Furcsa hangok vagy suttogás?Az ASMR lehet az új stresszcsökkentő módszer?

Az ASMR leginkább YouTube-on és most TikTok-on lett elterjedt videó fajta, de lehetséges, hogy a pszichológiában is használni fogják?

Furcsa hangok vagy suttogás?Az ASMR lehet az új stresszcsökkentő módszer?
Fotó: Gettyimages.com

ASMR jelentése

Autonóm Szenzoros Meridián Válasz (Autonomous Sensory Meridian Response) rövidítve ASMR, ami egy szenzoros jelenség. Ez annyit jelent, hogy bizonyos hangok vagy képek/videók hatására egy kellemes pihentető és akár bizsergető érzést tapasztalhatunk. Azért csak feltételes mód, mert ezt nem mindenki tapasztalja. Ha viszont igen az jellemzően a nyakon és gerincen átfutó bizsergő érzésként jelenik meg.

A tudomány sosem vizsgálta ezt a jelenséget egészen az elmúlt évekig, amikor viszont elterjedése miatt elkezdtek vele foglalkozni. Bár a mai napig nincs konkrét tudományos bizonyíték arra, hogy ez valóban milyen hatással van az emberekre, de felméréseket már találhatunk. Ezek a felmérések pedig azt mutatták ki, hogy igenis pozitív hatása van az ilyen fajta videóknak.

Pozitív hatásai

A legfőbb pozitív hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a stresszt és a szorongást. Ez főként a hangok és a képi világ nyugtató hatása miatt lehetséges. Emellett pedig a boldogságérzetet is növelik, hiszen ezek a videók csak akkor tudnak hatásosak lenni, ha valami olyat nézünk, ami kapcsolódik érdeklődési körünkhöz. Tehát olyat csinálunk, amit szeretünk. A nyugtató hatása pedig az alvásban is segítségünkre lehet, ugyanis amint nyugalmi állapotba kerülünk és eltereli a gondolatainkat, sokkal könnyebben fog átállni alváshoz az agyunk.

Mi válthatja ki?

Nem csak olyan videók válthatják ki ezt az élményt, amiben suttognak vagy valamit zörgetnek ugyanis a látás, hallás, "tapintás" mind adhat ASMR élményt. Tehát az is lehet, hogy valakinél az fogja kiváltani, hogy a másikat nézi, ahogy fésüli a haját, de az is lehet, hogy az kelt benne jó érzést, ha valaki a videóban úgy tesz mintha megsimogatná a néző arcát.

Milyen ASMR-t válasszak?

Nem mindegy, hogy milyen videókat nézünk ugyanis lehetséges, hogy ami valaki számára nyugtató az a másik számára irritáló. Érdemes különböző stílusban nézni videókat, hogy aztán megtaláljuk azt, ami a legközelebb áll hozzánk. Figyeljük meg, hogy a különböző videók milyen érzéseket váltanak ki belőlünk és ez alapján megtalálhatjuk a hozzánk illő stílust.

Szerintünk mindenképpen érdemes egy esélyt adni neki, ugyanis könnyen meglehet, hogy azok közé tartozunk, akiknek sokat tud segíteni mentális egészségén az ASMR.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját