Az esküvői fotózás újjászületése - interjú Wertán Botond fotóssal

2020.február.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egyedi, magával ragadó és megismételhetetlen. Pontosan ilyen élményekre vágyik a legtöbb pár, amikor egybeköti az életét. Éppen ilyenek azok a fotók is, amelyeket Wertán Botond készít a párokról, legyen szó jegyesfotózásról, esküvői képekről, vagy ami talán még különlegesebb, nászút megörökítéséről. De mi kell ahhoz, hogy egy párról készült meghitt képek kitűnjenek a sorból, és valóban őszintén, személyesen róluk szóljanak?

Mikor tudatosult benned, hogy a fotózás a te utad?
Az érettségi után rögtön beiratkoztam a Práter utcai fotós iskolába. Az első pár hétben teljesen beszippantott a fekete-fehér labor, a sötét kamra, a vegyszerek és az egész folyamatnak a sajátos romantikája. Teltek-múltak a hetek, és hirtelen azon kaptam magam, hogy minden időmet azzal töltöm, hogyan lehetne minél többet fejlődni és karriert építeni. A családom mindig támogató volt. Nem titok, hogy a nagymamám 50 évvel előttem ugyanannak a fényképész tanodának koptatta a padjait, és később laborvezető is lett a Fényszöv fekete-fehér laborjában.

A kezdetektől készítesz esküvői fotósorozatokat?
Nem, először én is újszülött voltam, majd baba. :)

A párokról készített fotóid hihetetlenül egyediek. Általában te álmodod meg az alap koncepciót, vagy ők hozzák a saját ötleteiket, amiket aztán együtt valósítotok meg?
Fontosnak tartom, hogy mielőtt nekikezdünk a klasszikus értelembe vett "esküvői fotózásnak", már essünk túl az első fotózós körön. Teljesen természetes dolog, hogy a modelleknek/pároknak szüksége van arra, hogy bízzanak a munkámban. És egy olyan fontos eseménynél, mint az esküvő, erre a legjobb felkészülési lehetőség a jegyesfotózás. Egy ilyen fotózás alkalmával derül ki, hogy valójában milyen emberekkel is állok szemben. Milyen hívószavak, mozdulatok, utasítások és témák azok, amik segítik, hogy közelebb kerülhessek a fotózás valódi céljához. Ez az első lépés. Az már csak hab a tortán, hogy ki vesz fel mit, hol és az adott nap melyik szakában.

Az eredeti kérdésedre válaszolva, gyakran én sugallom a koncepciót. Természetesen senkire nem szeretek ráerőlteni semmit, de nagyon sok esetben a párjaim teljesen rám bízzák magukat, ami persze egy hatalmas bók, de nem mindig egyszerű. Így értelemszerűen majdnem mindenkivel végigmegyünk a tapogatózós részeken. Az első kérdés mindig a helyszín. Urbán vagy természetközeli helyszínt keresünk? Bár mindkettőnek egyaránt megvannak az előnyei és a hátrányai, bármelyiket választjuk, lehet maradandót és újat alkotni. Persze nem mindegy, hogy kit hova viszünk, fontos, hogy a lehetőségekhez mérten, minden igényt kielégítsünk. :) Hozzám alapvetően a városi témák közelebb állnak. Például nem elhanyagolható előny az sem, hogy az urbánus környezetekben rendezett fotózásokon könnyebb elvonni az alanyok figyelmét arról, hogy őket valójában most fotózzák.

Vannak olyan esküvői fotós trendek, amik most abszolút népszerűnek számítanak?
Természetesen vannak, de nem fogok hazudni, amennyire lehet, ezeket igyekszem figyelmen kívül hagyni. Fel tudnám solrolni az utóbbi 9 év legtrendibb helyszíneit, tervezőit, de nem fogom. Pontosan azért, mert igyekszem a párjaimat is arra bíztatni, hogy ne akarjanak tipikus esküvői trendeknek megfelelni, se a fotózás se az esküvőt érintő egyéb dolgok terén. Megvolt a 90'-es éveknek is a maga esküvői nyelvezete, ami néhol kínos, néhol aranyos, és most sincs ez másképp. Tagadhatatlan, hogy van egy nagyon erős mainstream vonal.

Mi volt az eddigi legextrémebb helyszín, ahol esküvői fotókat készítettél?
Voltam lezárt és működő reptereken, homokbányában, bútorraktárban, de nagyon szeretnék eljutni egy régi kicsi olasz autójavító műhelybe és egy hajókészítő hangárba is.

Manapság minden adott ahhoz, hogy szélsőséges időjárási viszonyok mellett is lehessen igazán szép fotókat készíteni egy pár nagy napján?
N A N Á, sőt! Én kifejezetten szeretem a ködös, esős sorozatokat. Pár héttel ezelőtt a csapatunk videósával, doktor Vadas úrral voltam Milánóban egy jegyesfotózás/videózás miatt. Január lévén reménykedtünk benne, hogy jó ködös idő lesz és az úgynevezett schighera-ban (milánói köd) lesz lehetőségünk felvételeket készíteni. Egészen a fotózás reggeléig úgy tűnt, hogy ez csak egy álom marad, mert verőfényes napsütés volt az érkezésünk napján. Aztán reggel az ablakon keresztül láttuk, hogy kint szitál a köd, így mindketten örömmel és újult erővel szedtük össze magunkat.

Luca, a barátnőd magával ragadóan szép fotóalbumokat készít. Mesélnél erről az alkotási folyamatról?
Azt hiszem, valahol ő teszi fel a pontot az í-re. Lucával mindketten szeretjük a nagyszüleink, szüleink polcáról leemelt, régi albumokat, dobozokat, fiókokat, melyek régi fotókat rejtenek. Szeretjük az oldalakat elválasztó pauszpapír hangját, illatát. Az apró cellux-zsebecskéket, a lapba vájt réseket, amik mind egy sokkal manuálisabb világ emlékét őrzik. Minden egyes album egyedi, kézzel készített, Luca által kötött. Hogy festett vagy rajzolt, vászon vagy papír, tűzött vagy horgolt, azt mind Mezei Luca álmodja meg attól függően, hogy milyenek a képek, amiket bele kell majd ragasztania.

Ha bárhol a világon készíthetnél egy különleges esküvői fotósorozatot, mit választanál helyszínül?
Régóta fogalmazódik bennem egy vágy, hogy egy leeresztett medencében fotózhassak egy esküvőt. Igen, azt hiszem ez számomra az álom helyszín. Hogy a földgömbön ez hol helyezkedik el, illetve, hogy nyitott-e vagy zárt, az tulajdonképpen mindegy, mindkettőnek meglenne a maga előnye.

Mennyire gyakori, hogy a párok a nászútjukról is szeretnének profi fotósorozatot?
Nem annyira jellemző, de pont most nyár végén voltam Szicíliában egy nagyon kedves idei párom nászútján. Nekik az volt az álmuk, hogy ott készüljenek róluk az esküvői kreatív felvételek, ők két hét alatt autóval tették meg az utat, én pedig utánuk repültem és egy napot töltöttem velük, fantasztikus élmény volt. Ősszel egy másik páromat Rómában látogattam meg, hogy az esküvői kreatívfotózásukat lefotózzam. Inkább külföldről Budapestre érkező, frissen megházasodott párok keresnek meg, hogy készítsek róluk egy fotósorozatot.

Fotó: Wertán Botond engedélyével, még több fotós Instagram oldalán: @wertanbotond

Nyul Debóra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Itt a bizonyíték, hogy a látható melltartó 2024 legmenőbb trendjei között marad

Itt a bizonyíték, hogy a látható melltartó 2024 legmenőbb trendjei között marad

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)