Anyád hogy van? - Miért mennél pszichológushoz?

2013.október.17.

Tudtad, hogy míg Amerika nagyvárosaiban egy pszichológus óradíja a 200 dollárt (kb. 45 ezer forintot) is elérheti és nagyjából 25 dollárt (kb. 6200 forintot) kell fizetned az azonnali "telefonos segítségért", addig Magyarországon az emberek többsége titkolja, hogy szakemberre van szüksége?

Benke Vali
Fotó: GáncsErika/CharlotteBlog

Az óceán túloldalán sokan problémától függetlenül járnak pszichológushoz, míg nálunk a többség, ha lehet, kerüli, nemhogy még pénzt is áldozzon rá. Sőt, még az is homályos, ki az a pszichológus. Nézzük hát!

A pszichológus képe legtöbbször úgy él a fejünkben, elsősorban a filmek következtében, hogy az ember eljár hozzá beszélgetni, és miközben a páciens egy kanapén fekszik, a szaki az anyjáról kérdezi. Ez erős túlzás, de az biztos, hogy a lelki dolgokon, a tapasztalatainkon, az egész működésmódunkon van a hangsúly, hisz tudjuk, ahány ember, annyi szokás.

Az egyik leggyakoribb általam hallott megjegyzés a szakmával kapcsolatban: "persze nagy gondjaim voltak abban az időben, de nem mentem pszichológushoz, mert hogy tudná ő megmondani nekem, mit csináljak, ha nem is ismer?" Azt tapasztaltam, sokan azt hiszik, hogy a pszichológus majd megmondja a tutit. A valóság azonban nem ez. Egy jó szakember segít nekünk, segít megismerni saját magunkat, lehetőségeinket, de a felébredéseink, felismeréseink, megoldásaink a sajátjaink. (Itt tehát hal nem kapható, csak pecabot.)

A fentiekkel szemben, vagyis sokszor inkább együttműködve a pszichiáter elsősorban a testünk működésére koncentrál, és ennek megfelelően az általa nyújtott kezelés tartalmazza a gyógyszereket is. Egy pszichológus pirulákat soha nem ad, hisz ezt nem teheti. Persze vannak szakemberek, akik elvégzik mindkét területhez az iskolákat (ezek nincsenek átfedésben egymással), így az ember testi-lelki voltát egyaránt maximálisan figyelembe tudják venni. Rendkívül sokféle pszichológus létezik, van, aki egyénekkel, van, aki családokkal, párokkal, gyerekekkel foglalkozik, van, aki kutató, de a kiválasztás területén (HR) is megtalálhatóak, tehát a paletta széles.

Ezt az utat választottam magamnak én is, ebben nagy örömömet lelem, és mostantól ezt szeretném megosztani veled, mint olvasómmal. Az elkövetkezendő időszakban tehát a mindennapjainkat érintő fontos és kevésbé fontos témákról fogok írni, ami talán egy kicsit más szemszögből láttatja majd a világot, és remélem, hogy segíteni fog az egyik legfontosabb dologban: az önismeretben, és ezáltal a mindennapi történések jobb megértésében, kezelésében!

Ez is érdekelhet

Elképesztő átváltozás: így néz ki a Trónok harca egykori Arya Starkja most

Elképesztő átváltozás: így néz ki a Trónok harca egykori Arya Starkja most

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!