Miért fontos az érzelmi intelligencia és mi történik azzal, aki nem képes megérteni másokat?

2021.április.3.

Tudod, hogy honnan ered az érzelmi rendszereink kialakulása? Évezredekkel ezelőtt, már az őseinknek is szüksége volt rájuk, hogy képesek legyenek alkalmazkodni, túlélni és szaporodni. Az évezredek múlásával mit sem változott az a tény, hogy alapvető fontosságú képességünk megérteni mások érzelmi állapotát.

Miért fontos az érzelmi intelligencia és mi történik azzal, aki nem képes megérteni másokat?
Fotó: Gettyimages.com

De mi történik akkor, ha erre valaki mégsem képes?

Gondolj a környezetedből arra a személyre, akit rendkívül alkalmatlannak tartasz arra, hogy megértse mások érzelmi állapotát. Előfordulhat, hogy ez a személy egy olyan irodában dolgozik, ahol éppen minden kollégája stresszes, például egy közelgő határidő miatt, rajta viszont egyáltalán nem látszik, hogy izgatná ez a helyzet. Az is lehet, hogy egy olyan személy, akit láttál egy temetésen a templomban, és miközben nyilvánvalóan mindenki szomorú volt, ő örömmel köszönt neked.

Most vegyél fontolóra két egyszerű kérdést: gondolod, hogy ennek a személynek azon tulajdonsága, hogy nem képes pontosan felismerni mások érzelmi állapotát, nehézséget okozhat a barátságaiban? Gondolod, hogy nehéz lehet kialakítania és fenntartania egy stabil párkapcsolatot?

Ugyanezt a két kérdést tedd fel magadnak egy olyan személy esetében, akiről úgy gondolod, hogy nehezen fejezi ki az érzéseit. Lehet, hogy ez a személy dühös egy munkatársára, mert magára hagyta egy közös projektben, de abszolút képtelen kifejezni a haragját vagy a dühét. Lehet, hogy ez a személy megkapja születésnapjára azt az ajándékot a legjobb barátjától, amire már régóta vágyott, de sem a boldogság, sem a hála érzése nem tükröződik az arcán abban az adott pillanatban, amikor meglátja a meglepetést.

Ha hasonlítasz a legtöbb emberre, akkor gyors és egyszerű válaszokat adtál mind a négy kérdésre. Ha egy olyan személyre gondolsz, aki nem úgy érez egy adott helyzetben, vagy látja a világot, ahogyan az társadalmilag természetesnek tartott, az sokakból bosszúságot vált ki. Ha valaki nincs érzelmi összhangban a körülötte lévő emberekkel, vagy képtelen kifejezni, hogy ugyanazt érzi, mint mások, akkor mindenféle kommunikáció és interakció nehézséget jelenthet számára.

Az emberek többsége olyan barátokra és partnerre vágyik, aki megérti az érzéseit, és átérzi, vagy legalábbis természetes módon, a helyzethez illően reagál azokra. Éppen ezért elképesztően fontos az érzelmi intelligencia, hiszen annak hiányában az igaz barátságokat és a szerelmet is nehéz, sőt, szinte lehetetlen megélni.

Ez is érdekelhet

Sosem látott gyerekkori fotó került elő Károly királyról, ami kifacsarja majd a szíved

Sosem látott gyerekkori fotó került elő Károly királyról, ami kifacsarja majd a szíved

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói