Arannyal és kutyákkal kutatnak az egészségesebb életért a L´Oréal és az UNESCO idei díjazottjai

2018.szeptember.26.

Budapest, 2018. szeptember 24. – Gyorsabban és hatékonyabban hathatnak a
jövőben a gyógyszerek Dr. Csapó Edit, a "L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a
tudományért" díjazott kutatásai eredményeinek felhasználásával. A kémikus
olyan aranytartalmú anyagokat fejleszt, amelyek nem csak a hatóanyagokat
követik a véráramban, de szenzorként segíthetnek például az Alzheimer kór
korai felismerésében is. Dr. Kubinyi Enikő viselkedési, genetikai és
idegtudományi módszerekkel dolgozik azon, hogy az emberi öregedés
megbízható állatmodellje legyen a kutya. A díjazott etológus kutatócsoportja
által létrehozott, világszinten egyedülálló Kutya Agy és Szövetbank segítheti az
öregedésben szerepet játszó molekulák további vizsgálatait.
L`Oréal és az UNESCO idei díjazottjai

A kémiában és etológiában előremutató munkát végző két, kivételes tehetségű hazai kutatónőnek ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri a "L'Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért" 4 000 000 Ft összdíjazású elismerését. A díjjal azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő váljon elismertté és ismertté, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat. A díjat szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

Megérkezett a L´Oréal Paris x Balmain Paris rúzskollekció!

Megérkezett a L´Oréal Paris x Balmain Paris rúzskollekció!

Dr. Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Vegytani Intézetének
főmunkatársa olyan aranytartalmú vegyületeket vizsgál, amelyek fluoreszkáló
szenzorként a gyógyszerek hatóanyagainak útját kísérik végig a szervezetben, például egy migrénnél megmutatják, hogyan éri el a fájdalomcsillapításra használt hatóanyag a kezelendő területet. Kutatásai emellett hasznosak lehetnek egyes betegségek, például az Alzheimer és a Parkinson kór kezdeti felismerésében is. A kutatónő által használt anyagok szó szerint rávilágítanak a testben történő változásokra, arra, ha bizonyos molekulák a természetestől eltérő módon alakulnak át. Vizsgálatainak eredményei a jövőben a hatékonyabb és eredményesebb gyógyszerfejlesztéseket segíthetik.

L`Oréal és az UNESCO idei díjazottjai

Dr. Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia tanszék tudományos főmunkatársa jelentős
mértékben hozzájárul kutatásaival ahhoz, hogy bebizonyosodjon: a kutyák az egyik legjobb állatmodelljei az emberei öregedés vizsgálatának. Az Enikő által vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsák az agy öregedésével járó változásokat, és így idejében meg lehessen állítani a leépülését. Eredményeikkel hozzájárulnak mind az emberek, mind a kedvencek hosszú, egészséges életéhez. Olyan viselkedésteszteket dolgoztak ki, amelyekkel külön felkészítés nélkül azonosítani lehet az időskori memória, problémamegoldó és tanulási képességek romlását.

A kutatás folyamán, egy világszinten egyedülálló Kutya Agy- és Szövetbankot is
létrehoztak, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák. Az elmúlt 16 évben 45 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig közel 56,7 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket.

A külföldön már 20 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A "L'Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj" egyedülálló a hazai
közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, díjazottaknak lettek díjazott tanítványaik és egy valódi női kutatói közösség alakult ki. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Ez is érdekelhet

Marilyn Monroe 22 évesen meztelenre vetkőzött! Sosem látott fotók

Marilyn Monroe 22 évesen meztelenre vetkőzött! Sosem látott fotók

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról