezni a bőrödben, nő az önbizalmad, nem mész bele játszmákba, csajsziként pedig nem akarod majd manipulálni a másikat. Na, ki meri feladni a járt utat a járatlanért?

Milyen indíttatásból született az új könyve?
A Nőt 2007-ben írtam; azóta felnőtt egy generáció. Most a fiatal nőkhöz, a csajszikhoz is szólok, reagálva a megváltozott körülményekre. Manapság mindenki lájkol ezerrel, telefonos randi alkalmazásokon ismerkedik, YouTube-ozik, csetel, utazgat fel s alá Európában, ahogy a csövön kifér, közben pedig boldogtalan. Lehet így is. Mindenki maga dönt, melyik utat választja.

Kinek ajánlja?

A könyvben ajánlatokat fogalmazok meg - aki akarja, megfogadja, és elkezd magán dolgozni. Hiszem, hogy kemény munkával mindenki változhat, és bármit el lehet érni. Nehéz helyzetben vannak a mai fiatalok, hiszen többségük előtt nincsen hiteles szülő minta. A nő manipulálja a faszit, a pasi a munkába menekül, iszik vagy csajozik. Megy a kompenzálás. Érzelmekről, értékekről senki sem beszél. Mihelyst azonban valaki rádöbben, hogy a saját életéért ő felel, és nem egy másik ember a hunyó, elindulhat a változás.

Az internet nagyszerű eszköz, azonban rengeteg veszélyt rejthet. Milyennek látja a mai internetes társadalmat?
Mindenki fogyaszt, és mindenki fogyasztó. Nem veszik észre, mennyire manipulálhatóak. Gyorsan akarnak mindent, sikert, szerelmet, szexet, miközben kimaradnak fontos lépcsőfokok. A kielégüléshez vezető úton elképesztően gyors kommunikáció zajlik, míg az egyéb dolgoknál sokkal nagyobb a félénkség. Félnek beszélni a frusztrációikról, önmagukról, a félelmeikről. Mintha csak a szépet-jót kellene mutogatni. Nem lenne jobb önmagamat vállalni, és nem megfelelni? Az internetnek persze jó oldala is van: lehet Skype-olni külföldön élő barátokkal, és már nem kell napokat várni egy-egy levélre. Nem mindegy, hogyan és mire használom: az online világ használ engem, vagy én használom.

Miben rejlik a boldogság?
Minden egyes napon a tőlem telhető legjobbat nyújtom. Beleteszem a maximumot, és nyugodtan nézek tükörbe. Meló, meló, meló. Ezt nem lehet megspórolni. Mindig az adott helyzet mutatja meg, éber vagyok-e, és kellően rugalmas. Elkényelmesedni nem lehet. Minthogy teljesen felesleges a holnapon rágódni, én először a mai napot élem meg. A belső hiányosság mindig feszültséget generál, és aki ezt nem tudja, az csupán tüneti szempontból fogja oldani a feszültségét – jön a csoki, süti, pia, rucivásárlás. Akinek nem nyílik ki a szeme, annak egyszerűen nincs esélye a boldogságra.

Olvasd el te is Dr. Csernus Imre ajánlásával:
Nő akarsz lenni? Jó nő? Boldog nő? Boldogabb, mint az anyád, vagy azok a felnőtt nők, akik körülvesznek? De nem tudod, mit tehetsz ezért? Nagyon nehéz dolgod van, hiszen valószínűleg nem kaptál olyan mintát, amelyet követve kellő önismeretet szerezhetnél. Még biztosan kislány voltál, amikor nyolc évvel ezelőtt megjelent A Nő című könyvem. Mindaz, amiről abban a könyvben szó esett, ma aktuálisabb, mint valaha. A világ megváltozott, de a problémák ugyanazok maradtak. Ezért úgy határoztam, elmondom neked is, szerintem mitől nő egy nő, csak egy kicsit másképpen… Ha érdekel, mit gondolok a korai szexről, a mobiltelefonos randi alkalmazásokról, az internetes társkeresésről, a közösségi média veszélyeiről és még sok más fontos dologról, amivel nap mint nap szembesülsz, ez a könyv neked szól. Ahogy a legtöbb ember, valószínűleg te is előszeretettel hárítod másokra a felelősséget. Pedig ha látni akarsz, ha boldog akarsz lenni, akkor döntés elé kerülsz: vagy folytatod, amit eddig csináltál, és továbbra is a homokba dugod a fejed, vagy megtanulsz felelősséget vállalni önmagadért, a tetteidért. Ez a könyv felhívja a figyelmed bizonyos kérdésekre, támpontokat ad, segítséget nyújt. De a döntés egyedül a tiéd.

csernus imre
csernus imre

JAFFA Kiadó 3990 Ft

Ez is érdekelhet

Kell egy kis extra stílustrükk mára

Kell egy kis extra stílustrükk mára

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít